Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Proiectul „Un arbore pentru localitatea ta”

Proiectul „Un arbore pentru localitatea ta”

În perioada octombrie 2022 – octombrie 2023, elevii claselor V-VIII din Gimnaziul Malcoci, raionul Ialoveni participă în cadrul proiectului „Un arbore pentru localitatea ta” care se desfășoară în parteneriat cu Asociația „Arboretum” și are ca scop principal împădurirea terenurilor degradate din Republica Moldova.

Dezvoltarea unei atitudini ecologice responsabile și active în comunitate, dar mai ales în rândul elevilor, care reprezintă de fapt noua generație, este unul din scopurile de bază ale proiectului „Un arbore pentru localitatea ta”, ce urmează să fie implimentat pe o perioadă de un an. Totodată, valorificarea patrimoniului natural astfel încât generațiile viitoare să se bucure de el, este un alt scop de bază al proiectului, menit să învețe copiii modul în care aceștia trebuie să se comporte cu natura, așa încât aceasta să nu aibă mai apoi de suferit.

„Printre obiectivele proiectului și ceea ce noi de fapt am vrut să le arătăm elevilor, este că inclusiv în localitatea noastră avem probleme de mediu care trebuie soluționate. Astfel noi cultivăm în ei încă de la o vârstă fragedă, responsabilitatea și instinctul de a proteja mediul în care ei trăiesc, menținându-l astfel cât mai curat. Copiii învață cel mai bine atunci când văd fapte, iar noi ne străduim să le arătăm cât mai multe fapte bune și demne de admirat” afirmă Tatiana Puiu, profesoara de geografie din cadrul gimnaziului și coordonatoarea de proiect.


Legendă: Elevii Gimnaziuliu Malcoci la strâns semințe   
Sursa foto: Tatiana Puiu, profesoară de geografie 

Copacii nu cresc peste noapte, respectiv proiectul are mai multe etape și lecții practice în care sunt implicați nemijlocit elevii.

„Prima etapă a proiectului a fost în luna octombrie 2022, când am mers în pădure cu mai mulți elevi din diferite clase și am colectat semințe de la diferiți arbori, care au o încolțire garantată. A doua etapă a avut loc în luna ianuarie 2023, atunci când la o altă lecție practică împreună cu elevii, am pregătit suporturile pentru semințe și le-am plasat la stratificare pentru a porni procesul de germinare. A treia etapă va avea loc în lunile martie-aprilie, atunci când vom planta puieții în recipiente pentru a crește, iar ultima etapă va avea loc în octombrie, atunci când vom planta puieții deja pe teritoriul localității”, ne spune Tatiana Puiu.


Legendă: Elevii au plasat semințele la stratificare
Sursa foto: Tatiana Puiu, profesoară de geografie 

Proiectul pune accent nu doar pe ecologie și pe împădurirea terenurilor Republicii Moldova, dar și pe sensibilizarea copiilor, educarea spiritului geoecologic, formarea spiritului de echipă, întrucât aceștia se obișnuiesc să lucreze împreună cu colegii, atât din clasele lor, cât și cu cei din alte clase și totodată, trezește în ei curiozitate față de natură.

„Participarea la acest proiect a fost tentantă, întrucât implicați direct sunt elevii, ei colectează semințe, ei le pun la germinare și ei le plantează. Probabil este un proces foarte lung de la colectarea semințelor până la plantarea lor în pământ, dar când le spunem care vor fi rezultatele, entuziasmul lor crește și mai mult. Totodată, este ceva în afara programei de studiu, o activitate extracurriculară care este benefică pentru ei, anume pentru a înțelege mai bine și la modul practic cum funcționează natura. Anume așa noi încercăm să îi sensibilizăm, să le arătăm problemele dintr-o comunitate, ca mai apoi ei să facă o legătură cu problemele globale”, afirmă Mariana Covali, directoarea gimnaziului.

Entuzismul li se citește copiilor în ochi, iar asta ne afirmă și Ellena Covali, eleva clasei a V-a, participantă a proiectului, menționând că atunci când au fost anunțați despre acest proiect a fost curioasă, întrucât este o activitate pe care nu o fac regulat, fiind ceva nou pentru ei. Totodată, eleva ne spune că atunci când au plecat să strângă semințe și când a văzut cum le-au pus la încolțit, era foarte entuziasmată realizând că ei vor crește copaci.

Proiectul „Un arbore pentru localitatea ta” se implimentează pe o perioadă de un an și principalii beneficiari, sunt locuitorii satului Malcoci raionul Ialoveni.


Legendă: Profesorii și o parte din elevii care participă la proiect
Sursa foto: Tatiana Puiu, profesoară de geografie 

Share:

Articole recomandate