Sexul în perioada sarcinii. Sfatul medicului

Sexul în perioada sarcinii. Sfatul medicului

 

Vrem noi ori nu, dar în perioada gravidităţii apar tot mai multe întrebări tabu. Una dintre cele mai răspândite este: “putem face sex în timpul sarcinii, ori este contraindicat?” Deşi multe cupluri nu o recunosc, problema vieţii sexuale în timpul sarcinii preocupă tot mai mult. Îi va face rău copilului? Poate să declanşeze naşterea prematură? Sunt doar câteva dintre întrebările care frământă viitorii părinţi. 

De fapt, sexul în sarcină nu poate să îţi facă rău nici ţie, nici bebeluşului în condiţiile unei sarcini normale. În ciuda speculaţiilor, copilul nu va păţi nimic rău, pentru că e protejat de lichidul amniotic şi de muşchii puternici ai uterului ce îl înconjoară.

Începând cu al doilea trimestru al sarcinii, când femeile se simt mai bine, scapă de greţurile matinale şi se obişnuiesc cu schimbările organismului, revine şi apetitul sexual. E un lucru normal, dar vei descoperi că nu vei mai fi la fel de agilă, iar burtica din ce în ce mai mare nu te mai lasă să te mişti aşa cum ţi-ai dori. Învăţaţi împreună cu partenerul să vă coordonaţi mişcările şi să regăsiţi plăcerea chiar şi în această situaţie. Nu uitați însă de protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi foloseşte prezervativul. Pentru unele femei sexul în timpul sarcinii e mai plăcut, pentru că fluxul crescut al sângelui în organele genitale le face mai sensibile, ceea ce intensifică senzaţiile.

Indiferent de situaţie, spune-i partenerului dacă ceva te deranjează şi încearcă şi alte trucuri care să îţi facă plăcere. Nu uita că sunt şi alte feluri în care poţi fi tandră: o îmbrăţişare sau un sărut pot să-ți facă la fel de bine. Se poate să faci însă parte din categoria celor care nici măcar nu vor să audă de sex în cele 9 luni de sarcină. E de înţeles şi asta, mai ales că se produc schimbări emoţionale şi hormonale.  E bine să comunici cu partenerul şi să-l asiguri că sentimentele tale pentru el sunt aceleaşi, chiar dacă viaţa voastră amoroasă nu mai e la fel ca înainte.

 

Când e bine să eviţi sexul în sarcină?

Dacă în trecut te-ai confruntat cu o pierdere de sarcină sau o naştere prematură, medicul îţi poate recomanda să eviţi activitatea sexuală în primele săptâmani.

În plus, ai putea să primeşti aceeaşi interdicţie şi dacă:

• sarcina actuală are complicaţii;

• ai o sarcină multiplă;

• ai sângerări;

• ai colul dilatat.

Sfatul medicului:  Se recomandă repaos când pacienta are probleme de sănătate, sau anterior a avut un avort. Dacă sarcina e gemelară sau altfel spus multiplă, la fel ar fi indicat ca partenerii să facă o pauză. La unele femei poate creşte nivelul hormonilor androgenici, ceea ce duce la mărirea libidoului, de aceea riscă să aibă un disconfort psiho-emoţional. În termenii critici se includ 16-22 săptămâni şi între 29-33 săptămâni de sarcină, când decurge placentarea, adică dezvoltarea acesteia, la fel se recomandă o atenţie sporită asupra stării sănătăţii viitoarei mame. În alte cazuri, când sarcina este fiziologic normală, nu există contraindicaţii.” Ludmila Stavinscaia, medic obstetrician-ginecolog, Centrul Mamei şi a Copilului. 

 

Foto: familylifestyle.net; Facebook, periodofertile.it

 

Adaugă comentariu