Odoraș.

Odoraș.

Metode de contracepție: 16 metode și eficiența lor

Metode de contracepție: 16 metode și eficiența lor

Alegerea metodei potrivite de contracepție depinde de starea ta de sănătate, de dorința de a avea copii în viitor și de nevoia de a preveni infecțiile cu transmitere sexuală. Medicul ginecolog sau un medic cu o competență (pregătire specială) în planning familial te poate sfătui astfel încât să alegi metoda care este cea mai potrivită în cazul tău. 

Poți alege din mai multe tipuri diferite de metode contraceptive:

Prezervativul masculin - Prezervativul este singura metodă de contracepție care oferă dublă protecție ambilor parteneri. Împiedică apariția unei sarcini nedorite (eficacitate 98%) și previne infecțiile și bolile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Poate fi folosit la orice vârstă.

Prezervativul feminin - Este o folie moale de poliuretan care căptușește pereții vaginului în timpul actului sexual, oferind protecție împotriva unei sarcini nedorite (eficacitate 95%), dar și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Trebuie pus înaintea începerii actului sexual (poate fi introdus cu 8 ore înainte). Necesită experiență pentru a fi introdus corect.

Diafragma - Este o calotă semicirculară flexibilă, confecționată din silicon sau latex, care se introduce în vagin înainte de actul sexual, blocând spermatozoizii să intre în uter. Are o eficacitate mai scăzută decât prezervativul (< 90% sau 94%, dacă se asociază cu substanțe spermicide). Medicul ginecolog va stabili mărimea potrivită în cazul tău.

Capacul cervical/vaginal - Este similar cu diafragma, dar este mai mic și mai rigid. Este un capac subțire, flexibil, confecționat din silicon, care se așează peste colul uterin. Împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter. Înainte de contactul sexual, se umple cu spermicid. Trebuie lăsat în vagin minim 6-8 ore după actul sexual, dar nu mai mult de 24 ore. Are diferite dimensiuni și medicul ginecolog va determina mărimea adecvată în cazul tău. Are o eficacitate de aproximativ 80%.

Buretele contraceptiv - Este un burete moale îmbibat cu spermicid care se introduce în vagin înainte de actul sexual. Acționează prin blocarea accesului spermatozoizilor în uter și distrugerea acestora. Trebuie lăsat în vagin aproximativ 6 ore după contactul sexual și îndepărtat în maxim 24 de ore. Are o eficacitate cuprinsă între 76 și 88%.

Spermicidele - Spermicidele sunt geluri, creme, spray-uri, ovule sau supozitoare ce conțin substanțe chimice care distrug spermatozoizii. Eficacitatea spermicidelor utilizate singure este foarte scăzută (60-80%), ele fiind destinate folosirii alături de alte metode contraceptive, cum ar fi prezervativul, diafragma sau capacul cervical. Se introduc intravaginal cu o oră înainte de actul sexual și trebuie lăsate cel puțin 6-8 ore după contactul sexual.

Pilula combinata („pilula” sau „pastila”) - Este un anticoncepțional oral care conține doi hormoni sintetici similari cu estrogenul și progesteronul produși în organism de ovare. Este un contraceptiv cu eficacitate bună (91%) dacă este utilizat corespunzător (pilula combinată trebuie luată zilnic, 21 de zile, de preferat la aceeași oră, pentru a crea un obicei). În plus, anticoncepționalele orale reglează ciclul menstrual și reduc durerile din timpul menstruației.

Pilula monohormonală („mini-pilula”) - Nu conține estrogen, ci doar doze mici de progestativ sintetic, asemănător progesteronului produs de ovare. Este denumită și „mini-pilula” contraceptivă. Acționează prin aceleași mecanisme ca pilula combinată. Reduce sângerările menstruale și ameliorează durerea din timpul menstruației. Scade riscul de boală inflamatorie pelvină și de cancer ovarian și de endometru. Deoarece nu conține estrogen, mini-pilula nu prezintă risc de tromboză, ca în cazul pilulelor combinate.

Injecții contraceptive - Se administrează intramuscular la fiecare 3 luni de către medicul ginecolog. Pot conține doar progesteron sau o combinație de progesteron sintetic și estrogen. Mecanismele de acțiune constau în modificarea stratului de mucus de la nivelul colului uterin care devine foarte vâscos și greu de depășit de către spermatozoizi și susbțierea mucoasei uterului, astfel încât să nu permită ovulului fecundat să se implanteze. De asemenea, împiedică ovulația (eliberarea ovulului de la nivelul ovarului). Sunt foarte eficiente în prevenirea unei sarcini nedorite (peste 99.7%), însă trebuie administrate la timp, la fiecare 3 luni (4 injecții/an).

Implanturi contraceptive subdermice - Implanturi subdermice cu progestativ sunt sub forma unei tije din material plastic, de mici dimensiuni (cât un băț de chibrit), moale, flexibilă, pe care medicul ginecolog o înseră sub piele la nivelul brațului femeii. Implantul conține substanță activă similară cu progesteronul natural produs de ovare care este eliberată în corp lent, în ritm constant pe o perioadă de 3 ani. Oferă o excelentă protecție (99.9%) timp de până la 3 ani.

Plasturele contraceptiv - Conține estrogen și progesteron, acționând asemănător cu anticoncepționalele orale. Se pune pe piele, la nivelul abdomenului inferior sau coapselor, însă nu la nivelul sânilor. Trebuie pus un plasture la fiecare 1 săptămână, timp de 3 săptămâni. În timpul celei de-a patra săptămâni, nu se mai folosește plasturele și menstruația va aparea. Plasturele are o rată de eșec de 7%.

Inel vaginal - Inelul vaginal este un inel mic din plastic transparent care se plasează în vagin. Conține o combinație de hormoni (estrogeni și progesteron) din care se eliberează periodic o doză mică. Inelul este introdus o dată pe lună și este lăsat pe loc 3 săptămâni. Se îndepărtează apoi 1 săptămână (în săptămâna a patra). Menstruația se va declanșa la 1-2 zile după scoaterea lui. După 7 zile se introduce un nou inel vaginal. Utilizat corect, inelul vaginal are o eficacitate foarte mare (99,7%).

Dispozitiv intrauterin (DIU) - Acest dispozitiv este montat în uter și extras de către medicul ginecolog. Are o eficacitate de peste 99.9%. Dezavantajul steriletului este acela că nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Contraceptia de urgență - Nu este o metodă de contracepție care să fie folosită regulat. Este indicată când nu s-a folosit o metodă contraceptivă în timpul actului sexual sau când metoda anticoncepțională a eșuat, ca de exemplu când s-a rupt prezervativul.

Există două tipuri de contracepție de urgență:

  • Pilula contraceptivă de urgență (pilula sau pastila „de a doua zi”) -  conține cantități mai mari de progesteron și estrogen decât anticoncepționalele obișnuite și poate împiedica ovulația atunci când este folosită. Este recomandată folosirea în termen de 12-72 de ore (pentru o eficacitate sporită, ideal este să o iei în primele 24 de ore) de la contactul sexual neprotejat și nu mai mult de 2 ori pe an.
  • Dispozitivul intrauterin cu cupru - este metoda cu eficacitate cea mai bună pentru contracepția de urgență. Dispozitivul trebuie să fie introdus în maxim 120 de ore (5 zile) de la  contactul sexual neprotejat. Metoda este aproape 100% eficientă în prevenirea sarcinii.

Contracepția definitivă:

Vasectomia - Este o procedură chirurgicală efectuată de medicul urolog prin care se secționează canalele deferente care pleacă de la testicule și prin care este ejaculată sperma. Sperma nu mai poate să ajungă la nivelul penisului, astfel încât când bărbatul ejaculează nu vor fi spermatozoizi care să poată fecunda ovulul.

Ligatura trompelor uterine - Trompele uterine sunt secționate și ligaturate, ceea ce va preveni întâlnirea dintre ovul și spermatozoid (care normal are loc la nivelul trompei uterine) și astfel fertilizarea. Medicul ginecolog poate efectua procedura minim-invaziv, pe cale laparoscopică, printr-o mică incizie la nivelul ombilicului.

 Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate