Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Reușită în lumea medicală: prima femeie din lume care s-a vindecat de HIV

Reușită în lumea medicală: prima femeie din lume care s-a vindecat de HIV

Un tratament cu celule stem a reprezentat soluția salvatoare pentru o femeie diagnosticată cu HIV în 2013. În 2022, aceasta a devenit prima femeie din lume vindecată de maladie și a treia persoană pe plan mondial care să fi scăpat de diagnostic, transmite avantaje.ro

Mai exact, în cazul acesteia, de succes a fost transplantul unor celule stem prelevate din cordonul ombilical al unui donator. Conform publicației „The New York Times”, femeia respectivă a fost diagnosticată atât cu HIV, precum și cu leucemie. Transplantul a provenit de la un donator parțial compatibil, dar și de la o rudă, pentru o apărare imunitară temporară pe tot parcursul transplantului..

Timothy Ray Brown este prima persoană din lume vindecată de HIV, având, de asemenea, un diagnostic în plus, cel de leucemie miloidă acută. Și el a trecut printr-un transplant cu celule stem de la o persoană cu o anomalie genetică rară, transplant menit să trateze nu HIV, ci leucemia.

Peste 36 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de HIV

Practic, se explică în articolul publicat pe NBC News pe acest subiect, procesul terapeutic presupune înlocuirea sistemului imunitar al persoanei în cauză cu al unei alte persoane, pentru a îndepărta cancerul și, astfel, pentru a trata și infecția cu HIV.

Din acest motiv, spun experții, este lipsit de etică să încerci să tratezi HIV prin intermediul unui tratament de celule stem – fiind o procedură toxică și chiar posibil fatală -, în cazul persoanelor care nu suferă de alte afecțiuni care să-l aducă în poziția de candidat pentru o intervenție de o asemenea amploare.

În același timp însă aceste reușite marchează, într-adevăr, un moment important în lumea medicală, dornică să găsească antidotul HIV.

Femeia în cauză a trecut prin intervenția transplatului în 2017, însă a continuat să ia medicamentele specifice HIV timp de trei ani. Din momentul în care a oprit medicația a trecut mai bine de un an, iar urme detectabile de virus nu mai există.

 

Sursa foto: avantaje.ro

Share:

Articole recomandate