Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Benzina și motorina se ieftinesc; Noile prețuri afișate de ANRE

Benzina și motorina se ieftinesc; Noile prețuri afișate de ANRE

Carburanții de tip standard, pentru care zilnic se stabilește prețul maxim de comercializare, se ieftinesc cu circa 30 de bani. Astfel, joi, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa 32,56 lei, iar un litru de motorină – 30,82 lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că prețurile la carburanți au intrat într-o curbă de scădere, scrie jurnal.md

Potrivit ANRE, cotațiile Platts au înregistrat o ușoară scădere pe parcursul săptămânii precedente care se menține și săptămâna curentă. Acestea au ajuns la prețul de circa 1211 $/tonă pentru benzină și circa 1179 $/tonă pentru motorină, înregistrând o scădere cu aproximativ 145 $/tonă pentru benzină și, respectiv, cu 73 $/tonă la motorină.

Conform mecanismului actual de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, curba respectivă este reflectată fidel în prețurile pentru carburanți la stațiile de alimentare din țară. ANRE reiterează faptul că „mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere”.

Ieftinirea la carburanții de tip standard vine după o creștere continuă a prețurilor la benzina COR 95 și motorină. Pentru comparație, la începutul lunii septembrie 2021, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar un litru de motorină –16,42 lei.

 

 

Sursa foto: TV8.md

Share:

Articole recomandate