Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Cezariana – 6 riscuri pe care să le cunoști

Cezariana – 6 riscuri pe care să le cunoști

Incidența nașterilor prin cezariană este în creștere la nivel mondial – mamele continuă să o prefere în locul nașterii naturale, în ciuda recomandărilor medicilor. Uite câteva riscuri legate de această operație, pe care viitoarele mămici ar trebui să le cunoască.

1. O mamă care naște prin operație de cezariană (incizia făcută la nivelul abdomenului interior, numită de medici și operația C) are un risc mai mare de a face complicații în urma operației. Perioada de recuperare este aceeași ca după orice operație deschisă, iar riscurile similare – febră, infecții, resorbire dificilă a firelor de sutură. În plus, cezariana poate duce la pierderi de sânge sau probleme cu vezica biliară. Infecția peretelui abdominal poate duce la peritonită, o problemă cu risc major pentru mamă.

2. După operație, femeile ce nasc prin cezariană au nevoie de trei până la cinci zile de spitalizare, în timp ce femeile care au născut natural își revin după una sau două zile. Cele din urmă se recuperează complet în maxim două săptămâni, în timp ce recuperarea după cezariană poate dura și șase săptămâni.

3. La următoarea naștere, o mamă care a făcut operație de cezariană are o cicatrice la nivel abdominal, care se traduce printr-un punct mai slab în peretele uterin. Cei mai mulți medici cred că mama nu va mai putea naște natural a doua oară (după prima cezariană) în condiții de siguranță, deoarece cicatricea prezintă risc de rupere în timpul travaliului. De aceea, cel mai probabil îi va fi recomandată tot cezariană. Totuși o femeie nu poate face mai mult de trei operații de cezariană – deși nu există studii, aceasta este o opinie medicală, dat fiind aspectul și poziția inciziilor posibile la nivelul abdomenului inferior. De știut: în ziua de astăzi există unele schimbări în tehnica chirurgicală, ceea ce le permite unora dintre mame să nască natural a doua oară. Dar acest lucru implică precauții chirurgicale sporite și nu este recomandat în cele mai multe dintre cazuri.

4. O situație problematică – dacă o femeie care a făcut o operație de cezariană rămâne din nou însărcinată, riscul să aibă o dezlipire a placentei sau probleme ale acesteia la a doua sarcină crește cu 50%. Printre problemele placentei se numără placenta praevia– implantarea placentei în partea inferioară a uterului, lucru care blochează cervixul. Mai periculos este riscul de placenta accrete, placenta increta sau placenta precreta – acestea înseamnă dezvoltarea placentei în profunzimea peretelui uterin, ceea ce poate duce la o hemoragie severa după naștere. Complicațiile în acest caz duc chiar până la necesitatea îndepărtării pe cale chirurgicală a uterului.

5. Dacă data nașterii copilului este calculată greșit, nou-născutul riscă să se nască cu imaturitate pulmonară. Unele studii spun și că pentru nou-născut nașterea pe cale chirurgicală este mai traumatică decât cea naturală (la fel și pentru mamă), din cauza trecerii bruște la mediul exterior.

6. Orice cezariană are riscul de a se confrunta cu o sângerare abundentă, iar de la o operație la alta acest risc este mai ridicat. Pentru salvarea vieții pacientei se poate ajunge până la necesitatea unei histerectomii – îndepărtarea uterului.

În loc de concluzii: pentru medici, dar și mame e mai comod să știe când are loc operația. Cei dintâi pot să își programeze nașterile pe agendă, punând chiar multe nașteri în aceeași zi. Și pentru mamă e mai confortabil să nu lase la voia hazardului un moment atât de important pentru ea: orice lucru despre care știm că va avea loc la ora exactă e mai puțin înspăimântător. Dar în cele mai multe cazuri, pentru binele copilului e recomandată nașterea naturală. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, doar în cca 30% din cazuri este recomandată nașterea prin cezariană, iar aceasta în situații de risc pentru mamă sau/și bebeluș.

 Sursa: bebelu.ro

Share:

Articole recomandate