Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Studii noi: efectul „spaţiilor verzi“ asupra sănătăţii fătulu

Studii noi: efectul „spaţiilor verzi“ asupra sănătăţii fătulu

Un nou studiu a readus în atenţie asocierea dintre expunerea femeilor însărcinate la spaţiile verzi şi albastre (lacuri, mări, râuri), în 9 ţări din Europa, printre care şi Spania, scrie copiisiparinti.ro.

Rezultatele indică faptul că proximitatea spaţiilor verzi are un efect benefic asupra sarcinii, în sensul că sunt şanse mai puţine ca fătul să aibă o greutate mai mică la naştere raportat la vârsta gestaţională.

La cercetare au participat persoane din Olanda, Regatul Unit, Danemarca, Franța, Spania, Lituania, Norvegia, Italia și Grecia. Până acum, majoritatea studiilor au avut ca subiect expunerea viitoarelor mame la spaţiile verzi şi mai puţin la spaţiile albastre. Studiul recent, efectuat de o echipă de la Institutul pentru sănătate globală, din Barcelona, a evaluat asocierea dintre expunerea la spaţiile verzi şi cele albastre şi efectul acesteia asupra sănătăţii fătului, în momentul naşterii.

„O creștere fetală sănătoasă poate reduce semnificativ riscul apariţiei unor afecţiuni, mai devreme sau mai târziu în viaţă“ – a declarat Maria Torres, primă autoare a studiului. Torres se referă la faptul că o greutate mică a bebeluşului la naştere, raportat la vârsta de gestaţie, l-ar putea predispune la apariţia unor probleme de sănătate.

Potrivit autorilor, rezultatele acestei cercetări ar putea sprijini punerea în aplicare a unor politici de promovare a mediilor naturale în orașe, începând cu zonele cele mai defavorizate. „Faptul de a avea medii naturale accesibile în orașe ar putea fi benefic pentru sănătatea copiilor noștri încă dinainte de naștere și după naştere, iar acest lucru ar trebui luat în considerare de către proiectanții spaţiului urban“, concluzionează Maria Torres.

 

Sursa foto: copiisiparinti.ro

Share:

Articole recomandate