Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce să faci ca să previi infecţiile genitale. Cât contează lenjeria şi igiena intimă

Ce să faci ca să previi infecţiile genitale. Cât contează lenjeria şi igiena intimă

Multe femei se confruntă cu infecţii intime, dar acestea pot fi prevenite prin unele măsuri simple. Tractul genital feminin are propria floră bacteriană (numită și microbiotă) care joacă un rol decisiv în menținerea sănătății. Și pe bună dreptate! Microbiota vaginală este foarte complexă: există diferite tipuri de microorganisme care coexistă într-un echilibru delicat, datorită prezenței substanțelor care depind atât de activitatea ovariană, cât și de prezența florei bacteriene „bune". În special, prezența lactobacililor pare a fi importantă pentru menținerea echilibrului microflorei normale și pentru prevenirea creșterii excesive a microorganismelor potențial patogene. Orice modificare a acestui echilibru face ca mediul să fie mai supus infecțiilor microorganismelor, transmise în principal pe cale sexuală, dar nu numai.

Când și din ce motive pot apărea perturbări ale echilibrului microflorei?

Acestea pot apărea ca urmare a modificărilor fiziologice sau patologice, ca urmare a stării hormonale, activității sexuale, ciclului menstrual, utilizării medicamentelor, statutului imunitar sau al apariției altor boli.

Cum apar și ce trebuie făcut pentru a le preveni

Un lucru e clar: pe lângă controalele regulate de rutină, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care femeile merg la ginecolog sunt infecțiile vaginale (inclusiv cele cu transmitere sexuală), care implică simptome deranjante. Printre cele mai frecvente afecțiuni se numără vaginita (vaginoza) bacteriană și candidoza (Candida Albicans).

Infecții fungice genitale

Compoziția microbiană a mediului vaginal al femeilor poate fi uneori perturbată de mai mulți factori. Astfel, unele specii de ciuperci pot prolifera, în special cele de candida.

Principalele simptome sunt mâncărime, arsură, secreție albicioasă. Aceste candidoze genitale foarte neplăcute sau micoze pot fi tratate în general (capsule sau tablete) sau local (tablete vaginale, ovule sau creme).

Există trei cauze principale pentru care inflamația poate deveni infecție:

- bacteriene (30-35% din cazuri);

- fungice (20-25%);

- cu Trichomonas Vaginalis (10-15%).

Cum pot fi prevenite infecțiile   

Prevenția este foarte importantă și presupune măsuri simple legate de igienă și stilul de viață.

Evită să porți haine excesiv de strânse sau strâmte, deoarece împiedică transpirația pielii (un proces absolut normal).

Poartă lenjerie de corp din țesături naturale, de preferință bumbac: moale, ușoară și respirabilă; absoarbe eficient transpirația și umiditatea, lăsând pielea întotdeauna proaspătă și uscată.

Utilizează doar prosopul personal. Alegerea șervețelelor intime este la fel de importantă. Persoanele cu pielea sensibilă sau predispusă la iritații pot alege șervețelele din gama Eva Intima.

Păstrează pielea uscată și evită contactul părților intime cu umezeala, deoarece mediile umede favorizează proliferarea bacteriilor. Un sfat util în acest sens: folosește protecții pentru chiloți, pentru a fi înlocuite în timpul zilei pentru a te simți mereu curată, alegând produse de calitate și hipoalergenice care respectă pielea și reduc riscul de iritații și alergii.

Urmează o dietă variată și echilibrată, bogată în fibre - pentru a promova tranzitul intestinal.

Nu neglija nici măcar simptomele ușoare, cum ar fi arsurile, mâncărimea și secreția urât mirositoare: consultă medicul cât mai curând posibil, mai ales în timpul sarcinii.

Evită autoprescripția și „rețetele” date de prietene, bazându-te pe faptul că în cazul lor a funcționat tratamentul, deoarece infecția poate fi diferită.

Pentru igiena intimă, este bine să te speli o dată pe zi și întotdeauna după fiecare contact sexual și după folosirea toaletei, evitând folosirea unor săpunuri prea agresive care pot altera echilibrul corect al florei bacteriene. Curățarea corectă se face prin trecerea de la vagin la anus și nu invers, pentru a evita „transportul" germenilor prezenți în zona anusului în zona vaginală.

Share:

Articole recomandate