Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

10 alimente pe care să le consumi ca să ții stresul în frâu

10 alimente pe care să le consumi ca să ții stresul în frâu

Stresul poate duce la depresie și la probleme cu inima, arată studii recente. Pentru a putea să-i facem față mai ușor, găsim ajutoare în natură. Iată 10 alimente pe care să le includem în dietă pentru a face mai bine față situațiilor stresante.

1. Cartofi dulci

Pentru iubitorii de carbohidrați, cartofii dulci sunt o alegere excelentă. Aceștia au rol în diminuarea nivelului de cortizol, cunoscut drept hormonul stresului. În plus, conțin vitamina C și potasiu.

2. Organe de animale

Ficatul, inima și rinichii de pui, porc sau vită conțin cantități mari de vitamine B6 și B12, necesare producerii de dopamină și serotonină, neurotransmițători care anihilează resimțirea situațiilor stresante ca pe o povară.

3. Ouă

Ouăle sunt multivitamine naturale, sursă de minerale, colină, antioxidanți și amino acizi, toate componente de folos în lupta cu stresul.

4. Fructe de mare

Midiile și scoicile sunt bogate în taurină, o substanță care ajută la producerea dopaminei, esențială pentru a răspunde mai eficient în fața stresului. Studiile arată că taurina are și efectele antidepresive. De asemenea, fructele de mare conțin vitamina B12, zinc, cupru, mangan și seleniu, toate ajutoare pentru creșterea bunei dispoziții.

5. Pește gras

Macroul, somonul, heringul și sardinele sunt doar câteva exemple de pești bogați în Omega 3 și vitamina D, elemente cunoscute pentru îmbunătățirea dispoziției, a proceselor cognitive și eficiente în lupta cu stresul.

6. Pătrunjel

Pătrunjelul protejează de efectul distrugător al radicalilor liberi, este plin de antioxidanți și uleiuri volatile și oferă protecție împotriva stresului oxidativ, ale cărui efecte sunt asociate cu multiple afecțiuni, printre care și depresie sau anxietate.

7. Usturoi

Usturoiul conține compuși de sulf ce ridică nivelul de glutation, care, la rândul lui, luptă împotriva stresului oxidativ.

8. Năut

Năutul este bogat în vitamine și minerale cunoscute pentru efectele antistres: vitaminele din grupul B, zinc, seleniu, cupru, mangan, potasiu, magneziu. De asemenea, năutul conține L-tryptophan, un aminoacid ce ajută la reglarea neurotransmițătorilor care controlează starea și dispoziția.

9. Afine

Consumul de afine are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea dispoziției. Bogate în flavonoide cu acțiune antioxidantă, aceste fructe au puteri antiinflamatoare și neuroprotectoare. Pot proteja și împotriva acțiunii stresului și a radicalilor liberi.

10. Broccoli

Legumele crucifere precum broccoli sunt foarte concentrate în vitamina C, acid folic și magneziu, cunoscute pentru efectul antidepresiv. Broccoli conține și sulforafan, un compus cu efecte neuroprotectoare și calmante.

Sursa: peroz.ro

Share:

Articole recomandate