5 pași de urmat pentru a crește un copil puternic psihologic

5 pași de urmat pentru a crește un copil puternic psihologic

Toți părinții visează să crească copii fericiți și de succes. Acest lucru nu va funcționa dacă copilul nu va avea o stabilitate interioară.

Care copii pot fi numiți psihologic puternici? Aceștia sunt întotdeauna pregătiți pentru provocări și nu se tem să ia decizii independente. Nu cedează dificultăților, ci încearcă să rezolve problema. De asemenea, sunt copii care trăiesc în armonie cu emoțiile lor.

Este posibil să creștem un astfel de copil? Desigur, dar trebuie să folosiți următoarele strategii:

1. Lăsați copiii să facă greșeli

Psihologul Lyudmila Petranovskaya este sigură că greșelile copiilor ar trebui să fie binevenite. O greșeală înseamnă să încerci să faci ceva nou. Drept urmare, se dobândește o experiență, chiar dacă este negativă. Lasă-l pe copil să-și dea seama că dacă nu face temele, va fi pedepsit cu o notă proastă. Data viitoare, copilul va fi pus în situația să mediteze asupra greșelilor. 

Sarcina părinților este de a ghida cu ușurință copilul în direcția corectă și de a explica anumite puncte. Acesta este singurul mod în care copiii realizează ce este responsabilitatea.

2. Încurajați copilul să facă treburile casnice

Julie Lytcott-Haymes, mamă a doi copii și autoarea ghidului psihologic „Cum să pregătești copiii pentru vârsta adultă”, consideră că un copil ar trebui să facă o parte din treburile casnice. „Dacă copiii nu spală vasele, atunci altcineva o face pentru ei”, susține ea. În acest sens, autoarea consideră că fiecare membru al familiei este obligat să contribuie la munca comună.

Un copil puternic din punct de vedere psihologic știe să aibă grijă de el însuși și nu va fi „stricat” de gândul că trebuie să facă singur curățenie în cameră. De aceea, copiii trebuie învățați să strângă jucăriile împrăștiate, să spele vasele și să ude florile din casă. Nu le vei „fura” copilăria dacă le ceri să facă curățenie în cameră.

3. Încurajează copilul să iasă din zona de confort

Psihologul pentru copii, Tatiana Semenko sugerează să învățăm copiii să depășească fricile. În acest sens, ieșind din zona de confort și rezolvând problema, copilul va câștiga forță interioară și încredere în sine.

De exemplu, dacă copilul se teme de întuneric, combate frica lui  prin joc. În acest caz, psihologul sugerează ca părinții să organizeze o căutare a unui cufăr cu obiecte scumpe. Înarmați cu o lanternă și o hartă a piraților, începeți o aventură misterioasă prin cele mai întunecate străzi din spatele casei. Cel mai probabil, în procesul de joacă, copilul va înțelege că întunericul poate fi foarte interesant.

4. Fii tu un exemplu pentru copilul tău

Copiii - reflectarea părinților. Psihologul american, Diana Baumrind susține că sarcina noastră principală este să dăm exemplul potrivit pentru tânăra generație. Să presupunem că învățați un copil să rămână calm și adunat într-o situație. Dar, după ce ați pierdut cheile mașinii, intrați imediat în panică și alergați prin apartament cu o față speriată.

Este puțin probabil ca un copil să poată asculta cuvintele tale înțelepte după un exemplu atât de clar. Copiii nu percep întotdeauna cuvintele, dar își amintesc perfect comportamentul părinților.

5. Ai încredere în copilul tău

Așteptările părinților au un impact uriaș asupra soartei copilului. Aceasta înseamnă că trebuie să crezi în copiii tăi atunci când vor să devină medici, să deschidă un magazin de jucării sau să călătorească în jurul lumii.

Cel mai rău lucru pe care îl poate face un părinte este să râdă de visele copilului. Chiar dacă el nu va deveni cine își dorește, familia trebuie să-i susțină aspirațiile. Nu criticați sau înjosiți copiii arătând sarcasm și ironie. În schimb, învață-l pe copil să îndrăznească și să încerce să atingă obiective amintindu-le de încrederea voastră în el. Amintiți-vă că relațiile de familie puternice și prietenoase reprezintă jumătate din lupta în dezvoltarea unei personalități puternice psihologic.

Desigur, există o mulțime de nuanțe și subtilități în creșterea copiilor. Dar aceste cinci sfaturi vă vor ajuta să alegeți calea potrivită pentru a crește un copil încrezător și independent.

Sursa: femmie.ru, foto simbol: westvirginia.kvc

Adaugă comentariu