Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

A venit în RM de la 9000 de km depărtare; „Copiilor nu le e dor de Africa, acolo e mare noroc să ai lumină 24 din 24”

A venit în RM de la 9000 de km depărtare; „Copiilor nu le e dor de Africa, acolo e mare noroc să ai lumină 24 din 24”

Aproape 9000 de kilometri o despart de baștină, dar se simte ca acasă aici, la Chișinău. S-a născut și a crescut în Africa de Vest, înconjurată de tradiții și obiceiuri pe care nu le uită. Însă așa i-a fost sortit - să-și continue viața pe alte meleaguri, scrie jurnal.md.

Yerie Mary Kamara s-a născut în Sierra Leone, într-o familie cu cinci copii. Acolo a făcut cunoștință cu soțul său, un italian. În scurt timp, familia a venit la Chișinău. Primul lucru, pe care l-a remarcat a fost vremea neobișnuit de rece pentru oamenii din regiunile calde.

„Vremea a fost rece. Nu era frig, dar nici cald. Pentru copii a fost neobișnuit, pentru că niciodată nu au ieșit din Sierra Leone până atunci. Chiar și în Italia, unde am fost, era mai cald. „Mamă, e foarte frig!”, spuneau ei. Le-am răspuns că se vor obișnui”, povestește Yerie Mary Kamara.

Locurile care ne par obișnuite, precum parcurile, au fascinat în special copiii. Picilor le place mult aici. Și-au făcut și prieteni.

„Primul lucru pe care mi l-au spus este că nu le este dor de casă, pentru că aici nu este deconectată lumina. În Africa, este un mare noroc să ai electricitate 24 din 24”, spune Yerie.

Un avantaj despre care vorbește Yerie este că niciodată nu s-au simțit discriminată sau privită cu ochi răi. Dimpotrivă, oamenii sunt curioși să-i cunoască.

Iar ca să se simtă ca acasă, a adus din Sierra Leone mai multe lucruri, care-i amintesc de Africa, de cultura ei bogată.

Copiii săi își fac studiile în română, iar Yerie recunoaște că abia o învață. Se străduiește să păstreze limba nativă. Apropo, în Sierra Leone diferite triburi au graiuri diferite. Yerie, de exemplu, face parte din tribul kurango-madingo.

Deși spune că îi place bucătăria noastră, îi este dor de mâncarea africană.

„Nu mă pot obișnui cu asta și nici nu o pot găsi aici. Singurul lucru pe care îl pot găsi aici pentru a prepara ceva autentic sunt arahidele, untul de arahide. Acasă, facem supă de arahide. Este singurul fel de mâncare, pe care îl pot face aici. În rest, nimic”, spune femeia.

Pentru a se integra mai rapid, Yerie a devenit membru al Clubului Internațional de Femei. În cadrul acestuia sunt organizate diverse evenimente, la care participă femei de diferite naționalități. Președintele Clubului este soția ambasadorului ucrainean.

Totuși modurile în care trăiesc europenii și africanii sunt absolut diferite. Culturile se deosebesc enorm, spune Yerie. Ultima dată, aceasta a fost acasă, în Sierra Leone, în 2020, și abia așteaptă să-și revadă familia în această iarnă.

 

 

 

Sursa foto: dreamstime.com

Share:

Articole recomandate