Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cu ce ne hrănim copiii atunci când sunt bolnavi

Cu ce ne hrănim copiii atunci când sunt bolnavi

Apetitul de mâncare scade semnificativ la copii atunci când se îmbolnăvesc. Și asta deoarece toată puterea organismului este concentrată pentru a se lupta cu infecția. Totuși, cu ce ar trebui să fie hrăniți copiii ca să se recupereze mai ușor, vă spunem în acest articol. 

 

1. Cea mai importantă regulă atunci când copilul este bolnav: Nu-l forțați să mănânce și nu-i impuneți ceea ce nu vrea. Excepție sunt cazurile când medicul insistă asupra utilizării anumitor produse, în dependență de cât de gravă este boala.

2. Atunci când copilul are febră din prima zi și vomă, asta înseamnă că boala afectează stomacul, acesta ne fiind în stare să asimileze mâncarea. În astfel de situații este bine ca copilul să nu mănânce și să nu bea nimic timp de două ore. În caz că copilul cere ceva de băut, dați-i un gât de apă și atât, după care urmăriți reacția organismului. Dacă copilul nu mai vomită, atunci peste 20-25 de minute poate să mai bea apă. În ziua în care organismul nu primește mâncare, porția permisă de lichide este de jumătate de pahar, nu mai mult. Atunci când copilul cere să mănânce, dați-i o lingură de terci sau piure de măr. Urmăriți mereu reacția organismului copilului.

3. Dacă în primele două zile febra este ridicată atunci categoric nu oferiți copilului hrană solidă, numai lichide sau mâncare cu o consistență semi-lichidă (supe, piureuri, terciuri, brânză de vaci, etc.). După care puteți adăuga în alimentație ouă fierte, biscuiți sau pâine uscată.

4. Din cereale medicii recomandă hrișca și fulgii de ovăz. Acestea conțin vitamine din grupa B, fier, calciu, potasiu și fosfor, care sunt esențiale pentru însănătoșirea organismului. Pregătiți aceste terciuri cu apă sau, dacă medicul permite, cu lapte sau bulion din legume.

5. Excludeți din alimentație mâncărurile picante și sărate, în special în cazul când copilul are dureri de gât. O astfel de alimentație poate agrava situația și irita gâtul.

6. Atunci când copilul are o tuse puternică nu îi permiteți să consume alimente acide, biscuiți sau pâine uscată.

7. În primele zile de boală (răceală) dați-i copilului să consume lichide la fiecare jumătate de oră. Cel mai des copiii cer apă sau suc. În cazul când cei mici au febră ridicată uneori pot cere și lapte, însă atunci când febra este mai mare de 39° optați pentru laptele degresat, deoarece grăsimile din lapte sunt dificil de digerat, mai ales în timpul bolii. Atunci când cel mic are febră, este foarte important să bea multe lichide. Dacă le refuză, apelați la șiretlicuri, dați-i limonadă (făcută de voi), fiind dulce, cel mai probabil o va accepta. Dr. Komarovsky recomandă chiar să-i dăm copilului Coca Cola. Vezi AICI în ce cazuri. 

8. Cel mai des copiii refuză să mănânce carne, pește și grăsimi (unt, margarină) atunci când sunt bolnavi. Cel mai bine este să includeți aceste produse în alimentație după ce scade febra și când starea de sănătate a copilului începe să se îmbunătățească.

9. Dacă observați că copilul începe să se simtă mai bine, în mod obligatoriu propuneți-i să mănânce fructe și legume, deoarece acestea conțin cantități mari de fier și vitamina C, care ajută la combaterea gripei și a răcelii.

10. În prima și a doua săptămână după recuperare, apetitul copilului crește considerabil. Este un lucru absolut normal, deoarece organismul are nevoie de recuperare. Dar aveți grijă să nu supraalimentați copilul, după boală măriți încetișor porțiile și la gustare propuneți-i lactate sau fructe. Dacă peste două săptămâni apetitul de mâncare nu revine la normal, atunci consultați medicul.

Foto: miksturka.info; Informații: gastronom.ru

Share:

Articole recomandate