Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Alimentația copiilor, marea provocare a părinților

Alimentația copiilor, marea provocare a părinților

Alimentația copilului pentru mine a fost mereu o mare provocare și am trecut printr-o mulțime de etape. Dacă diverisficarea mi s-a părut la început foarte dificilă, mai apoi m-am bucurat că am putut face orice combinații de alimente mi-am dorit. Până pe la un an și ceva am putut să-i ofer o varietate satisfăcătoare de mâncare și, implicit, o mulțime de nutrienți. Nu-mi făceam pe vremea aia griji că nu primește suficiente vitamine și minerale, scrie fricidemamica.ro

Mi s-a tot spus că îi voi da pasat până la adânci bătrâneți dacă am ajuns la un an și mănâncă tot pasat, dar eu eram fericită că în blender pot pune și spanac, și broccoli, și avocado, o mulțime de legume și o mulțime de semințe și cereale integrale.

Ei, dar ce să vezi, pe la un an și ceva mogâldeața mea s-a transformat din bebelușul căruia îi puteam da orice combinații credeam eu de cuviință în micul omuleț cu personalitate care a început să refuze multe dintre alimentele pe care înainte le înfuleca fără prea mare bătaie de cap din partea mea.

Așa că a venit acel moment în care copila mânca doar ce-i plăcea și am început să-mi fac griji gândindu-mă dacă își ia din ceea ce alege să mănânce necesarul de nutrienți – vitamine, minerale- pentru vârsta ei.

Un prim pas a fost să ne modificăm și noi alimentația, pentru că-și dorea tot mai mult ce vedea la noi. Nu mi se pare normal să-i spui copilului că nu are voie să mănânce cartofi prăjiți, (e doar un exemplu) și tu să înfuleci cartofi în fața lui.  Deci am renunțat la tot ce nu-i puteam da și ei. Și am adăugat și în alimentația noastră produse cu un aport nutritional ridicat. Puterea exemplului este esențială în creșterea copilului, fie că vorbim despre alimentație sau despre orice altceva.

Atunci a fost momentul în care am început să caut și mai multe informații despre vitamine și minerale. Și astea sunt câteva lucruri importante cu care am rămas:

Vitaminele existențe se împart în două clase principale: liposolubile și hidrosolubile.Vitamine liposolubile (se dizolvă în grăsime): A, D, E, K . Vitamine hidrosolubile (se dizolvă în apa): C, complexul de B-uri.

Vitaminele liposolubile pot fi stocate în celulele adipoase, de aceea organismul poate păstra depozite de astfel de vitamine până la 6 luni, putând astfel să le folosească la nevoie. În acest caz însă trebuie avuta grijă la excesul de vitamine care poate dauna organismului. Cele hidrosolubile pot fi stocate și ele în celule, însă în cantități mai mici. Excesul de astfel de vitamine este eliminat prin urină, așadar în acest caz există mai des riscul de a apărea o deficiență.

In ceea ce privește mineralele, dintre cele mai important de urmărit în primii ani de viață rămân calciul, fosforul, magneziu și fierul, spun specialiștii. 

Ce mâncare să mai facem?

Pentru a putea urmări diversitatea din dieta copilului, ne putem folosi de un instrument foarte folositor, un calendar săptămânal în care să bifăm în fiecare zi principalele tipuri de alimente pe care este recomandat să le includem în alimentație.

Astfel, putem să optimizăm mai ușor nutriția copilului, bifând cât mai multe tipuri de alimente într-o săptămână. Și cu ocazia asta, rezervând 10 minute pentru procesul ăsta, putem să ne facem și un meniu pentru săptămâna ce urmează, pe mine mă ajută foarte mult, mai ales că de multe ori mi se pare că sunt în mare pană de idei.

Mă gândesc ce alimente trebuie să pun pe masă și, în funcție de asta, aleg și felurile de mâncare pe care le voi pregăti.

Eu nu am fost niciodată adepta vitaminelor- pastile luate fără sfatul medicului. Mi se pare mult mai important să încercăm să avem o alimentație echilibrată, în care să includem nutreinții necesari, decât să dăm fuga la farmacie să luăm tubul cu vitamine.

Știu că în viața noastră agitată și în felul în care suntem mereu pe fugă nu-i ușor deloc să avem o alimentație echilibrată.

(p) Laptele în alimentația copiilor

Unul dintre alimentele esențiale pentru copiii mici este laptele. Și nu vorbesc aici numai despre alăptare care este esențială, vorbesc și despre laptele pe care îl dăm copiilor mai târziu, când mai cresc, pe la 2-3-4-5 ani. Și mai mult.

De curând am descoperit iaurturile și laptele  1Bio3 de la Olympus. Laptele 1Bio3 este ecologic, cu 3,7 grăsime și 21 de minerale și vitamine pentru copii. Ce am aflat este  că Olympus colectează lapte ecologic folosit pentru iarturile și laptele 1Bio3 de la mai multe ferme certificare și autorizate Bio din zone că Brașov, Covasna, Mureș. Și este și certificat de Austria Bio.

Share:

Articole recomandate