Odoraș.

Odoraș.

Linex

Suptul degetului la copil – între riscuri și beneficii

Suptul degetului la copil – între riscuri și beneficii

Suptul degetului este un subiect controversat. Bebelușul cu degetul în gură adoarme mai repede și se calmează mai ușor când plânge. Pe de altă parte, un copil care apelează la deget ca să se liniștească după cinci ani are deja probleme de dentiție și de pronunție, în plus poate fi izolat social, pentru că semenii râd de el când își suge degetul. Cum suptul degetului se transformă din prieten în dușman aflați mai jos.

Deși poate crea probleme, suptul degetului este o manifestare normală în timpul primilor ani de viață și chiar mai devreme de atât. În timpul ecografiilor, mulți bebeluși sunt surprinși cu degetul în gură încă din burta mamei. Această nevoie este un instinct natural de supraviețuire și, de regulă, copiii renunță la deget pe la doi sau patru ani. După cinci ani, problema devine îngrijorătoare pentru că apar efectele adverse: probleme de dentiție, dezechilibre emoționale și fizice.

Suptul degetului și beneficiile lui

Se liniștește mai repede
Suptul degetului, în cazul bebelușilor, are efectul unui buton magic pe care îl activează de fiecare dată când e agitat și trebuie să se calmeze. Un copil care suge degetul își reglează programul de somn mai repede, ceea ce devine un mare beneficiu pentru părinții nedormiți cu săptămânile.

Mai puține alergii
Un studiu recent a arătat că cei care își sug degetul sau își rod unghiile sunt mai puțin predispuși la alergii. De ce? Pentru că aceste obiceiuri îi expun la mai mulți microbi care dezvoltă sistemul imunitar. Rezultatele sunt, însă, preliminare și cercetările pe acest subiect continuă.

 

Riscuri pentru copii

Deformări
Unii copii sug degetul atât de puternic și insistent încât își deformează unghia. Când încep să apară dinții permanenți, după cinci ani, pot fi observate și problemele dentare și cu cerul gurii. În aceste cazuri, corectarea prin aplicarea aparatului dentar este inevitabilă.

Probleme de vorbire
Un copil va pronunța greșit cuvintele dacă are degetul în gură. În general, copiii care sug degetul încep să vorbească mai târziu decât ceilalți. Corectarea vorbirii este un proces de lungă durată și se face cu ajutorul unui specialist logoped.

Probleme de integrare
Din punct de vedere social, copiii care au acest obicei pot fi ridiculizați de colegii de la grădiniță și școală. Deși presiunea colegilor îl poate face pe copil să renunțe la deget, răul deja s-a produs dacă ne gândim cum i-a fost afectată stima de sine și încrederea în forțele proprii, în perioada cât copiii au făcut glume pe seama lui.

Așadar, beneficiile suptului degetului se transformă în timp în riscuri de care orice părinte trebuie să fie conștient.

 Sursa: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate