Acerumen

Nou-născuţii din Finlanda dorm în cutii de carton

Nou-născuţii din Finlanda dorm în cutii de carton

Deja de mai bine de 80 de ani, statul finlandez le dăruieşte femeilor însărcinate câte o cutie cu surprize. În cutie sunt haine, produse de igienă, jucării, scutece, saltea de dormit şi alte lucruri necesare proaspetei mămici. Cutia în sine poate fi folosită pe post de pătuţ, motiv pentru care mulţi bebeluşi dorm în această cutie.

Mămicile pot să aleagă dacă vor să primească cutia cu surprize sau vor să primească o sumă de 140 euro. 95% totuşi aleg cutia, pentru că conţinutul ei costă mai mult decât suma propusă. Această idee a statului a fost implementată iniţial pentru a susţine familiile cu venituri mici, iar din 1949, acest dar este oferit tuturor familiilor, indiferent de statutul lor social, ca un semn al faptului că toţi copiii sunt egali şi au aceleaşi drepturi.

Pentru a o primi, legislația prevede că femeile  trebuie să viziteze un medic pentru o consultație prenatală înainte de a patra lună de sarcină. Se consideră că cutia cu surprize a dus şi la scăderea mortalităţii infantile în Finlanda.

Dincolo de aspectul cultural, tradiția cutiei de carton are în continuare și o latură socială: unele familii nu și-ar permite conținutul cutiilor dacă acestea nu ar fi oferite gratuit.

Foto: kela.fi, ziare.com, only4ladies.net, adme.ru, hukkatoys.com

Galerie de imagini
image
image
image
image

Adaugă comentariu