Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Un preot explică miturile despre Bobotează și scăldatul în râuri

Un preot explică miturile despre Bobotează și scăldatul în râuri

Parohul „Bisericii Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, Maxim Melinti, spune că agheasma din ajunul și din ziua Bobotezei este identică, iar scăldatul în râuri, iazuri, piscine și alte rezervoare de apă de Bobotează „nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelie sau în Sfânta Tradiție”. În acest context, preotul le recomandă părinților să nu pună în pericol viața copiilor băgându-i în apă rece de Bobotează, scrie cotidianul.md.

Preotul Maxim Melinti a demontat mai multe mituri despre Bobotează, agheasmă și scăldatul în râuri sau iazuri, explicând creștinilor ortodocși de rit vechi, care pe 19 ianuarie sărbătoresc Boboteaza, cum ar trebuie să se comporte în această zi:

1. Nu există agheasmă mai puternică din ajun!

Apă sfințită sau agheasma din ajunul sărbătorii (18 ianuarie) și din ziua Bobotezei (19 ianuarie) este identicănu există „agheasmă mai puternică din ajun” – este o invenție populară!

2. La sfințirea apei nu are loc reacție chimică: contact între crucea argintată și apa, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn.

3. Calitatea sfințitoarea a apei nu se schimbă, chiar dacă culoarea aghesmei se schimbă. Rugăciunea este identică, puterea Duhului Sfânt este neschimbată.

4. Scăldatul în râuri, iazuri, piscine și alte rezervoare de apă de Botează nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelie sau în Sfânta Tradiție. Să nu încurcați scăldatul cu Sfântul Botez, care este irepetabil („Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor”). Scăldatul respectiv nu poate ierta păcatele, nici să curețe sufletul. Ar fi prea ușor să te speli de păcate, răbdând frigul și apă înghețată. Însă, Hristos spune să intrăm pe poarta cea strâmtă, care este ingustă! (cf Matei 7,13,14).

5. Creștinii trebuie să se împărtășească în această zi! Iar dacă s-au împărtășit, nu mai au nevoie de scăldat, căci Împărtășania se oferă „spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtăşirea cu Sfântul Tău Duh”.

6. Părinți, nu puneți în pericol viața copiilor, băgându-i în apă rece; nu faceți experimente, nu încercați pe Dumnezeu!

7. Totodată se observă, scăldatul este însoțit de consumul de alcool, lucru dăunător atât pentru suflet, cât și pentru trup.

8. Creștinii trebuie să se comporte decent la primirea aghesmei, fără îmbulzeală și sfadă! Să dăm dovadă de cultură, răbdare și dragoste față de aproapele!

9. Nu e nevoie să cărați căldări cu agheasmă, pentru că după regula bisericească, consumul aghesmei mari se face doar 8 zile, iar în restul anului se consumă agheasma mică (obișnuită)!

10. Nici bisericile, nici preoții nu trebui să profite de această sărbătoare, făcând vânzări de agheasmă și busuioc în curtea bisericii. Hristos învață: „în dar ați luat și în dar să dați”!”, este mesajul publicat de preotul Maxim Melinti.

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc pe 19 ianuarie Botezul Domnului sau Boboteaza, pe 18 fiind ajunul acestei sărbători.

Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul (20 ianuarie), se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă.

Tradiția susține că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi una lungă, iar dacă este frumos afară, se spune că vom avea parte de o vară frumoasă.

Conform tradiției, de Bobotează se mănâncă grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui – se poate consuma și piftie.

 

 

Sursa foto: știri.md

Share:

Articole recomandate