Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Când se schimbă ora în R. Moldova: Ceasurile se dau înainte, iar noaptea devine mai scurtă

Când se schimbă ora în R. Moldova: Ceasurile se dau înainte, iar noaptea devine mai scurtă

În weekendul acesta, mai exact în noaptea de sâmbătă spre duminică, vom trece la ora de vară 2024. Acele ceasornicelor vor fi mutate cu o oră înainte, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Pentru că se schimbă ora, duminică va fi cea mai scurtă zi din 2024, cu doar 23 de ore.

Trecerea la ora de vară are loc la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat pe 20 martie, când ziua este egală cu noaptea.

O veste îmbucurătoare este că dispozitivele electronice moderne se ajustează automat la schimbarea orei. Cu toate acestea, este recomandat să verificați corectitudinea orei în cazul în care aveți programări sau întâlniri în ziua de duminică.

Schimbarea orei, de cele mai multe ori, are consecințe asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Mai mult, sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră.

Omul are nevoie în jur de trei zile pentru a se adapta la această schimbare. S-a demonstrat că cei care adorm mai târziu, după ora 22:00, se adaptează mai greu la ora de vară.

Pentru a trece mai ușor peste perioada de acomodare, sunt recomandate exerciții moderate și este important să fie păstrat regimul de somn. Pentru a facilita adormirea, se va respira profund, cu ochii închiși, în jur de cinci minute. 

Este recomandată și relaxarea musculară progresivă în poziția orizontală, de la degete și până la mâini. Cât privește regimul alimentar, se va evita consumul produselor alimentare grase.

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979. În februarie 2021, Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei, dar a lăsat decizia la discreția statelor membre. Comisia Europeană urma să propună un plan de revizuire a Directivei care prevede schimbarea orei, lucru care, deocamdată, nu s-a întâmplat.

Sursa: tv8.md 

 

Share:

Articole recomandate