Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Festivalul Mamelor 10 noiembrie 2023: Copii sănătoși = mame fericite

Festivalul Mamelor 10 noiembrie 2023: Copii sănătoși = mame fericite

O nouă ediție a Festivalului Mamelor organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 10 noiembrie. La eveniment au participat medici calificați, companii farmaceutice și cosmetice de top, dar și alți speakeri profesioniști și cu cunoștințe în domeniul medicinei.

Prima vorbitoare din cadrul festivalului a fost reprezentanta companiei Nestle, Natalia Dicusară, medic pediatru care a abordat tema vaccinării și miturile legate de aceasta. Părinții sunt obligați să respecte și să asigure dreptul copilului de a fi protejat. Unul dintre cele mai eficiente moduri prin care părinții își pot proteja copilul este să urmeze schema de vaccinare. 1/3 din decesele în rândul copiilor până la 5 ani sunt provocate de infecții, precum: Meningită, Rotaviroză, Pneumonie, Rugeolă, Tusea convulsive - Infecții care pot fi prevenite sau chiar evitate prin vaccinare. Contraindicații false la vaccin, maladii care nu sunt considerate de OMS în calitate de contraindicații la imunizare: Maladii uşoare (de exemplu, o infecţie respiratorie sau diareică); Alergie, astm bronşic sau alte maladii alergice, (rinita alergică); Prematuritate sau greutatea mică la naşterea copilului (2500 gr); Hipotrofie; Maladii convulsive la membrii de familie; Tratamentul cu antibiotice sau cu doze mici de corticosteroizi; Dermatoze, eczemă sau leziuni locale de origine infecţioasă ale pielii; Maladii cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatita cronică; Maladii neurologice “stabile” (neprogresive), de exemplu, sindromul Dawn, icterul nou-născuţilor. Odată cu însănătoșirea sau depășirea acestei perioade, copilul trebuie vaccinat! Contraindicații adevărate - Reacţii secundare grave (şocul anafilactic, colapsul, encefalita sau encefalopatie, convulsii), după administrarea dozei precedente de vaccin; Vaccinul cu component pertussis celular este contraindicat copiilor cu patologie neurologică necompensată (epilepsie, la care tratamentul cu medicamente nu previne dezvoltarea acceselor, sau copii cu encefalpatie progresivă); Copiii care reacţionează la ouă de găină sau neomicină prin apariţia simptomelor de hipersensibilitate (urticărie, respiraţie dificilă, edemul laringelui, colaps, şoc) e interzisă administrarea vaccinurilor, la producerea cărora sunt utilizate embrion de găină sau care conţin neomicină (de exemplu, vaccinul rujeolic). Vaccinurile vii nu sunt recomandate copiilor cu imunodificienţe sau celor la care sistemul imun este slăbit din cauza tumorilor, tratamentul cu imunodepresante sau după radioterapie.

Reprezentanta companiei Biessen Pharma, Dorina Iutiș, medic ginecolog, a vorbit despre infecțiile vaginale la gravide. Infecțiile vaginale sunt afecțiuni comune în rândul femeilor, dar pot deveni o preocupare majoră în timpul sarcinii. Acestea implică inflamații ale vaginului și pot afecta atât sănătatea mamei, cât și a fătului. Infecțiile vaginale pot avea diverse cauze, inclusiv creșterea nivelului de estrogen, schimbări hormonale, infecții bacteriene sau fungice, precum Candida albicans. Modificările în sistemul imunitar pot crește susceptibilitatea la infecții. Prezența unei microbiote anormale la începutul sarcinii, prezintă un factor de risc recunoscut pentru avorturile spontane; Femeile cu MVN în I trimestru de sarcină, au risc redus de nașteri premature (75%); Femeile cu MVA la începutul sarcinii au un risc de a naște copii cu greutate mică la naștere. Cele mai întâlnite simptome ale infecțiilor vaginale la gravide includ prurit (mâncărime), secreții anormale, senzație de arsură și disconfort vaginal. Femeile care prezintă simptome vulvare sau vaginale anormale trebuie să fie testate pentru a se asigura că se administrează tratamentul adecvat. Adresarea obligatorie: simptome recurente, severe sau primar apărute, eșecul tratamentului anterior, diagnosticarea partenerului. Infecțiile vaginale netratate în timpul sarcinii pot crește riscul de complicații, cum ar fi nașterea prematură sau infecții ale fătului. Este important să fie diagnosticate și tratate la timp. Studiile au evaluat clinic și microbiologic eficacitatea utilizării formulelor de lactobacilli atât intravaginal cît și pe cale orală, pentru tratamentul VB și restabilirea florei normale. Ca și recomandare medicul a vorbit despre Floral’aise, care contribuie la confortul feminin. Proprietăți: Tulpină bacteriană izolată din epiteliul vaginal; Îşi păstrează viabilitatea în lichidele de la nivelul tractului digestiv, colonizează rectul; De la nivelul rectului, LCR Regenerans migrează spre vagin, populează mucoasa vaginală; Aderenţă mare la epiteliul vaginal (aderă rapid, în mai puţin de 1 h); Previne dezvoltarea microorganismelor patogene. Este un produs ce se adinistrează oral.

Reprezentanta companiei Optiplaza, Tatiana Colesnic, medic oftalmolog a vorbit despre importanța diagnosticării deficiențelor de vedere la copii și reușitele academice ale copiior cu deficiențe de vedere. Iată care sunt semnele care ar trebui să vă pună în garda atunci când vine vorba de vederea copiilor. Copilul dumneavoastră își poate înclina capul pentru a compensa alinierea greșită a ochilor. Înclinarea capului poate fi un semn al unui dezechilibru al mușchilor oculari sau al strabismului (ochi leneș). Uneori, copiii își înclină capul pentru că suferă de ptoză, o afecțiune în care pleoapa superioară coboară în linia de vedere. Ați observat vreodată că copilul dumneavoastră își încrețește fața și ochii în sus, chinuindu-se să vadă ceva apropiat sau îndepărtat? Copiii își încrucișează adesea ochii în încercarea de a vedea mai clar sau ca reacție la o lumină puternică și strălucitoare. Dacă vă surprindeți copilul că încrucișează ochii, ar putea fi un semn că acesta compensează vederea slabă și ar trebui investigat. Îți surprinzi vreodată copilul stând prea aproape de televizor? V-ați surprins vreodată copilul cu tableta sprijinită de nas? Statul foarte aproape de televizor sau coborârea capului în timp ce citește sau se uită la o tabletă sunt adesea semne de miopie. Pierderea rândului la citit sau trecerea peste contur. Lăcrimează excesiv și își freacă des ochii. Dureri frecvente de cap și supraoboseală. Sensibilitate la lumină sau fotofobia. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.

Managera companiei Alpen Pharma, Rimma Crețu, a vorbit despre colici, oferind sfaturi practice pentru a trece peste acestea. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănătos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colicile pot fi soluționate prin: metode de îngrijire sau remedii medicamentoase. Recunoaștem că un copil are colici atunci când plânge fără motiv, are un plâns ascuțit, specific, plânge la aceeași oră, are stări de agitație, dă din mâini și picioare, se înroșește la față și chiar are o expresie tensionată, iar burtica se întărește din cauza spasmelor musculaturii abdominale și a plânsului. Părinții trebuie să mențină o stare emoțională bună și să înțeleagă că nu e vina nici a lor nici a copilului de cele întâmplate, este o perioadă trecătoare care nu lasă efecte adverse în timp. Este bine să alinați plânsul copilului înainte de alimentare, aceasta se face prin joacă, posizionând copilul pe burtică în forma broscuței și masând ușor pe spate. Alte poziții ar fi să țineți copilul pe antebraț sau să-i faceți exerciții emițând mersul pe bicicletă, astfel vei putea ajuta copilul la eliminarea gazelor. Totuși dacă copilul dvs. are colici pentru ameliorarea acestuia se recomandă administrarea de probiotice din prima zi de viață. Active Flora baby este un probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere. Eficacitatea și inofensivitatea administrării este demonstrată în numeroase studii clinice, inclusiv la prematuri și copii mici.  Posedă acțiune complexă în caz de dereglări funcționale ale tractului digestiv la copii mici (colici, diaree sau constipații).

Reprezentanta companiei Labormed – Zentiva, Olga Calmîc, a vorbit despre remedii de ajutor în perioada rece a anului. Microbiomul intestinal joacă un rol esențial în sănătatea generală a copiilor. Astfel, pentru reglarea digestiei, reprezentanta recomandă Eubiotic, care este recomandat în situaţiile în care este necesară regenerarea florei intestinale, cum ar fi cazurile de diaree cauzată de folosirea de antibiotice, virusuri, bacterii sau paraziţi. Copiii sunt susceptibili la răceli, deoarece sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare. Răcelile sunt cauzate de infecțiile virale care afectează căile respiratoria superioare. Ca și soluție pentru a trata infecțiile, reprezentantul a vorbit despre Larinsept, unicul spray pe bază naturală recomandat copiilor de la vârsta de 3 luni. Spray-ul conține 6 ingrediente 100% naturale, care acționează concomitant și ajută la calmarea gâtului inflamat și iritat: Extract de Propolis, Extract de Echinacea, Vitamina C, Extract de Muștar sălbatic, Bromelaină și Extract de Mușețel. Larinsept spray oral, acționează prin crearea unui strat protector la nivelul gâtului inflamat și iritat. Prezența glicerolului din compoziție facilitează dispersia uniformă a substanțelor active ce acționează ca o barieră împotriva factorilor extreni dăunători (poluanți, virusuri și microorganisme). De asemenea, spray-ul îndepărtează senzația de uscăciune a gâtului și nu conține gluten, lactoză, glucoză și nici alcool. 

Fondatoarea rețelei de magazine Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre produsele pentru o alăptare comodă. Primul aspect la care trebuie să se atragă atenția sunt topurile pentru alăptare, întrucât lenjeria influențează sănătatea sînului, de aceea trebuie aleasă corect. De asemenea, crema pentru mameloane este foarte importantă pentru a le menține hidratate, ca mai apoi să nu provoace durere. Pernuțe din hidrogel pentru sâni - alină instantaneu suferința mameloanelor iritate sau crăpate, favorizează regenerarea pielii iritate, protejează mameloanele sensibile și dureroase, hidratează și îngrijesc pielea, răcoresc plăcut pielea iritată, ambalaje individuale și sterile, non-toxice și fără conservanți. În cazul în care mameloanele sunt fisurate sau plate, se pot folosi protectoare din silicon, pentru o optimizare a procesului de alăptare. Desigur, la fel de importante sunt și absorbantele pentru sân, care oferă protecție împotriva scurgerii. Nu în ultimul rând, o importanță o au și hainele cu care este îmbrăcată mămica, acestea trebuie să fie comode, astfel încât procesul de alăptare să fie unul ușor.

La această ediție, alături de noi am avut și brandul Oana Bebe, care a venit cu o prezentare amplă despre scaunele auto și importanța acestora, de asemenea au arătat cum corect se montează un scaun și cum corect trebuie se fixează în centuri așa încât copii să fie în maximă siguranță. Fetele de la Oana Bebe au prezentat mai multe tipuri de scaune auto, în dependență de vârsta copiilor și necesitățile acestora. Copiii până la 12 ani trebuie să meargă în mașină în scaun special pentru a le asigura protecția necesară, iar Oana Bebe are în showroom-uri scaune de înaltă calitate, pentru orice vârstă până la 12 ani.

Așa cum va obișnuit Revista Odoraș, tombola este un element care nu lipsește din cadrul evenimentelor noastre. Participantele au avut ocazia să primească diferite cadouri de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș.

Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa

Share:

Articole recomandate