Odoraș.

Odoraș.

Studiu: Sănătatea tatălui poate afecta rezultatul sarcinii atât pentru copil, cât și pentru mamă

Studiu: Sănătatea tatălui poate afecta rezultatul sarcinii atât pentru copil, cât și pentru mamă

Starea de sănătate nu doar a mamei, ci și a tatălui sunt importante pentru o sarcină și o naștere sănătoasă, arată noi cercetări.

După analizarea a aproape 786.000 de nașteri, oamenii de știință au descoperit că tăticii care nu erau într-o stare de sănătate foarte bună au avut un risc mai mare de a avea copii născuți prematur și cu greutate mică la naștere, care au petrecut timp în unitatea de terapie intensivă neonatală. 

Acest nou studiu sugerează că sănătatea unui tată înainte de concepție ar trebui să fie luată în considerare, deoarece poate afecta rezultatul sarcinii atât pentru copil, cât și pentru mamă, spun cercetătorii. Deoarece studiul a analizat datele retrospectiv, nu se poate dovedi că starea de sănătate a tatălui a cauzat aceste probleme medicale, doar că par a fi asociate.

Mai exact, tații care se confruntau cu diverse afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul, cancerul sau depresia au avut un risc cu 19% mai mare de a avea un copil prematur, un risc de 23% ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere și un risc cu 28% mai mare de a avea un copil care să aibă nevoie de o perioadă de ședere în unitatea de terapie intensivă neonatală. 

Mai mult decât atât, femeile ai căror parteneri aveau o stare de sănătate precară au avut un risc mai mare de a întâmpina complicații în timpul sarcinii, precum diabetul gestațional sau preeclampsia, au arătat rezultatele aceluiași studiu.

Cu toate că nu se știe exact cum anume contribuie sănătatea tatălui la sănătatea unui nou-născut, autorii studiului au speculat că ar putea fi în joc mai mulți factori. Un tată contribuie cu jumătate din genom, iar sănătatea lui poate avea un impact asupra expresiei genelor, astfel încât este rezonabil să se presupună că toate condițiile care fac ca un tată să fie sănătos sau nu ar putea avea un impact asupra acestor gene. De asemenea, sănătatea tatălui poate avea efecte negative asupra sănătății placentei, ceea ce poate duce la probleme în ceea ce privește dezvoltarea și nașterea copilului.

Rezultate ale altor studii efectuate anterior au arătat că sănătatea precară poate afecta negativ calitatea spermatozoizilor în același mod în care o fac expunerile la fumat și la alte toxine. Este posibil ca genetica să fie un factor, dar acest lucru nu este sigur deocamdată. 

Cercetătorii spun că, deși un cuplu format dintr-un tată și o mamă cu probleme de sănătate riscă să se confrunte cu diverse complicații ale sarcinii, nu înseamnă că nu există șanse de a avea un copil perfect sănătos. Cu toate acestea, cu cât ambii membri ai unui cuplu au o grijă mai mare de sănătatea lor, cu atât sunt mai mari șansele de a avea un copil sănătos.

O altă observație a oamenilor de știință implicați în acest studiu este aceea că este posibil ca sănătatea precară a tatălui să fie un indiciu că și mama ar putea avea o stare de sănătate nu tocmai bună. De exemplu, sunt șanse mari ca un bărbat obez să aibă ca parteneră o femeie care și ea este obeză, astfel încât consecințele asupra sănătății, cum ar fi diabetul și tensiunea arterială ridicată, să îi afecteze pe amândoi.

De asemenea, mai spun cercetătorii, calitatea spermei poate fi influențată de sănătatea tatălui și poate avea un impact asupra copilului. Concluzia studiului este că, pentru ca un cuplu să își sporească șansele de a avea un copil sănătos, îngrijirea prenatală trebuie să implice ambii părinți. 

Dacă până nu demult medicii s-au concentrat pe a instrui viitoarele mame să aibă grijă de sănătatea lor înainte de instalarea sarcinii, observații precum cele raportate de acest studiu indică faptul că și bărbații care se pregătesc să devină tați trebuie sfătuiți să aibă mai multă grijă de sănătatea lor. 

Implicarea ambilor părinți în menținerea unei stări bune de sănătate în perioada prenatală are potențialul de crește șansele de a avea copii mai sănătoși. Astfel, dacă un cuplu decide să aibă copii, e indicat ca amândoi să se axeze pe o alimentație echilibrată (cu accent pe fructe, legume, leguminoase și proteine slabe, cu evitarea produselor de fast-food și a celor îndulcite cu zahăr), pe exerciții fizice regulate, pe renunțarea la fumat și pe un consum cât mai redus de alcool.

Sursa: doc.ro

 

Share:

Articole recomandate