Odoraș.

Odoraș.

Medic obstetrician-ginecolog despre fereastra fertilă: Iată când ai cele mai mari șanse să rămâi însărcinată

Medic obstetrician-ginecolog despre fereastra fertilă: Iată când ai cele mai mari șanse să rămâi însărcinată

Perioada din jurul ovulației este singura perioadă din timpul ciclului menstrual în care o femeie poate rămâne însărcinată. Pentru femeile cu un ciclu regulat, identificarea perioadei fertile este posibilă, pe când la cele cu un ciclu neregulat acest lucru este dificil de stabilit.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune cum trebuie identificată optim fereastra fertilă, astfel încât șansele de a obține o sarcină să fie maxime.

Potrivit studiilor, fereastra fertilă se întinde pe o perioadă de șase zile, reprezentând ziua ovulației și cele cinci zile premergătoare acesteia. Cele şase zile reflectă şi durata de viaţă a spermatozoizilor (cinci zile) şi cea a ovulului (o zi). Și tot potrivit studiilor, cele mai fertile zile ale acestei ferestre, cu cele mai mari șanse de a obține o sarcină, sunt cea a ovulației și cele două de dinaintea ei. Așadar, pentru a putea identifica fereastra fertilă, este obligatoriu să se stabilească ziua ovulației.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune cum trebuie identificată optim fereastra fertilă, astfel încât șansele de a obține o sarcină să fie maxime.

Fereastra fertilă depinde de durata ciclului menstrual

Mai întâi va trebui să calculezi durata medie a ciclurilor. Un ciclu începe în prima zi a menstrei și se termină cu o zi înainte să înceapă următoarea. În general, ovulația are loc cu 14 zile înainte de menstră.

„Astfel, în cazul unui ciclu cu o durată medie de 28 de zile, ovulația are loc în ziua 14. Așadar, fereastra fertilă este în intervalul zilelor 9-14, cele mai fertile zile fiind 12, 13 și 14.

Dacă ciclul menstrual este de 32 de zile, potrivit aceleiași formule de calcul, ovulația are loc în preajma zilei 18. Ceea ce înseamnă că, în acest caz, fereastra fertilă este cuprinsă în intervalul zilelor 13-18, cu cea mai mare probabilitate de a obține o sarcină în zilele 16, 17 și 18”, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Acestea sunt doar două exemple, însă fiecare femeie își poate identifica propria fereastră fertilă urmărind perioada ciclurilor menstruale, stabilind ziua ovulației și exploatând-o pe aceasta și pe cele cinci anterioare ei. Pentru că, la finalul ferestrei fertile, probabilitatea de a rămâne însărcinată scade considerabil, și asta pentru că ovulul are o durată de viață de numai 24 de ore.

În afară de asta, după ovulație, mucusul cervical devine mai vâscos, ceea ce face ca intrarea unor noi spermatozoizi în cavitatea uterină să fie mult îngreunată.

„În eventualitatea în care femeia nu își poate stabili ziua ovulației și, implicit, nici fereastra fertilă, recomandarea este de a avea contacte sexuale la fiecare două-trei zile pentru a crește șansele de a concepe. În situațiile în care femeia suferă de amenoree (lipsa menstruației), este evident că nu are nici ovulație.

Însă există și cazuri în care, deși ciclul menstrual este prezent, ovulația nu are loc în fiecare lună (anovulație).

În ambele situații descrise anterior, precum și atunci când, după un an de raporturi sexuale regulate, fără a utiliza metode contraceptive, nu a fost obținută o sarcină, se recomandă consultul la un specialist în infertilitate”, adaugă medicul.

Sursa: csid.ro

Share:

Articole recomandate