Odoraș.

Odoraș.

Factorii care influențează apariția sarcinii

Factorii care influențează apariția sarcinii

Statisticele arată că 20 de femei din 100 reușesc să rămână însărcinate în prima lună de concepere, în timp ce alte 70 rămân gravide în primele șase luni, iar restul la 10 poate dura mai mult. În medie, 84 de cupluri din 100 reușesc să conceapă un copil după primul an de încercări, potrivit www.mumsnet.com. Mai exact, specialiștii sunt de părere că un cuplu din cinci reușește să conceapă un copil în prima lună de activitate sexuală neprotejată. Dar perioada necesară pentru a concepe un copil este influențată de numeroase aspecte. Printre acestea se numără vârsta, starea de sănătate a viitorilor părinți, frecvența ovulației.

Vârsta femeii contează

Printre factorii care pot influența durata de apariție a unei sarcini este chiar vârsta femeii. Nu doar că rezerva ovariană este tot mai redusă pe măsură ce înaintează în vârstă, ci și calitatea ovulelor este afectată. Ovulația nu mai este regulată, dar nici ciclul menstrual pe măsură ce anii trec, ceea ce face ca șansele de concepere să fie tot mai mici. Perioada optimă din punct de vedere al fertilității este vârsta de 20 de ani, urmând ca după 30 de ani ea să scadă, iar după 35 să fie mai redusă. Doar 40% din femei reușesc să conceapă un copil pe cale naturală după vârsta de 40 de ani, iar șansele scad cu câte 2% pe an până la împlinirea vârstei de 43 de ani.

Frecvența actelor sexuale

Unul dintre factori de care depinde apariția sarcinii este și frecvența actelor sexuale. Specialiștii din cadrul National Health Service recomandă cuplurilor care doresc să conceapă un copil să încerce de două-trei ori pe săptămână pentru a crește șansele. Și calitatea spermei poate să fie afectată dacă actele sexuale sunt foarte dese, de aceea indicat este ca ele să fie zilnice în perioada în care are loc ovulația.

Starea de sănătate, un factor decisiv

Spre deosebire de ceilalți factori care pot influența perioada în care rămâi însărcinată, la acest capitol poți face modificări singură. O greutate prea mare sau prea mică pot influența nivelul hormonal și respectiv afectează șansele de concepere, așa că nu ezita să faci schimbări când vine vorba de alimentație, dar și să stabilești un program de mișcare. De asemenea, bine este să renunți la unele obiceiuri care nu doar că afectează fertilitatea, ci și starea de sănătate. Printre acestea se numără fumatul, consumul de alcool.

Pentru că și calitatea spermei poate să fie afectată de tutun și de alcool este indicat ca și partenerul să renunțe la astfel de obiceiuri atunci când doriți să concepeți un copil. De asemenea, bine este ca bărbatul să poarte lenjerie intimă cât mai confortabilă și nu una strânsă, dar și să evite dușurile fierbinți, ambii factori fiind recunoscuți pentru faptul că pot afecta calitatea spermei.

Problemele de fertilitate

Problemele de fertilitate completează lista factorilor care pot face ca perioada de concepere să fie mai lungă. Printre acestea se numără endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană sau scăderea numărului de spermatozoizi. Nu ezita să mergi la un control ginecologic cu specializare în infertilitate dacă a trecut mai mult de un an și nu reușești să rămâi însărcinată sau dacă ai peste 35 de ani și a trecut mai mult de șase luni de încercări pentru a concepe un bebeluș.

 

Sursa: totuldespremame.ro

Foto simbol: ivona.bigmir.net

Share:

Articole recomandate