Odoraș.

Odoraș.

8 mituri despre pilulele contraceptive

8 mituri despre pilulele contraceptive

 

Într-o zi auzi că pilulele contraceptive îngrașă și cresc riscul apariției infertilității, iar in ziua următoare afli că pilulele contraceptive constituie un mijloc de a diminua riscul apariției cancerului ovarian și cea mai simplă metodă  de a scăpa de menstruație în vacanțe. Până la urmă ce este mit și ce e realitate?

1. Contraceptivele îngrașă

Deși majoritatea femeilor care folosesc pilule contraceptive susțin că s-au îngrășat din cauza acestora, cercetările arată că, fără îndoială, creșterea în greutate nu este un efect secundar al pilulelor contraceptive. Anumite pilule contraceptive pot însă  favoriza retenția de apă în primele trei luni de utilizare, însă acesta este un efect secundar care dispare după această perioadă. Dacă observe că retenția de apă atinge o cotă alarmantă, semnalează acest lucru medicului tău, care îți va schimba pilulele contraceptive sau îți va prescrie un medicament ce favorizează eliminarea lichidului în exces.

2. După o anumită perioadă de utilizare, este nevoie de o pauză în administrare

Medicii atrag atenția că adesea, după ce încetează să folosească pilulele, multe femei rămân însărcinate, fără a fi planificat acest eveniment. Pilulele pot fi utilizate în siguranţă timp de mulţi ani fără a fi necesară oprirea lor periodică.

3. Femeile peste 35 de ani nu pot folosi pilula contraceptivă

O femeie sănătoasă, cu tensiune arterială în valori normale, fără probleme cardiace sau de circulație și care nu fumează poate folosi contraceptivele și după 35 de ani. Medicul îți va evalua starea generală și va hotărî ce pilule ți se potrivesc. Mitul are la bază un fapt real: femeile care suferă de o boală cauzată de fumat nu sunt sfătuite să recurgă la un contraceptiv oral după vârsta de 35 de ani.

4. Pilulele anticoncepționale asigură efectul contraceptiv din prima zi de administrare

În cazurile femeilor care folosesc pilulele pentru prima dată sau reîncep folosirea după o lungă perioadă de neutilizare, este posibil ca efectul contraceptiv să apară la câteva zile (minim 7 zile) de la prima pilulă. Uneori, este nevoie de o perioadă pentru ca pilulele să se sincronizeze cu hormonii naturali din corpul femeii și astfel, acțiunea contraceptivă să fie asigurată. Din acest motiv, se recomanda folosirea, în paralel, a unei metode contraceptive suplimentare în prima lună de administrare a pilulelor.

5. Pilula poate cauza infertilitate

Indiferent de perioada care a trecut de când iei pilula, nu există riscul de a suferi de infertilitate din această cauză. Nivelul de fertilitate atinge valorile normale imediat după renunțarea la pilulă, acesta fiind și unul din motivele pentru care e bine să nu uiți de ea.

6. Pilulele cresc riscul apariției cancerului

Pilulele nu favorizează în niciun fel apariția cancerului. Din contra, adesea medicii prescriu tratamente hormonale pentru a reduce riscul de cancer uterin sau ovarian în cazul anumitor femei. Folosirea pilulelor poate fi restricționată numai de anumite afecțiuni de sănătate. În afara acestei mențiuni, nu există motive pentru care femeile nu ar putea folosi pilulele pe durata întregii vieți reproductive, dacă își doresc acest lucru.

7. Anticoncepționalele cauzează avort

Studiile de specialitate arată că pilulele nu întrerup evoluţia unei sarcini deja existente.

8. Pilulele anticoncepționale se administrează numai în zilele cu contact sexual

Efectul contraceptiv al pilulelor este asigurat numai de administrarea corectă, regulată. Așadar, acestea trebuie luate în fiecare zi, indiferent dacă femeia are sau nu contact sexual în acea zi.

Foto: woman2womenblog.files.wordpress.com

Share:

Articole recomandate