Odoraș.

Odoraș.

Când le-a aflat dramele, nu a regretat că le-a oferit o șansa la viaţă!

Când le-a aflat dramele, nu a regretat că le-a oferit o șansa la viaţă!

Maria Țurcanu face parte din prima generație de asistenți parentali profesioniști din Rădenii Vechi, rn-ul Ungheni, pe vremea când foarte puțini se încumetau să devină “părinte de profesie”. Și poate că nu s-ar fi încumetat nici ea, dar vizionase la televizor un reportaj despre o familie care a luat în plasament un copil și asta a înduioșat-o. Doamne, câtă fericire se citea în ochii acelui micuț, și cât de mult îl schimbase dragostea noilor săi părinți.

 

Cinci fete care au devenit ale lor

Primul copil luat în plasament a fost o fetiță de doi ani, rămasă orfană. În familia Țurcanu s-au născut doar băieți, iar părinții firesc că își doreau și o fată. Când au mers s-o vadă, copila s-a lipit atât de strâns de pieptul doamnei Maria încât nimeni și nimic nu putea s-o dezlipească…  Au adus-o acasă și visul cel mare al femeii de a împleti cosițe și de a cumpăra rochițe, în sfârșit, s-a împlinit. Atunci a înțeles că nu există nici o diferență între dragostea față de proprii copii și cei străini. Aceleași sentimente și aceeași dăruire. Așa că astăzi, soții Țurcanu se mândresc nu cu una, ci tocmai cu cinci fete pe care le-au luat în plasament și pe care le-au crescut ca pe proprii copii. Mai mult chiar, una dintre fete este deja căsătorită și locuiește în vecinătate. A avut în familia Țurcanu un exemplu demn de urmat, astfel că are și ea o gospodărie frumoasă, iar de curând a devenit mămică. Iar relația dintre ei este și în continuare una de “părinte-copil”, chiar dacă tânăra oficial nu mai este în plasament. 

Fiecare copil are cheița lui

„Donați dragoste, căldură și grijă părintească și formați familii lărgite”, spune Maria Țurcanu celor care mai stau la dubii. „Și aveți răbdare cu fiecare copil pe care îl primiți în inima voastră, pentru că fiecare din ei vine cu propriul bagaj de emoții și trăiri. Trebuie doar să găsiți cheiţa care v-ar permite să ajungeți la suflețelele lor chinuite. Eu când le-am aflat dramele prin care au trecut, nu am regretat nici o clipă șansa pe care le-am oferit-o.”

Dacă la început, vecinii şi rudele nu cunoşteau prea multe despre acest serviciu şi o tot întrebau pe Maria Țurcanu ce-a făcut-o să aducă „copii străini” în casă, acum situaţia s-a schimbat. „Le-am educat pe toate cinci în dragoste și credință în Dumnezeu, iar reușitele lor școlare și cele de integrare în societate sunt cea mai bună răsplată pentru noi”, mai spune femeia.

În toți acești ani, doamna Maria s-a ataşat de fiecare copil în parte, pe care l-a îngrijit. Chiar dacă unele dintre fete nu mai sunt în plasament, femeia nu uită să-i pomenească pe toţi în rugăciunile ei. Spre exemplu, prima fetiţă care a venit la vârsta de doi ani, este deja mare, învaţă foarte bine și a devenit o adevărată gospodină. Vrea neapărat să-şi continue studiile, să devină cineva în viaţă. Altfel nici nu putea fi, ținând cont de dragostea, educaţia şi exemplul pe care l-a văzut în această familie.

Salariul de asistent parental profesionist – investit tot în copii

Întrebată de greutăţile pe care le întâmpină un asistent parental profesionist, Maria Ţurcanu ne-a asigurat zâmbind că ele există nu doar în familiile care au copii aflaţi în plasament, ci și în cele cu copii proprii. Nu neagă că salariul de asistent parental profesionist este o sursă stabilă de venit, doar că în cazul familiei lor banii sunt investiți tot în copii. Se străduie să nu le lipsească nimic și să nu se simtă diferiţi de cei care au părinți biologici.

Articol realizat în parteneriat cu organizaţia “Parteneriate pentru fiecare”, www.p4ec.md

Foto: Fotografie simbol - passionemamma.it;    www.p4ec.md

Share:

Articole recomandate