Când şi cum îi spunem copilului nostru că este adoptat

Când şi cum îi spunem copilului nostru că este adoptat

Când să îi spun copilului meu că este adoptat?” - este una dintre cele mai chinuitoare întrebări pentru părinții adoptivi. Specialiștii consideră că este mai bine să-i spuneți cât mai devreme, deoarece cu cât veți amână mai mult, cu atât va fi mai greu de explicat şi mai dureros pentru copil. Există multe familii care consideră acceptabil să nu îi spună copilului despre faptul că este adoptat. Această atitudine este riscantă, deoarece ulterior copilul poate resimți adopția ca pe un lucru neplăcut și rușinos.

Mai bine mai devreme decât mai târziu!

Este foarte dificil să îi explici unui copil toate aceste detalii complicate. Totuși, îl poți ajuta să admită anumite adevăruri, cum ar fi acela că tu ești cea care îl iubești și ai grijă de el în fiecare zi și îi citești povești. Ajută-l să se simtă din ce în ce mai sigur de faptul că ți-ai dorit foarte mult un copil frumos, bun și deștept, că l-ai întâlnit pe el și imediat ai ales să fii părintele lui. Toate acestea îl vor ajuta să aibă mai multă încredere în el și să treacă mai ușor peste vestea neașteptată.

Micuțul va simți că ceva nu este în regulă sau poate va auzi ceva în treacăt și poate începe să aibă îndoieli cu privire la originea sa. Pentru a evita o descoperire șocantă și aflarea adevărului din altă parte decât de la părinții adoptivi, gândește-te că voi sunteți cei de la care trebuie să afle adevărul. Altfel, tu și soțul tău riscați să stricați relația cu copilul pentru o perioada lungă de timp.

Cum va reacționa oare?

Pune-te puțin în locul lui! Chiar și acum, fiind om în toată firea, cum te-ai simți dacă ai afla că ai fost un copil adoptat și până acum ai trăit într-o minciună? Cu atât mai greu este pentru un copil să înţeleagă că cineva l-a părăsit după ce l-a născut. Faptul că este mic nu înseamnă și că reacția lui va fi pe măsură. Dimpotrivă, micuțul ar putea fi furios, trist, anxios, distrat și visător, așa că va fi bine să îl ții sub observație o perioadă.

Spune-i că îl iubești mai mult decât orice și oricine și că vei fi alături de el toată viață. Convinge-l că a fi adoptat nu este ceva rușinos sau rău. Realizează un album cu fotografii începând chiar cu ziua în care l-ați adus acasă, poate chiar și imaginea locului de unde l-ați luat. Poate așa îi va fi mai ușor să înțeleagă totul când va crește și va percepe altfel lucrurile.

Dacă te întreabă cumva dacă tu l-ai născut, spune-i că l-a născut o altă femeie, după care el a venit la voi în casă. Nu este deloc indicat să creezi o imagine negativă a părinților naturali. Mai mult decât atât, nu îi spune copilului mai multe decât întreabă. Nu are nevoie și nu trebuie să afle întreaga dramă a nașterii lui, decât după ce va fi suficient de mare ca să înțeleagă.

 

Sursa: www.qbebe.ro; radioglobo.globo.com

Adaugă comentariu