Bunele maniere pentru copii

Ce trebuie să luăm neapărat la sala de spectacole!

Spectacolele reprezintă o ocazie specială de a lua parte la un act cultural și de a ieși în societate. În zilele noastre, aceasta face parte oarecum din cotidianul nostru și nu mai este o ieșire deosebită, multașteptată și dorită. Din acest considerent, nu se mai cere respectarea unei etichete stricte. Dar, e de bun simț, să se țină cont de o serie de bune maniere.

Pentru a nu afecta în vreun fel spectatorii sau actorii, iată câteva bune maniere ce trebuie respectate în sălile de spectacole:

  • Ținuta, chiar dacă în zilele noastre nu mai este una atât de strictă ca în trecut, când de multe ori era una impusă, totuși trebuie să fie una îngrijită și să păstreze o notă de eleganță. Indiferent de momentul zilei la care are loc spectacolul este de neconceput îmbrăcarea unei ținute sport. Dacă acesta are loc ziua este permisă pentru bărbați o ținută de oraș, iar pentru femei una elegantă de zi. În schimb, dacă avem de-a face cu o premieră, un spectacol cu invitați sau are loc seara, atunci se optează pentru una mai formală, de ocazii speciale.
  • Punctualitatea este foarte importantă, face parte dintre regulile de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru, concerte, spectacole. Trebuie să vii cu 15-20 de minute mai devreme de ora începerii reprezentației, pentru a avea timp de garderobă și să nu deranjezi spectatorii când îți cauți locul. Dacă cumva, în mod excepțional, ai întârziat, nu trebuie să deranjezi lumea, ci să aștepți sfârșitul primului act pentru a ajunge la locul rezervat. Excepție face cazul în care locurile sunt la capete de rând.
  • Intrarea pe rând până la locul pe care îl ai se face cu fața spre cei care și-au ocupat deja scaunele, altfel ar fi nepoliticos. La fel ar fi și dacă cei care stau jos nu s-ar ridica pentru a facilita trecerea. Excepție fac doar cei care se află în imposibilitatea de a se ridica, persoanele cu dizabilități sau foarte în vârstă.

Acestea nu sunt unicele reguli de bune maniere. Sunt doar trei dintre cele pe care ni le-au împărtășit două fetițe-garofițe, care evoluează pe scenele de spectacole de când erau cât două degețele. Și de acolo, de după cortină ele au reușit să adune foarte multe recomandări pentru spectatori. Fetele se numesc Delia-Maria Cucereanu și Ariana Răcila. Vă rog să le ascultați:

 

 

 

 

 

Delia-Maria, sau Deliuț, cum o dezmiardă ai casei, este aidoma unui soare: mereu strălucitoare, luminoasă, pozitivă, veselă, bună la suflet și isteață. Am făcut cunoștință cu ea în ziua filmării. Și timp de două – trei ore cât au durat filmările, Delia a fost numai zâmbet. Un veselici adevărat. Iar echipa noastră de filmare a supranumit-o  - fetița cu 32 de dinți.  Era atât de binedispusă, încât eclipsa lumina soarelui primăvăratic. Iar dinții, ca niște mărgăritare adevărate, îi întregeau chipul angelic.

 

Poate fi numită, pe adevărat, fetiță – orchestră. Pentru că la vârsta ei de doar 11 anișori știe să facă foarte multe lucruri și aproape pentru toate a dezvoltat câte o pasiune aparte.

 

Îi place muzica și cântă din fragedă copilărie. Cam tot de atunci a apărut și atracția pentru dans. Iar grație acestor ocupații a urcat foarte multe scene și a încântat ochii și sufletele multor părinți-spectatori.

Reușește foarte bine la școală, dar găsește timp și pentru a practica sportul. Face patinaj artistic și călărie, pentru că în timpul acestor ocupații adună mult entuziasm, adrenalină, voință și poftă de viață activă.

 

Are o pasiune aparte pentru copiii mici dar și pentru cățeluși. Cea mai mică prietenă a ei este Duduța - o fetiță de doar 2 anișori, care i-a cucerit inima cu zâmbetul ei fermecător și inteligent. Iar cel mai drag patruped este cățelușa Tessy, câinișorul iubit al vecinilor ei.

Precum v-am spus – Delia-Maria este o fetiță care știe să iubească viața și să se bucure de ea!

 

Cea mai curată și sinceră prietenie o leagă pe Delia de Ariana Racila. Sunt ca două surori – aceeași vârstă, aceleași pasiuni, aceleași aspirații spre cunoaștere, inteligență și puritate.

 

Pentru că ambele fetițe sunt educate să aprecieze adevărul, sinceritatea, devotamentul și bunătatea sufletească – prietenia lor în timp devine tot mai trainică și mai puternică.

 

Ariana este surioara cea mai mare din casă. De aceea responsabilitatea, buna organizare, aspirațiile de a fi cea mai bună în toate i-au intrat în sânge foarte devreme.

 

Sau mai bine zis, odată cu apariția unei *flori de primăvară în casă*. Odată cu apariția surioarei mai mici - așa cum cântă chiar Ariana în una dintre piesele sale favorite, încă de pe când era parte a formației DoReMi Show.

 

Are multe piese solo, cu foarte – foarte multe vizualizări pe YouTube.

 

Bunăoară piesa de mai sus a fost audiată de peste 1 mln de internauți! Pe secret vă pot spune că puțini artiști cunoscuți din țară se pot mândri cu un asemenea record.

 

Iar dacă această fetiță la numai 11 anișori are un succes atât de frumos, vă imaginați ce potențial va avea ea peste 5 sau 8 ani? Păzea, artiștii!