Bunele maniere pentru copii

Bunele maniere și viața sănătoasă! Ce similitudini au aceste îmbinări de cuvinte?

Se spune că noi suntem ceea ce mâncăm. Dar ce are alimentația cu bunele maniere sau cu bunul simț, te vei întreba? Doar atunci când vorbim despre bunele maniere, parcă am discuta despre o serie de reguli pe care le avem în raport cu alte persoane... Dar raportate la alimentația personală, asta cum ar fi?

E corect să gândim și așa. Dar toate lucrurile bune trebuie să pornească de la noi înșine, sau trecându-le prin noi. Adică dacă avem respect de sine, ne vor respecta și alții pe noi. Dacă avem plăcere de sine, ne vor iubi, sau aprecia și ceilalți.

La fel este și cu bunele maniere. Raportate la propria ființă aceasta ar însemna să avem la fel de multă grijă de propria persoană, propriul corp și să ne purtăm cu el păstrând bunul simț și oferindu-i atenția cuvenită.

Cum? Respectând câțiva pași, sau ținând sub control câteva capitole importante. Acestea sunt Alimentația sănătoasă, care oferă trupului energia necesară pentru buna lui funcționare; Activitatea fizică care oferă corpului vlagă, putere nesecată, iar - minții – luciditate și voință!

Am discutat acest lucru cu doi copilași foarte inteligenți și plini de voință. Se numesc Sandu și Victoria Borodachi:

 

Frații Alexandru și Victoria Borodachi pot fi numiți pe drept cuvânt niște copii model: sunt foarte responsabili, ordonați, atenți cu sine, dar cu cei maturi. Inițiativa de a aborda acest subiect – bunele maniere și viața sănătoasă – a venit chiar de la ei. Pentru că la vârsta lor fragedă, copiii deja sunt atenți la modul lor de alimentare, orele de somn și regimul zilnic pe care și-l fac. Limitează pe cât e posibil timpul petrecut pe rețelele sociale și acordă o atenție sporită dezvoltării personale, dar și activităților fizice.

 

Cam rar așa copii în zilele noastre, veți spune! Și... din păcate, aveți dreptate.

Victoria este Soarele familiei Borodachi – mereu zâmbitoare, binedispusă, empatică și foarte tolerantă cu cei dragi. Ai impresia că lumina, bunătatea și blândețea și-au făcut cuibușor în suflețelul ei cald. Deși zilnic este antrenată în diverse activități și are un program stabilit pe minute, Victoria păstrează buna dispoziție orice ar fi. Ea spune - Buna dispoziție creează capodopere! Și are dreptate. Unde e Victoria acolo e înțelegere, pace, prietenie frumoasă și doar energie pozitivă.

 

Această fetiță minunată, de numai 13 ani, este foarte sârguincioasă la școală dar și la multele activități extracurriculare pe care le are: ore de canto, actorie, arta vorbirii, pictură și chiar waterpolo.

Fratele Sandu este mai mic de vârstă decât Victoria, cu doar un an. Dar acest lucru nu se resimte în relația lor plină de armonie și înțelepciune. Copiii se înțeleg bine și chiar au o serie de activități în comun: merg împreună la centrul de sport unde fac waterpolo, respectă regimul alimentației corecte și citesc informații despre modul sănătos de viață.

 

Sandu este tipul de bărbat care vrea să le reușească pe toate și nu irosește nici o clipă în zadar. Își construiește planuri, vise și lucrează perseverent pentru a le realiza. Motto-ul lui este – Nu renunța niciodată la visele tale!

Lecțiile de robotică pe care le face îi dezvoltă gândirea analitică, dar și cea creativă. Iar lecțiile de chitară sunt ca un balsam pentru suflet, spune el.

Mulțumim Victoria și Sandu pentru sfaturile din filmuleț! Sperăm să le prindă bine și altor copilași!