Bunele maniere pentru copii

Bunele maniere în colectiv!

Dacă vrei să lași o bună impresie într-un colectiv, sau la serviciu chiar, este necesar să cunoști câteva reguli de bază, care te vor ajuta în interacționarea cu colegii.

Și nu este vorba despre careva reguli fantastice. Ele țin de educație și bun simț, mai degrabă. Suntem siguri că le cunoașteți, pentru că sunt elementare, dar totuși, e bine să ni le reamintim:

  • Într-un colectiv este indicat să fim amabili, corecți, punctuali și să respectăm regulile instituției.
  • Apoi, vom fi atenți, drăguți și respectuoși cu colegii: cerem permisiunea lor pentru a împrumuta, sau a folosi un obiect care nu ne aparține. Neapărat îl vom restitui la timp și în stare bună, așa cum l-am luat. Dacă intrăm în polemici, atunci ne expunem punctul de vedere liniștit, calm și politicos, fără a jigni pe cineva.
  • Ajutăm colegii, atunci când ei ne solicită ajutorul. Le putem oferi ceva mâncare dacă ei și-au uitat pachetul acasă, suntem atenți la nevoile lor. Le reținem corect numele, îi ajutăm să se integreze dacă sunt noi, nu-i bârfim. Dacă greșim ne asumăm greșelile fără a învinui pe cineva din colectiv.
  • Vom menține întotdeauna în ordine locul nostru de muncă, fie că aceasta este banca de studiu, sau un cuier din garderoba comună de la sala de sport.

Proiectul Funky din care fac parte Cornelia, Briana și Mihaela, format acum 5 ani în cadrul studioului TeoVoice, la inițiativa coordonatoarei artistice Lilia Vîrlan, este foarte bine sudat și verificat în materie de relații interpersonale. De aceea fetele, la îndemnul Revistei Odoraș de a povesti despre bunele maniere într-un colectiv, nu au stat mult pe gânduri. Au o experiență frumoasă și o pot împărtăși și cu alți copii și părinții lor.

Ia vedeți ce sfaturi bune au pregătit:

 

Acum 5 ani, chiar dacă erau micuțe, plăpânde și abia de puteau să-și ducă singure rucsacul cu recuzită pentru repetiții - Cornelia, Briana și Mihaela se visau deja artiste pe scena mare! S-au organizat într-o formație și s-au pus pe muncit cu ardoare. Pentru că visele nu se pot realiza de la sine. Ele cer implicare, multă trudă, voință, dedicație și perseverență zilnică.

 

Prima sfoară în țară formația Funky a dat-o cu piesa Munky Funky în 2015, apoi au urmat alte 8 piese foarte ritmate și apreciate de către fani. Bunăoară cântecul - Hai în gașca mea - a înregistrat peste 2 mln și jumătate de vizualizări, sau piesa FUNKY, lansată în 2019, are peste 1 mln de ascultători pe canalul de YouTube.

 

Într-un cuvânt, muzica lor răsună pe-adevăratelea în difuzoare și nu doar în cele din Moldova, la emisiunile, sau show-urile tv. Au fost invitate și la concursurile internaționale din Malta, Italia, de unde au revenit cu cel mai important trofeu. Iată că visul, la care sperau acum 5 ani aceste albinuțe energice, îndrăznețe și foarte muncitoare să ajungă – prinde contur real.

 

Mihaela Procopenco este elevă în clasa a 3-a la LT ,,Dante Alighieri”. Este o domnișoară ambițioasă, prietenoasă, care adoră să își petreacă puținul timp liber cu prietenele.

 

Pentru că are un program zilnic foarte solicitant. Face canto și dansuri în cadrul studioului de dans TeoDance și TeoVoice; participă activ la campionatele naționale și internaționale de dans. De asemenea, este adeseori invitată să facă fotografii pentru brandurile autohtone, sau să participe în cadrul diferitor prezentări de modă.

 

Briana Cotruță, fetița pasionată de muzică, modeling și teatru, este elevă în clasa a 3-a a liceului “Prometeu Pro-talent”. Curajul și perseverența sunt calitățile ce o caracterizează, de aceea Briana materializează ușor orice idee, sau gând într-un succes clar previzibil.

 

Ea adoră  plimbările și-I place mult să-și petreacă puținul timp liber care îl are, cu familia. Visează să devină artistă și vloggeriță de succes!

 

Cornelia Trofim este o fetiță inteligentă, manierată, cochetă, rafinată și ambițioasă. Pune multă dragoste în tot ceea ce face, dar și în felul cum arată. Oglinda îi este cel mai devotat prieten și căreia îi destăinuie toate reușitele sale. Nu iese niciodată din casă fără a o consulta, sau fără a fi sigură că este pregătită să înfrunte cu succes sarcinile pe care le are.

 

Este elevă în clasa a 3-ia a liceului “Prometeu Pro-talent”, unde chiar din prima zi a pășit cu mult entuziasm și încredere. Aici reușește să se mențină printre lideri, chiar dacă după școală are o serie de activități suplimentare. Frecventează școala de dans și vocal TeoDance, TeoVoice. Face gimnastică ritmică, remarcându-și și în acest domeniu talentul său inedit. A participat la diverse competiții naționale și internaționale de gimnastică, care i-au adus multe de medalii în palmares. Participă la Festivalurile de Modă în cadrul cărora prezintă ținutele brăndurilor autohtone.

 

Atât Cornelia, cât și Briana, Mihaela sunt fetițe optimiste, pline de viață, care transmit doar buna dispoziție și emoții pozitive în fiecare apariție de-a lor.