Bunele maniere pentru copii

Arta de a oferi cadouri!

În aparență, să oferi și să primești un cadou pare extrem de simplu. Într-un fel chiar așa și este. Dar există, totuși, câteva reguli de bun simț de care ar trebui să ținem cont dacă vrem să fim considerați niște oameni educați și manierați.

Care ar fi regulile pentru persoana care se pregătește să ofere un cadou? De ce detalii ar trebui să țină cont?

  • Întâi de toate un cadou trebuie gândit înainte de a fi cumpărat! Asta e regula principală. Poate ne informăm ce gusturi are persoana pentru care pregătim surpriza, sau ce preferințe are, ce pasiuni.
  • Cadoul e bine să fie frumos și util persoanei care îl va primi. Dacă vom fi siguri de acest lucru, atunci putem ușor compune o istorioară drăguță de prezentare a cadoului. În acest fel, fiți siguri că omagiatul va memora pentru mult timp atenția, darul pe care i l-ați oferit.
  • Prețul unui cadou trebuie să rămână întotdeauna un mister.
  • Darurile e bine să fie ambalate înainte de a fi oferite.
  • Și o sugestie importantă pe final: nu insistăm și nu întrebăm omagiatul dacă îi place cadoul. Așteptăm să ne spună singur opinia lui.

Cum primim un cadou? Și aici avem câteva sfaturi utile, pentru cei care vor să poarte oricând în comportamentul lor – bunul simț.

  • Cel care primește un dar, îl va deschide și nu va protesta, în fața musafirului, că e prea scump sau că nu trebuia să facă acest efort.
  • Va mulțumi și chiar poate face unele comentarii agreabile pe parcursul zilei sau serii.
  • Chiar și dacă darul primit nu produce multe bucurii, în nici un caz nu refuzăm cadoul și nu-l jignim pe cel care l-a oferit. Nu este permis nici să înapoiezi cadourile, decât în cazurile când ești calomniat sau jignit de cel care le-a oferit.

Anastasia Loghin și Beatrice Gorgos au purtat o discuție interesantă la capitolul Cadourile. Vă rugăm să vedeți ce cred despre aceasta două fetițe de 10 anișori:

 

Pe Anastasia Loghin am cunoscut-o de când era cât un ghemuleț dulce. A fost una dintre cele mai drăgălașe fetițe care a pozat pentru Revista Odoraș.

 

Iar acum, la distanța de doar 5 ani, ne-a surprins din nou! Am revăzut o domnișoară foarte frumoasă, elegantă, care a păstrat sclipirea inteligentă din priviri, modestia și buna educație.

 

Anastasia este eleva disciplinată și străduitoare din clasa a 4-a a liceului Nicolae Iorga. Care are suficiente ocupații și pasiuni în afara programului școlar, cum ar fi muzica, dansul, fotografia, lectura.

 

A cochetat un timp cu studioul vocal Picături Muzicale, unde a înregistrat succese impresionante. A avut ocazia să cânte pe aceeași scenă cu vedetele autohtone și chiar a înregistrat o piesă împreună cu Mariana Mihăilă.

 

Este o fetiță foarte ambițioasă, optimistă și veselă. Îi place să danseze, de aceea își dezvoltă această pasiune, de șase ani deja, în cadrul clubului de dansuri *The SPACE*, clasa profesorului Dumitru Neagu.

 

Recent au revenit din România cu premiul mare pentru categoria sa de vârstă! Aici, la dansuri, a făcut cunoștință cu – Beatrice Gorgos, cu care a crescut o relație frumoasă de prietenie.

 

Beatrice Gorgos, prietena și colega Anastasiei  în cadrul studioului *The SPACE*, are doar 10 ani și este elevă în clasa a 4-a  a liceului teoretic Mihai Viteazul. Este o fetiță foarte sociabilă, ambițioasă, care realizează toate obiectivele și scopurile pe care și le propune. Îi place să aibă multe ocupații și peste tot să fie prima cu reușitele.

 

Așadar, la vârsta sa mică, deja a reușit să facă cursul de dicție al Verei Nastasiu, fapt care o ajută mult nu doar la școală când trebuie să răspundă în fața colegilor și a profesorilor, dar și în viața socială-activă pe care o are.

 

Îi place muzica și ia lecții de canto – clasa Cristina Scarlat. Reușește de două ori pe săptămână să facă și pianul.

 

Beatrice este o fetiță modernă, care iubește călătoriile (a vizitat deja 14 țări, a ajuns și la DisneyLand Paris), modellingul (îi place să participe la festivalurile autohtone de modă, mai mult în calitate de model) și să facă fotografii.

 

În timpul liber joacă șah cu surioara mai mare Alexandrina sau se joacă de-a ascunselea cu pisicuța ei adorată Mia, pe care o are deja de 2 ani.