Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Specialist: Atenție la mișcările copilului din burtică, deoarece pot semnaliza un cordon ombilical înfășurat în jurul gâtului

Specialist: Atenție la mișcările copilului din burtică, deoarece pot semnaliza un cordon ombilical înfășurat în jurul gâtului

Doctorul în științe medicale, Liliana Fuior, specializată în examenul ecografic în sarcină, a publicat o postare pe pagina sa „Dr. Liliana Fuior - ecografia în sarcină și ginecologie” despre funcția cordonului ombilical și riscurile asupra fătului în urma înfășurării cordonului în jurul gâtului. De asemenea, medicul a specificat la ce trebuie să acorde atenție gravida pentru a depista la timp acest diagnostic.

Cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului

Una dintre cele mai mari frici ale viitoarelor mame în ceea ce privește sarcina și nașterea, ține anume de acest diagnostic.

Recent citisem pe una din paginile de internet, istoria dramatică a unei doamne căreia, din păcate, i-a decedat copilul la naștere. Presupusa cauză a decesului fiind circulara de cordon în jurul gâtului și ale altor părți ale corpului bebelușului, și care nu ar fi fost descrisă la examenul ecografic.

Intervenția mea de azi, nu ține de formularea argumentelor în apărarea specialistului sau a mamei, dar vine să pună în lumină câteva aspecte ale diagnosticului vizat mai sus.

În primul rând, ce este cordonul ombilical și care este funcția lui?

Cordonul ombilical este o anexă fetală care asigură comunicarea între mamă și făt. Un cordon ombilical sănătos, normal dezvoltat, este acoperit de un înveliș gelatinos care protejează vasele de sânge din interiorul cordonului împotriva compresiei sau a nodurilor ce se pot forma. Prin vasele acestuia circulă de la placentă spre făt sângele oxigenat și plin de nutrienți necesari dezvoltării copilului (prin vena ombilicală) și tot prin cordon se întoarce spre mamă sângele plin de deșeurile metabolice ale fătului (prin arterele ombilicale). Tot acest sânge conține și diverși hormoni și metaboliți care "informează" organismul matern despre nevoile copilașului din burtă.

Circularele de cordon ombilical sunt înfășurări unice sau multiple în jurul unor părți ale corpului fetal, cel mai frecvent în jurul gâtului. Prezintă o frecvență de 15-30% din totalul sarcinilor. Înfășurarea poate fi unică sau multiplă (de 2-5 ori în jurul gâtului), de obicei nu reprezintă un factor de risc pe parcursul sarcinii, deseori apare și dispare de la sine de mai multe ori pe parcursul sarcinii, dat fiind faptul că cordonul este destul de lung, iar fătul este suficient de activ încât să-și înfășoare și desfășoare cordonul în/din jurul gâtului și al altor părți ale corpului. Mai puțin acest lucru se poate întâmpla în cazul unei sarcini mature, când dimensiunile copilului nu-i mai permit efectuarea unor rostogoliri active. Mai frecvent înfășurarea poate surveni în cazurile când este prezent un cordon ombilical lung sau cantitate sporită de lichid amniotic. Totodată, s-a observat că mai des sunt supuși acestui fenomen băieții.

Ne putem aștepta la complicații în urma înfășurării cordonului în jurul gâtului?

Foarte rar, dar din păcate, DA.

Fiind vorba de:

- compresia cordonului ombilical;

- scurtarea cordonului ombilical ca urmare a înfășurărilor multiple ale anselor cordonului în jurul gâtului și ale altor părți ale corpului fetal.

Diagnosticul de circulară de cordon este stabilit în exclusivitate doar la un examen ecografic.

DAR:

1. ecografia nu poate stabili lungimea cordonului ombilical, indiferent dacă este prezentă circulara de cordon sau nu;

2. ecografia nu poate prestabili riscul apariției compresiei cordonului ombilical. Semne indirecte al acestui fenomen pot fi stabilite doar cu ajutorul Dopplerografiei în momentul producerii strangulării cordonului ombilical;

3. o înfășurare a cordonului poate surveni oricând, chiar și la scurt timp după ce ați efectuat o ecografie la care nu vi s-a menționat despre prezența acestui fenomen, sau în timpul travaliului.

4. nu întotdeauna, ecografia poate cert descrie numărul de circulare în jurul gâtului, și, de regulă, nu menționează înfășurările în jurul altor părți ale corpului fetal.

Ce să fac?

Nu puteți influența nici cu medicamente, nici cu „descântece” apariția sau dispariția circularei de cordon pe parcursul sarcinii. Trebuie doar să fiți atentă la mișcările fătului. Cu certitudine, fiecare gravidă, odată cu avansarea sarcinii, începe să deslușească ritmul mișcărilor copilașului din burtă. Uneori sunt mai leneși, alteori neastâmpărați, dar la general există un ritm propriu al activității fetale.

În cazul când simțiți că bebelușul este mai agitat ca de obicei, de o durată mai îndelungată, adresați-vă de îndată la medicul obstetrician pentru efectuarea unei ecografii și a unui cardio monitor, fiindcă s-ar putea ca agitația percepută să fie un prim semn de compresie a cordonului ombilical.

În ce privește procesul de naștere propriu-zis, Vă recomand să aveți încrederea deplină în obstetricianul care va asista nașterea copilului Dumneavoastră, or, cel din urmă va găsi soluții chiar și în cazul apariției unui asemenea diagnostic, depunând tot efortul pentru ca copilașul să fie în afara oricărui pericol iminent.

Vă doresc sănătate multă și copilași sănătoși!

Sursa: facebook.com/ Dr. Liliana Fuior - ecografia în sarcină și ginecologie

 

Share:

Articole recomandate