Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Sarcină: Cum tratezi răceala ca să nu-l afectezi!

Sarcină: Cum tratezi răceala ca să nu-l afectezi!

Răcelile sau gripa în timpul sarcinii durează în general de trei ori mai mult decât în mod obişnuit. Bineînţeles, te întrebi ce să faci şi cum să te tratezi, ţinând cont de situaţia ta delicată.

Mai întâi şi întâi de toate, trebuie să recunoşti corect boala. Adevărul este că o simplă răceală poate fi confundată cu o gripă periculoasă, o angină, o bronşită sau cu o viroză respiratorie. Iar metodele de tratament diferă mult pentru fiecare dintre ele.

Gripa sau o altă infecţie virală acută a aparatului respirator se declanşează, de obicei, brusc, rapid şi cu următoarele simptome: dureri de cap, moleşeală, dureri musculare şi de articulaţii, oboseală, tuse uscată, secreţii nazale, stare generală de slăbiciune. Febra poate dura de la 3 la 5 zile, apoi temperatura scade, când organismul reuşeşte să producă anticorpi suficienţi ca să neutralizeze agresorii.

Problema

Remedii naturiste

Medicina tradiţională

Interzis

Răceală, gripă

Bea cât mai mule lichide: apă minerală plată, ceai din măceş, ceai cu lămâie. Dă prin răzătoare un hrean şi adaugă tot atât zăhar, după care lasă-l să stea  la cald 12 ore.  Strecoară siropul obţinut şi bea câte o linguriţă la fiecare oră, mai ales în perioada acută a răcelii. Mănâncă citrice, cătină, coacăze, care sunt în special indicate pentru conţinutul ridicat de vitamine, mai ales de vitamina C. Inhalaţiile cu ulei de eucalipt, romaniţă, frunze de coacăz, coajă de stejar sunt  binevenite înainte de a se instala febra. Încălzeşte apă şi pune în ea câteva picături de ulei de aceste plante. Acoperită cu un cearşaf, inspiră aburii calzi timp de 10-15 minute.

Polivitamine speciale pentru gravide, preparate homeopatice antigripale în doze pentru copii. Acetaminophenul este un bun tratament pentru durerile şi migrenele cauzate de răceală sau gripă. Atentie! Nu lua doze mari de vitamina C. Potrivit medicilor, doza zilnică recomandată unei gravide este de 60 mg.

Medicamentele antivirale (Tamiflu ş.a.) pot afecta sarcina. Sunt interzise aplicaţiile cu muştar ori praf de muştar în ciorapi, baia  fierbinte, opărirea picioarelor, infuzia de gălbenele (aceasta face parte din plantele care trebuie utilizate cu prudenţă în timpul sarcinii). Cu precauţie foloseşte şi mierea, zmeura, dat fiind că acestea pot spori tonusul uterului. Antibioticele nu sunt eficiente în tratarea răcelilor banale sau a gripei. Ele pot fi însă de folos în cazul suprainfecţiilor bacteriene, diagnosticate de către medic.

Febră mai mare

de 38 de grade

Bea din abundenţă lichide. Dintre ceaiuri, le poţi alege pe cele de urzică, pătlagină, muşeţel, tei (însă cu prudenţă, nu în cantităţi mari sau foarte concentrate), cu miere şi sucuri. Şterge-ţi corpul cu un ştergar umed sau înveleşte-ţi genunchii cu  un prosop înmuiat în apă relativ rece. Aplică-ţi pe frunte un prosop umed.

Preparatele care au la bază paracetamol, fără a depăşi dozele recomandate (două-trei comprimate pe zi).

Aspirina şi antiinflamatoarele de tipul Diclofenac sau Ibuprofen. S-a demonstrat deja că dozele mari de aspirină pot produce un retard al creşterii intrauterine a fătului şi chiar moartea lui. În nici un caz nu vă înfofoliţi.

Scurgeri nazale

Benefice sunt inhalaţiile de vapori de ceai de muşeţel cu lămâie  sau vaporii fierbinţi de apă în care s-au adăugat câteva picături de ulei volatil de pin sau de mentă. Spălăturile nazale cu apă cu sare. Se pune o linguriţă de sare de bucătărie la un litru de apă şi se fierbe 5 minute, apoi se lasă să  se răcească. Când a ajuns la temperatura corpului, se ia puţină apă în căuşul palmei şi se trage pe o nară (cealaltă se astupă cu degetul). Apa se trage pe nară şi se elimină pe gură. Procedura se face alternativ când cu o nară, când cu cealaltă. Se foloseşte câte un litru de lichid la o spălătură.

Un alt remediu este sucul de sfeclă roşie, care se picură în fiecare nară.

Picăturile pentru nas,  ser fiziologic şi apă de mare. Spray-ul. Acestea însă  trebuie folosite nu mai mult de 3 zile şi doar la indicaţia medicului. Atunci când se face abuz de spray-uri nazale, consecinţele pot fi destul de neplăcute. Nasul devine aproape în permanenţă înfundat, simţul olfactiv scade, iar somnul îşi pierde calitatea.

Spray-urile  nazale decongestionante cu substanţe cum ar fi pseudoefedrina, fenylefrina, xylometazolina, oxymetazolina pot fi dăunătoare fătului.Trebuie însă să fii atentă şi să nu confunzi manifestările alergice de tip respirator cu banalele răceli. Din această cauză se impune consultul medicului specialist alergolog, eventual şi al unui medic ORL-ist, pentru stabilirea diagnosticului de alergie, precum şi a diagnosticului diferenţial de alte afecţiuni (sinuzite, de exemplu).

Tuse, dureri de gât

Consumă mult ceai cald şi multă miere. Sunt eficiente gargarele cu sare de mare sau cu sare de bucătărie, cu salvie, coajă de ştejar, romaniţă, gălbenele. Un remediu bun este  combinaţia dintre 1/3  linguriţă de sodă de mâncare, sare şi câteva picături de iod.

Siropul de pătlagină se poate folosi în cursul sarcinii.

Atenţie mare: majoritatea siropurilor de tuse conţin iodin, un expectorant ce nu este indicat a se administra în sarcină, întrucât afectează funcţionarea glandei tiroide a fătului. Atenţie la expectorantele care includ guaifenazina şi antitusivele care au ca substanţă de bază dextrometorfan.

Dacă simptomele răcelii se agravează, trebuie să mergi la medic. S-ar putea să fie nevoie să începi un tratament bazat pe antibiotice pentru combaterea infecţiei. Trebuie să fii foarte atentă în privinţa antibioticelor, pentru că numai unele dintre ele sunt permise în timpul sarcinii. Dozele utilizate şi perioada de utilizare trebuie stabilite doar cu medicul. Este bine să ştii că utilizarea antibioticelor favorizează apariţia micozelor.

Foto: zhdumalisha.ru

Share:

Articole recomandate