Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Psihoterapeut: Depresia postpartum începe în decurs de 4 săptămâni de la naștere și apare la 15% dintre femeile care nasc

Psihoterapeut: Depresia postpartum începe în decurs de 4 săptămâni de la naștere și apare la 15% dintre femeile care nasc

Maternitatea vine la pachet cu o serie de transformări fizice și psihice care ne pot lua prin surprindere. Mai mult decât atât, schimbările rutinei cotidiene, presiunea responsabilității materne, ieșirea din ritmul vieții profesionale ne pot da peste cap atât de mult încât de la tristețe și anxietate până la depresie nu mai rămâne decât un singur pas.

Din fericire, în ultima perioadă, mamele au început să se informeze mai mult și mai bine despre transformările care le așteaptă în perioada sarcinii, dar și imediat după naștere. Au început să fie mai deschise și să vorbească despre stările prin care trec.

Din ce în ce, tot mai multe mame au realizat că s-ar putea confrunta cu depresia postnatala și s-au îndreptat către un specialist care să le ajute să depășească această perioadă critică.

Isabela Mihut, psihoterapeut adlerian și psiholog clinician, vine în ajutorul mamelor oferindu-le răspunsuri clare și calde la întrebările despre depresia postnatală în cadrul unui interviu pentru demamici.ro.

1. Ce este depresia postnatală/ depresia postpartum?

Pentru femei, nașterea este unul dintre cele mai importante momente din viață, iar proaspăta mămică are nevoie de susținere și sprijin din partea familiei și a celor apropiați. Din cauza schimbărilor hormonale apărute după naștere, la unele mămici se poate instala o stare de tristețe excesivă și anxietate, dar cu sprijinul medicilor, al asistentelor și în primul rând al partenerului și al familiei, se simte încurajată și pregătită pentru a intra în rolul de mamă.

Din păcate unele mămici nu primesc sprijin și nu se simt în siguranță, pregătite pentru a face față noii situații, speriate. Se simt singure și astfel sentimentele de tristețe se pot agrava și poate apărea depresia postanală. În aceste momente mămica nu mai poate avea grijă nici de ea și nici de noul născut.

2. Ce înseamnă „baby blues” și când știm că am trecut din acest stadiu în depresie?

„Baby Blues” reprezintă sentimente de tristețe, îngrijorare și oboseală care sunt normale, ținând cont de modificările care apar în viața mămicii. Cu sprijinul celorlalți și încurajare sau chiar prin propriile forțe, proaspăta mămică își poate reveni destul de repede.

Adică este doar o stare temporară care poate fi depășită fără tratament medicamentos sau sprijin de specialitate.

3. Care sunt primele simptome ale depresiei postnatale?

Potrivit literaturii de specialitate, depresia, de cele mai multe ori, apare la femeile cu tulburare dispozițională (adică un ton emoțional pervaziv, care influențează profund punctul de vedere și percepția de sine, a altora și a mediului în general) sau altă afecțiune psihiatrică subiacentă. Depresia postpartum începe în decurs de 4 săptămâni de la naștere.
 

Simptomele depresiei postnatale pot fi:

  • Sentimente de tristețe, „gol” în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi
  • Proaspăta mămică plânge mai mult decât de obicei și aparent fără motiv
  • Interes sau plăcere diminuate față de aproape sau toate activitățile
  • Insomnie sau hipersomnie
  • Oboseală și incapacitatea de a-și reveni din această stare
  • Sentimente de furie și agresiune
  • Mămica mănâncă prea puțin sau prea mult
  • Evitarea contactului cu cei apropiați și cu familia

4. Sunt foarte multe mame care spun că ele „N-au avut timp să intre în depresie” și că „depresia postnatală nu există”, că e doar „O fiță a mamelor care vor atenție” și o „invenție a societății moderne”. Ce le-ați spune lor, mamelor care au părerea asta?

Din păcate multor persoane le e greu să înțeleagă ce se întâmplă cu proaspăta mămică, nu pot înțelege de ce se comporta așa și atunci pot spune că este doar o metodă a lor de a primi atenție. Depresia chiar există și este o boală ca oricare alta, numai că este o boală emoțională și astfel trebuie tratată ca atare.

Nu trebuie trecută cu vederea pentru că poate pune în pericol viața proaspetei mămici și a nou născutului.

5. Cât durează depresia postnatală?

Sentimentele exagerate de tristețe și poate anxietate afectează capacitatea mamei de a avea grijă de ea și de noul născut. Mămica are nevoie de ajutor de specialitate pentru a putea face față sarcinilor de proaspătă mămică.

Ca și durată nu se știe exact cât durează, poate dura de la câteva luni până la ani, dar este esențial să se intervină cât mai repede, astfel încât mămica să se simtă ascultată, înțeleasă și să aibă sentimentul de speranță în viitor.

6. Când știm că e cazul să apelăm la un specialist? Cum se tratează depresia postnatală?

Doar un specialist poate pune diagnosticul de depresie postnatală și face diferența dintre depresie și „baby blues”, așa ca orice mamă care prezintă oricare dintre simptomele descrise mai sus ar trebui îndrumată să se adreseze unui specialist.

Pentru a fi tratată, mai întâi trebuie diagnosticată, iar apoi medicul recomandă tratamentul medicamentos în funcție de severitate. Alături de medicamentație sau fără aceasta, dacă nu este nevoie, se recomandă ședințe de psihoterapie care o vor ajuta pe mămica să înțeleagă ce se întâmplă, să se cunoască și să-și găsească resursele interioare pentru a putea să-și schimbe gândurile și sentimentele negative prezente în viața ei.

7. De ce apare depresia postnatală?

Unele mămici prezintă o probabilitate mai mare de a declanșa depresie postnatală datorită următorilor factori de risc:

  • Prezența simptomelor depresive în timpul și după o sarcină anterioară
  • Diagnosticarea cu depresie înainte de sarcină
  • Membrii familiei diagnosticați cu depresie sau cu alte tulburări mentale
  • Stres exagerat în timpul sarcinii, pierderea unei persoane dragi, violența domestică, pierderea jobului, etc
  • Naștere prematură, dificilă sau afecțiuni medicale ale nou- născutului
  • Lipsa suportului emoțional al familiei și aparținătorilor
  • Consumul de alcool sau droguri în timpul sarcinii

8. Dacă nu te-ai confruntat după prima naștere cu depresia postnatală, este posibil să apară după a doua, a treia naștere?

Chiar dacă nu a apărut la prima naștere, e posibil să apară la următoarea sarcină, dacă s-au produs modificări semnificative în viața mămicii.

Un rol important îl are distanța față de sarcina anterioară, deoarece dacă sarcinile sunt foarte apropiate, mămica este posibil să fie foarte obosită și neliniștită și dacă aceasta nu are sprijin s-ar putea declanșa depresie la următoarea naștere. Fiecare naștere este unică și diferită pentru mămica.

9. Sfaturi pentru partener. Cum trebuie să se comporte soțul cu o mamă aflată în depresie postnatală?

Partenerul are un rol foarte important în momentul în care mămica prezintă simptome de depresie. El trebuie să fie alături de ea, să o sprijine, să o înțeleagă fără să o judece și să o critice, să o încurajeze să vorbească cu un specialist. Daca partenerul critică, spunând să-și „revină odată”, simptomele se pot agrava.

10. Cum ne putem ajuta singure să depășim depresia postnatală?

Ca și ajutor pe care ni-l putem acorda este să fim blânde cu noi înșine și să solicităm ajutor pentru că depresia postnatală este o boală care poate fi tratată și nu trebuie văzută ca o rușine. E important să avem grijă de noi înșine pentru a putea avea grijă de bebeluș.

11. De ce ar trebui să vorbim despre depresia postnatală?

Studiile de specialitate susțin că depresia apare la aproximativ 15% dintre femeile care nasc, iar simptomele de „baby blues” apar la aproximativ 80% dintre proaspetele mămici.

Depresia postpartum este reală și trebuie să-i acordăm atenție și importanță încă din momentul în care mămica află că este însărcinată. Se poate preveni dacă se implică toți cei din jurul viitoarei mămici.

Medicul ginecolog care supervizează sarcina ar trebui să aibă o relație apropiată cu viitoarea mămică, să o sprijine cât se poate de mult și dacă cumva remarcă indici depresivi să îi recomande un specialist.

La maternitate dacă se remarcă simptome depresive, echipa medicală poate atrage atenția familiei sau dacă există în maternitate, se pot solicita serviciile unui psiholog, care să o încurajeze pe mămică. Este o boală care nu trebuie trecută cu vederea deoarece consecințele pot fi tragice.

12. Există depresie postnatală la bărbați?

Așa cum unii tătici prezintă simptome de graviditate, ca și cum ar fi ei însuși însărcinați, tot așa pot prezenta și simptome de depresie postnatală. Dacă proaspeții tătici nu se simt suficient de pregătiți pentru rolul de tătic, se simt copleșiți de situație, nu au încredere în propriile abilități, au gânduri negative legate de sine, ceilalți și viața se poate declanșa depresie postnatală, este depresie care apare după nașterea bebelușului.

Se recomandă ca proaspeții tătici să solicite ajutor de specialitate sau cei din jurul lui să-l îndrume să caute ajutor.

Sursa: demamici.ro, foto simbol: bergenmama.com

Share:

Articole recomandate