Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Masajul și gimnastica pe timpul sarcinii – cum te ajută și de ce să urmezi un astfel de program?

Masajul și gimnastica pe timpul sarcinii – cum te ajută și de ce să urmezi un astfel de program?

Sarcina este cel mai frumos moment din viața oricărei femei, cu atât mai mult cu cât pe parcursul ei se creează o legătură puternică cu bebelușul. Totodată, femeia însărcinată ar trebui să acorde o mai mare importanță stării sale de sănătate, să evite consumul de cofeină în exces, să facă plimbări cât mai lungi în natură, să evite stresul și să își permită să se relaxeze la un masaj pentru gravide, scrie avantaje.ro

Masajul pentru gravide nu este un moft, ci o necesitate, mai ales pentru că în ultimul trimestru tot mai multe femei se plâng de dureri insuportabile de spate, presiune pe picioare, dureri de ceafă, umflarea picioarelor etc. 

Recunoscut și recomandat de foarte mulți specialiști în neonatologie, masajul și gimnastică le oferă viitoarei mame, dar și bebelușului o mulțime de beneficii, deloc neglijabile.

Masajul în timpul sarcinii

Este important de menționat că masajul se poate realiza atât în timpul sarcinii, cât și după naștere. În ceea ce privește masajul prenatal, studiile realizate de oameni de știință din întreaga lume au revelat faptul că este un instrument extrem de util pentru a reduce din starea de stres și anxietate, dar se dovedește excelent și pentru a reduce durerile articulare și cele musculare. Spre exemplu, masajul suedez este recomandat pentru că elimină disconfortul cauzat de schimbările organismului, în special la nivel circulator și scheletic. Totodată, acest tip de masaj este benefic pentru a elimina tensiunea musculară, dar și de a îmbunătăți circulația limfatică, ce are de suferit pe parcursul întregii sarcini. Dincolo de îmbunătățirea calității somnului și reducerea stresului, masajul prenatal îi aduce gravidei 3 beneficii majore: reglarea hormonală, reducerea edemului și ameliorarea durerilor de spate.

Reglarea hormonală

Studiile în domeniu au revelat faptul că masajul în perioada prenatală reduce cortizolul, hormonul stresului. Spre exemplu, femeile care au făcut două ședințe de masaj pe săptămână au constatat reducerea nivelului de cortizol și creșterea celui de dopamină și serotonină. Mai mult, oamenii de știință sunt de părere că masajele regulate în perioada prenatală duc la eliminarea riscului de complicații la naștere.

Reducerea edemului

Peste 75% dintre femeile însărcinate suferă de edem, care devine tot mai deranjant în ultimul trimestru de sarcină. Edemul apare ca urmare a faptului că, pe măsură ce sarcina progresează, organismul va reține o cantitate tot mai mare de lichide, pentru a se asigura că fătul primește toți nutrienții necesari. Prin masaj, țesuturile moi sunt stimulate pentru a reduce cantitatea de fluide din articulații, astfel încât drenajul limfatic să se efectueze cu mai multă ușurință.

Reducerea durerilor cauzate de sciatică

Sciatica reprezintă o condiție medicală, ce se caracterizează prin dureri de spate, ce pot iradia de-a lungul întregului picior, până în talpă. De cele mai multe ori, în sarcină, durerea de sciatică variază, putând fi neuniformă, constantă sau intermitentă, manifestându-se prin senzații de amorțeală, furnicături, arsuri sau înțepături la nivelul tălpii. 

Iar odată cu înaintarea în sarcină, aceste probleme devin tot mai supărătoare, iar singura soluție o reprezintă masajul. Este indicat ca masajul prenatal să se facă după săptămâna 16 de sarcină, doar cu acordul medicului specialist.

La toate aceste beneficii ale masajului în perioada prenatală trebuie să adaugăm și următoarele:

  • Îmbunătățirea circulației sangvine;
  • Prevenirea spasmelor musculare;
  • Reducerea durerilor pelvine;
  • Desumflarea picioarelor;
  • Prevenirea apariției vergeturilor în timpul sarcinii;
  • Eliminarea toxinelor;
  • Reducerea oboselii;
  • Îmbunătățirea stării emoționale.

Gimnastica în timpul sarcinii

Începând cu săptămâna a 12-a de sarcină, dacă nu sunt contraindicații din partea medicului specialist, orice femeia poate urma programe de gimnastica pentru gravide. Aceste programe sunt special create pentru perioada prenatală și reprezintă o combinație de mai multe exerciții fizice, precum Pilates, yoga, gimnastică ritmică, fitball și stretching.O ora de gimnastică prenatală durează în jur de 60 de minute, timp în care se lucrează cam toate grupele de mușchi, exercițiile având o intensitate medie. Atât înainte, cât și după terminarea exercițiilor, antrenorul va lua tensiunea gravidei, pentru a se asigura că nu există probleme.

 

Sursa foto:kineto-power.ro

Share:

Articole recomandate