Studiu: Fiecare a patra femeie din Moldova a născut în afara căsătoriei

Studiu: Fiecare a patra femeie din Moldova a născut în afara căsătoriei

Potrivit studiului Generații și Gen (GGS) realizat în Moldova, fiecare a patra femeie cu vârsta cuprinsă între 15-49 de ani a declarat nașterea copilului în afara căsătoriei (26%), cu o prevalență în mediul rural – 28,9% (în mediul urban – 21,5%), transmite stiripesurse.ro

În Republica Moldova, nașterea copiilor în afara căsătoriei este un fenomen răspândit, constituind rezultatul reconceperii parteneriatelor la orice vârstă.

În mediul urban, aproximativ fiecare a cincea femeie (21,5%) a născut în afara căsătoriei. Repartizarea pe regiuni evidențiază o proporție mai mare a femeilor care au născut un copil/copii în afara căsătoriei în zona de sud, iar cea mai scăzută – în municipiul Chișinău.

O proporție mai înaltă a nașterilor extraconjugale a fost înregistrată în rândul respondentelor din grupele de vârstă 35-39 și 40-44 de ani, ceea ce se explică prin intrarea acestor generații în vârsta reproductivă în anii ʼ90 ai secolului trecut - începutul anilor 2000, când accesul la serviciile de planificare familială era redus.

Se constată o prevalență a nașterilor în afara căsătoriei pentru adolescentele din mediul rural (4,5%), în timp ce în orașe această rată este de 1,2%.

În același timp, prevalența nașterilor în afara căsătoriei este specifică și femeilor cu un nivel de studii scăzut, atât în mediul rural, cât și în cel urban, precum și femeilor care locuiesc în concubinaj.

Sursă foto: liloo.ro

Adaugă comentariu