Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ceea ce trebuie să știe fiecare graviduță - etapele travaliului

Ceea ce trebuie să știe fiecare graviduță - etapele travaliului

Travaliul începe sub forma unui răspuns hormonal. Sub influența acestor hormoni, uterul începe să aibă contracții. Apa poate să și se rupă înainte ca aceste contracții să apară, după sau chiar la sfârșitul travaliului. Daca ești sub travaliu indus medicamentos, ți se vor administra hormoni picături ca să-ți ajungă direct în sânge, lucru care va stimula contracțiile uterului.

Scopul contracțiilor este de a-ți dilata colul, te ajută să împingi bebelușul și să duci la bun sfârșit nașterea. La începutul travaliului, colul este prea puțin dilatat. În următoarele 5 până la 15 ore, colul urmează să se dilate complet și să se subțieze astfel încât poate să încapă pe acolo capul bebelușului, dar și corpul.

Prima etapă, începutul de travaliu

Bebelușul este împins în jos astfel încât ajunge aproape de canalul de naștere, de obicei într-o poziție favorabilă nașterii, cea în care este cu capul în jos. În această fază a travaliului, fiecare contracție este din ce în ce mai aproape de cea din urmă și durează mai mult. Asta înseamnă că travaliul se precipită pe măsură ce progresează: de obicei durează mai mult să se ajungă de la 1-2 cm de dilatație la 5-6 cm, decât de la 5-6 cm până la cei 10 la care dilatația e completă.

În mod normal, contracțiile durează între 40 și 50 de secunde și au loc o dată la fiecare 10 minute în prima fază. Către final, contracțiile durează aproximativ 1 minut și au loc o dată la fiecare 30 de secunde. În prima etapă a travaliului e bine să dispui de mobilitate și să poți să-ți schimbi poziția cât mai des, să te întinzi sau să te sprijini.

Travaliul nu este întotdeauna lin și progresiv intens. Din când în când, contracțiile pot încetini sau chiar conteni. Încearcă să-ți păstrezi calmul și plimbă-te sau încearcă să stai într-o altă poziție în timp ce aștepți să apară din nou contracțiile.

Dacă există o încetinire a contracțiilor îndelungată și crezi că tu sau bebelușul aveți nevoie de ajutor din exterior, ar putea să și se propună:

– stimularea contracțiilor cu picături de hormoni (de cele mai multe ori oxitocina sintetică);

– ruperea artificială a membranelor (ARM), termenul tehnic prin care se rupe apa.

Dezavantajul în urma acestor procedee este că e posibil ca în urma lor să ai niște contracții foarte puternice și greu de suportat.

A doua etapă

După travaliul activ, urmează tranziția, faza nașterii mult așteptată care, de obicei, durează mai puțin decât prima. Desigur, și procesul nașterii poate varia: poate fi rapid sau poate dura și câteva ore și poate fi dificil. Faza a doua începe atunci când colul a ajuns la stadiul complet de dilatare (10 cm) și simți nevoia să împingi în jos, mai puțin dacă și s-a făcut o epidurală.

Doctorul sau moașa care te asistă la naștere îți va spune când trebuie să împingi, când să te abții sau cum să-ți coordonezi efortul cu respirația sau chiar cum să respiri. Aceste sfaturi împiedică o rupere a perineului care s-ar putea întâmpla dacă bebelușul este împins prea repede și brusc.

Capul bebelușului va ieși de obicei primul. Încă puține contracții și capul va ieși la iveală cu totul. Capul și umerii celui mic vor fi apoi întorși și apoi va ieși cu totul. Se taie cordonul ombilical și acum poți să-ți ții bebelușul în brațe. Dar încă nu s-a terminat totul.

A treia etapă

În această fază are loc „nașterea placentei”, proces de aproximativ 15-30 de minute și, cel mai probabil, insesizabil pentru tine pentru că vei fi cu ochii pe cel mic. E posibil să mai fie nevoie să împingi o dată sau de 2 ori ca să ajuți doctorul să scoată placenta. Placenta se scoate, iar vasele de sânge dinăuntrul uterului se închid, astfel încât sângerările, normale în acest caz, se opresc.

 

Sursa: totuldespremame.ro; medvoice.ru; 2poloski.com

Share:

Articole recomandate