Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

12 motive medicale pentru a naște prin cezariană

12 motive medicale pentru a naște prin cezariană

Nașterea naturală este întotdeauna de preferat atunci când se poate. Sunt însă situaţii în care cea mai mare parte a medicilor recomandă o naștere prin cezariană pentru a preveni complicațiile. Motivele pentru care este necesară o operație de cezariană sunt următoarele:

1. Când apare prolapsul de cordon ombilical. Această situaţie este destul de rară, dar în acest caz operaţia de cezariană trebuie efectuată de urgenţă. Un prolaps de cordon apare atunci când cordonul ombilical alunecă prin colul uterin şi iese din vagin înainte de naşterea copilului. Când uterul se contractă, se pune presiune pe cordonul ombilical şi se sugrumă vasele de sânge, fapt ce diminuează fluxul de sânge care ajunge la bebeluş.

2. Când apare o desprindere de placentă sau o ruptură uterină.

- Desprinderea de placentă reprezintă separarea placentei de peretele uterin, fenomen care poate apărea în al treilea trimestru. Aproximativ 1% din toate femeile gravide au desprindere de placentă. Mămica în cauză va sângera în locul separării şi va simţi durere în uter. Această separare poate împiedica oxigenul să ajungă la copil şi, în funcţie de gravitate, o naștere prin cezariană de urgenţă poate fi efectuată.

- Rupturi uterine. În aproximativ 1 din 1500 de cazuri, uterul suferă o ruptură în timpul sarcinii sau al naşterii. Acest lucru poate duce la hemoragie în cazul mamei şi poate împiedica aportul de oxigen al copilului, motiv pentru efectuarea imediată a unei operaţii de cezariană.

3. Când copilul este într-o prezentaţie transversală sau pelviană.
Când un copil se află în poziţie pelviană, o operaţie de naștere prin cezariană este adesea singura opţiune, deşi naşterea naturală se poate face în anumite circumstanţe (experiența medicilor în a asista astfel de nașteri). Cu toate acestea, în cazul în care copilul este în pericol sau are prolaps de cordon ombilical (frecvent la copiii în poziţie pelviană), cezariana este necesară. Cezariana se impune şi când fătul este în prezentaţie umerală, atunci când bebeluşul stă orizontal, nu e nici cu capul în jos, nici cu picioarele sau cu fundul.

4. Când copilul are o suferinţă sau o anomalie care se poate vedea deja în ecografiile de sarcină, cezariana poate fi necesară pentru a reduce alte complicaţii în timpul naşterii.

5. Când copilul nu mai coboară, din diverse motive.
Acest lucru se întâmplă atunci când cervixul nu este dilatat complet, travaliul s-a încetinit sau s-a oprit sau copilul nu este într-o poziţie optimă de naştere. Atenţie, această situaţie nu poate fi diagnosticată decât atunci când femeia este în faza a doua (peste 5 cm dilataţie), întrucât prima fază a travaliului (0-4 cm dilataţie) este aproape întotdeauna lentă.

6. Placenta praevia sau o tumoare uterină ce blochează cervixul.
Placenta praevia este o anomalie de inserţie a placentei, situată prea jos în uter. Placenta praevia centrală obstruează complet orificiul intern al colului uterin şi împiedică naşterea pe căi naturale.
Placenta praevia marginală, placenta ajunge la nivelul orificiului intern al colului uterin şi permite totuși naşterea pe căi naturale însă sub o supraveghere strictă.

7. Placenta accreta, increta, percreta.
Placenta accreta este cea mai frecventă formă de aderență placentară anormală, numărând aproximativ 75% din totalul cazurilor, și e totodată cea mai puțin severă dintr-o serie de trei, în ordinea severității si a adâncimii pătrunderii placentare: placenta accreta, placenta increta, placenta percreta. Această anomalie poate fi totală, implicând întreaga placentă, poate fi parțială, implicând doar unul sau mai multe cotiledoane ale placentei sau poate fi focală.

8. Pelvis rănit sau cu malformații.

9. Preeclamsie severă.
Preeclampsia este o afecțiune care apare doar în timpul sarcinii. Afecțiunea se manifestă prin hipertensiune și anumite semne că și alte organe ale corpului au fost afectate. De obicei este vorba despre rinichi sau ficat. Preeclampsia apare de obicei după săptămâna 20 a sarcinii, dar sunt cazuri când sunt afectate mame aflate la începutul sarcinii. Dacă nu este tratată, preeclampsia poate duce la complicații grave și chiar la deces. Pentru această afecțiune, singurul remediu este nașterea copilului.

10. Herpes genital, dacă infecția are loc târziu în sarcină sau cu leziuni recurente, active la declanșarea travaliului.

11. HIV.

12.  Sarcină gemelară sau tripletă în care primul bebeluș angajat este în poziție pelviană.

Sursa: instagram.com: mamica.112; foto: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate