La cât timp după ce rămâi însărcinată apar grețurile matinale și ce te ajută să scapi de ele

La cât timp după ce rămâi însărcinată apar grețurile matinale și ce te ajută să scapi de ele

Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, spune că, de obicei, grețurile matinale apar într-a cincea sau a șasea săptămână de sarcină. Unele femei pot avea primele grețuri pe la patru săptămâni de sarcină. Pe de altă parte, se spune că dacă nu ai experimentat grețurile în primele săptămâni de sarcină, poți considera că ai scăpat de aceste simptome supărătoare.

Grețurile matinale pot apărea imediat ce te trezești dimineața, poți deschide ochii fiindu-ți deja rău. Dar, deși se numesc grețuri matinale, starea de greață te poate lovi în orice moment al zilei sau al nopții.

Anumite mirosuri pot declanșa starea de greață. De asemenea, oboseala fizică te poate face să te simți și mai rău, iar starea se poate accentua spre finalul zilei.

Lucrurile care te făceau să te simți rău înainte de sarcină, acum îți vor provoca o greață și mai mare.

Cea mai severă formă a grețurilor matinale poartă numele de hyperemesis gravidarum, ceea ce se traduce prin vomă excesivă în timpul sarcinii sau sarcină toxică. Dacă nu poți să mănânci sau să bei nimic fără să-ți fie greață și dacă vomiți de multe ori pe zi, probabil suferi de sarcină toxică. Hyperemesis gravidarum poate avea ca și consecință deshidratarea și pierderea în greutate, așa că orice astfel de simptome ar trebui să te trimită să ceri cât mai repede ajutorul medicului.

Cum gestionezi grețurile matinale?

O gravidă care suferă de grețuri întâmpină dificultăți în a munci, în a merge la cumpărături, în a avea grijă de familie, în a-și vedea de viața ei în mod normal. În plus, este destul de deranjant să te simți rău atunci când ar trebui să fii atât de fericită.

Deși grețurile matinale te pot face să te simți mizerabil, ele reprezintă un semn bun. Înseamnă că nivelul hormonilor din organismul tău este ridicat și astfel îți protejează sarcina.

16 tratamente naturale la care poţi apela când ai grețuri în sarcină

1. Ascultă-ţi corpul şi mănâncă intuitiv, odihneşte-te, fă mişcare şi hrăneşte-te cum trebuie.

2. Mănâncă regulat. Un stomac gol te poate face adesea să te simţi ameţită.

3. Consumă cantităţi mici de mâncare. Dacă mănânci prea mult, s-ar putea să te simţi balonată sau să-ţi fie greaţă.

4. Consumă alimente simple, gătite în casă. Mâncărurile grele şi procesate îţi pot înrăutăţi greţurile în sarcină. Evită cremele, felurile care cad greu la stomac, condimentele, alimentele exotice şi, mai ales, cafeaua, latte-urile şi fast food-ul. Mâncărurile greu de digerat stau mult în stomac şi te pot face să te simţi rău.

5. Evită mâncărurile la care eşti sensibilă sau la care ai o oarecare intoleranță.

6. Încearcă să mănânci ceva imediat ce te trezeşti, chiar dacă nu ţi-e foame. Un fruct, nuci sau puțină pâine prăjită cu brânză sunt niște gustări ideale.

7. Odihnește-te atunci când nu te simți bine.

8. Bea puţină apă rece cu un strop de lămâie, ceai îndulcit sau ceai de ghimbir, ori de câte ori simţi că ţi se face greaţă.

9. Mănâncă unul sau doi biscuiţi cu ghimbir pentru a ameliora greaţa.

10. Fă exerciţii de respiraţie sau de relaxare, practică yoga sau meditaţie – toate sunt benefice pentru nivelul de stres care, de altfel, contribuie la senzaţia de greaţă.

11. Ia un supliment de B6 (după ce te consulți cu medicul).

12. Supele, ceaiurile, sucurile (de mere, morcovi, ţelină, ghimbir, lămâie, mentă) sunt o opţiune bună atunci când se apropie ora de masă, dar ți-e greață.

13. Ține apă şi câteva gustări (o banană, un măr, o portocală, nişte nuci) la îndemână.

14. Încearcă să nu te mai gândeşti la senzaţia de greaţă. Caută să rămâi calmă şi relaxată.

15. Fă o baie relaxantă, cu uleiuri esenţiale, ori de câte ori simți că nu mai suporți senzația de greață.

16. Stai departe de medii umede, chimice, cu mirosuri puternice de benzină sau gaze de eşapament.

 

Sursa: totuldespremame.ro; wday.ru

Adaugă comentariu