Tatiana Ustica - naturaleţea o face pe femeie mai frumoasă, la chip şi la suflet...

Tatiana Ustica - naturaleţea o face pe femeie mai frumoasă, la chip şi la suflet...

 

Tatiana Ustica este cea care a adunat tot ce e mai frumos din noţiunea de FEMEIE... Gingăşia şi sensibilitatea, naturaleţea şi eleganţa, sufletul de copil, dar şi cel de mamă, responsabilitatea, grija, dar şi tăria de caracter, ambiţia, curajul. Sunt toate adunate într-un singur om, care la prima vedere pare atât de fragilă, însă care demonstrează că are o voinţă de fier şi un caracter puternic. Este „faţa” companiei de cosmetică naturală ANTOS şi deşi nu este afacerea ei personală, depune atâta suflet în tot ceea ce face, încât, oarecum, lumea îi atribuie toate meritele. Despre afaceri, pasiuni, vise şi ambiţii, despre dragoste şi familie, am „descusut-o” pe Tatiana la o cafea.

Despre frumusețe... exterioară și interioară

Chiar dacă nu se machiază aproape deloc, Tatiana arată mereu excelent. Tenul, ochii, faţa... totul radiază. Spune că naturaleţea înfrumuseţează o femeie şi este adepta a tot ce este natural, bio, de la „mama-natură”. Nu foloseşte nici măcar fond de ten, care cândva îi crea probleme. „Nu folosesc fond de ten de ani buni. Adesea el se face vinovat de îngrășarea tenului şi de acnee. Anterior nu ieşeam din casă fără a-l aplica, acum nu mai am probleme. Îmi iubesc tenul şi îmi place să fiu naturală. După ce treci la produse bio, îţi e frică să mai pui pe pielea ta produse cu conţinut chimic”, susţine Tatiana. Ea le recomandă femeilor să aibă grijă de pielea lor, să o răsfeţe şi să o îngrijească cu produse naturale.

Spune că și mai importantă pentru o femeie e frumusețea interioară. „O femeie trebuie să fie naturală la exterior, dar mai ales în interior. Uneori, printre femei, observ tendinţa de a dori să pară altcineva decât sunt, lucru care nu le face decât rău lor înselor. Eu am fost mereu aşa cum sunt acum, sinceră, simplă, deschisă, naturală, dezinvoltă. Sunt acelaşi om, la serviciu, acasă, la o întâlnire de afaceri sau la un restaurant”. Spune, în glumă, că nu poate „s-o facă pe serioasa” mult timp, nici chiar la convorbirile de afaceri. „Uneori eticheta impune mai multă seriozitate şi, desigur, îmi pot menţine poziţia, dar prefer să fiu liberă, să glumesc și să-mi expun deschis orice părere”. Este o fire creativă, optimistă și plină de viață și asta se simte în tot ceea ce face.

Îndrăgostită de produsele cosmetice naturale

Directorul general al companiei Antos, Giulio Mortara, este cel care a „descoperit-o” pe Tatiana cu un an şi jumătate în urmă şi în care a găsit un partener de afaceri de încredere. Compania Antos Cosmesi Naturale s-a născut în Italia încă acum 40 de ani. Producătorul italian venise în Moldova la o expoziţie specializată, cu gând să analizeze piaţa şi să-şi extindă afacerea aici. După multe căutări ale unei persoane potrivite, care să poată avea grijă de proiect, când era pe cale să renunţe la ideea de a deschide o „filială” Antos în Moldova, a găsit-o pe ea, Tatiana Ustica. Cea care prin ambiţia, creativitatea şi ideile sale inovative, l-a cucerit în sens profesional.

Au deschis împreună un magazin drăguţ, amenajat simplu şi cu gust, unde iubitorii de cosmetice naturale găsesc produse dintre cele mai variate. Creme, şamponuri, parfumuri, uleiuri pentru masaj, produse atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, dar şi o serie întreagă pentru îngrijirea bebeluşilor - toate fiind fabricate din ingrediente naturale.

Tatiana s-a îndrăgostit de produsele Antos, după ce şi-a confirmat puterea lor pe propria piele și spune că îi place să le promoveze și altora, nu din interes de afacere, ci pentru că apreciază calitatea lor. Totodată spune că vrea să insufle pe piața noastră o pasiune pentru tot ce este natural și sănătos. Pentru asta a organizat și o serie de master class-uri, pentru a le arăta clienților cum se citește corect eticheta unui produs, dar și cum se creează o cremă, un parfum, chiar sub ochii lor. „În curând vom face un master class, unde fiecare va putea să-și creeze propriul parfum. Vrem să oferim cât mai multă transparență, dar și să creăm o cultură a produselor naturale.”

Tatiana mai spune că produsele Antos sunt potrivite pentru cele mai sensibile tipuri de piele, nu irită și nu provoacă alergii, căci sunt fabricate doar din materie primă de calitate, nu conțin SLES, SLS, tot felul de parabeni, coloranți, parfumuri de sinteză și alți conservanți agresivi. În plus, preţul este accesibil, raportat la calitatea excelentă. Și asta pentru că produsele sunt aduse direct din laborator, fără intermediari și pentru că nu se investeşte mult în ambalaj. Acesta este simplu, căci produsul din interior este cel mai important, nu cutia. „Toată lumea merită să folosească produse bune, naturale!”, susține Tatiana Ustica.

Spune că Antos nu este o afacere pentru ea, ci mai degrabă o activitate de suflet. „M-am îndrăgostit de produse, de ceea ce fac, de promovarea acestui brand.” Un plan pentru viitor este să își dezvolte şi o afacere personală, tot în domeniul produselor BIO.

„În afaceri trebuie să știi ce vrei, să fii informat și sigur pe tine”

Apreciază la oameni sinceritatea, optimismul și pofta de viață, prețuiește oamenii care o inspiră și care creează bună dispoziție prin atitudinea lor pozitivă. Spune că este foarte important să-ți alegi și echipa cu care lucrezi, conform principiului de „compatibilitate” profesională, menționând că o echipă bună trebuie să aibă mereu o viziune clară, comună și să dorească să obțină mereu rezultate mai bune. Așa și-a ales și colegii de la Antos. Spune că nu este o șefă dură și, în fond, un șef bun nu trebuie să fie neapărat dur. Trebuie să știe ce rezultate vrea, ce să ceară de la angajați și cum să-i motiveze. „Când am intrat în acest rolul, mi-am dat seama că un manager trebuie să ştie exact ce vrea să obţină, să nu fie dur, dar hotărât, să ştie să facă o echipă bună, să fii sigur, mereu informat, puternic.”

Tatiana și-a făcut studiile la ASEM, facultatea Business şi Administrarea Afacerilor, specialitatea Marketing şi Logistică și de acolo s-a născut pasiunea pentru promovare, pentru marketing. „Sunt 4 piloni ai marketingului după care mă conduc: produs, preţ, promovare, plasament. Dacă ai grijă de toate, atunci ai un business asigurat. Mi s-a întipărit această idee încă de pe băncile studenţiei și asta încerc să fac acum.”

Familia rămâne pe primul plan

Deşi este pasionată de tot ceea ce face, şi îşi dedică o mare parte din timp serviciului, Tatiana Ustica rămâne a fi o soţie iubitoare şi o mamă bună pentru fetiţa ei.

Pe soţul ei, Sergiu, l-a cunoscut acum 11 ani. Ea era implicată în o mulţime de activităţi. Pasionată fiind de jurnalism, deşi făcea studii la business, lucra la nişte proiecte la televiziunea naţională şi era mereu implicată în diferite activităţi. „Am observat că bărbaţilor le plac femeile puternice. Cel puţin asta la cucerit pe Sergiu, atunci când l-am cunoscut. L-a intrigat că eram foarte activă”, spune Tatiana.

A durat cam un an până Tatiana s-a lăsat cucerită, timp de 5 ani au fost împreună, după care într-o bună zi, fiind în maşină, Sergiu i-a spus că merg la părinţii ei să o ceară în căsătorie. Evident, a trebuit să-i ceară mai întâi ei acceptul, cu un inel frumos. „A fost o cerere simplă, dar probabil aşa e atunci când deja trăieşti un timp împreună, se creează sentimentul de... încredere, apar planuri comune”, susţine Tatiana. După încă un an au făcut nunta... Iar de 4 ani trăiesc o căsnicie liniştită şi frumoasă.

Tot 4 ani are şi rodul dragostei lor, Adelina, o fetiţă cu un caracter „jos pălăria”. Micuța are gusturi şi preferinţe în toate - vestimentaţie, activităţi, mâncare, iar părinţii trebuie să ţină mereu cont de părerea ei. „Nu cedează niciodată. Cred că asta a moștenit-o de la mine... De mică eram aşa, dacă aveam un plan, nu cedam până nu-l realizam. Eram foarte activă, mergeam la Parlamentul copiilor, la Parlamentul tinerilor, făceam tot felul de şezători şi evenimente în satul natal, adunam lumea, le organizam concerte. Am fost mereu o fire creativă. Cred că şi Adelina are calităţi artistice.”

„Îi las fetiţei mele libertatea să fie aşa cum vrea ea”

Tatiana spune că apariţia pe lume a fetiţei ei a schimbat-o mult. A făcut-o foarte sensibilă. „La orice durere a ei, pot să plâng”. Dar, totodată, spune că a făcut-o şi mai responsabilă, mai atentă, mai grijulie. „Ai pentru cine face ceva şi asta te motivează”. Merge cu ea la diferite activităţi, „investeşte” timp şi dragoste şi asta se simte în personalitatea Adelinei. „Copiii au perioadele lor de dezvoltare, au uneori anumite crize, capricii. Totuşi, cred că trebuie să fie lăsaţi să se dezvolte natural. Îi las fetiţei mele libertatea să fie aşa cum vrea ea. Nu o strunesc prea mult, nu o pedepsesc, mai bine îi repet de 10 ori până înțelege. Cred că fiind liberă îşi va dezvolta mai multe calităţi, va deveni mai creativă şi mai puternică. Aşa îşi va forma un caracter aparte”, este de părere Tatiana.

Micuţa Adelina are o pasiune aparte pentru dans. „Îi place să danseze, în special, balet. Şi cred că i se potrivește. Dar o voi lăsa să facă ce îi va place ei mai mult, nu vreau să îi impun anumite reguli”. Din pasiunile lor artistice, a rezultat o tradiţie. Adeseori, seara, tăticul cântă la ionică, mama cu vocea, iar Adelina dansează. Tatiana spune că i-ar plăcea mult chiar să înregistreze o melodie „de familie”, în duet cu fetița ei, dar că mai lasă ideea să se coacă. O altă tradiţie frumoasă în familia Ustica a devenit şi plimbarea de duminică cu bicicletele, fiecare cu a sa. „Armonia în familie se creează când faci ceva împreună. Unul are o pasiune, altul are altă pasiune... Dar încercăm să le facem pe toate pe rând, așa încât toată lumea să fie mulțumită. În plus încercăm mereu să descoperim ceva nou.”

„Trebuie să îţi faci timp pentru pasiuni...”

Tatiana are o pasiune aparte pentru muzică, în copilărie chiar a avut o formaţie, numită Vertex, de care îşi mai aduc aminte consătenii ei. „A fost o glumă copilărească, dar avem atâtea amintiri frumoase...” Acum Tatiana cântă doar acasă, în familie, sau la karaoke.

Tenisul de masă este o altă mare pasiune, născută încă în anii de şcoală. „Ping-pong-ul este sportul meu preferat. Te face mai ager, mai iute. Am fost şi la diferite întreceri sportive, acum însă a rămas doar o pasiune.”

Îi place lectura şi ori de câte ori are timp liber, se lasă pradă cărţilor. Le preferă pe cele de specialitate, despre business, despre bunele maniere în afaceri sau despre educaţia copiilor, cărți din care să înveţe ceva nou. „Recent am citit cartea lui John C. Maxwell - Uneori câștigi, uneori înveți – titlu în care, în spatele cuvântului „înveți”, era un „pierzi”, tăiat. M-a intrigat titlul. Și mi-am spus că acesta va fi motoul meu, căci învăț din orice experiență”.

Femeilor le recomandă „Biblia sănătății femeii”, pe care o citeşte acum. „Este un ghid de sănătate pe care îl port adesea în geantă și din care citesc multe lucruri interesante și utile despre cum să avem grijă de noi, de la exercițiile fizice recomandate, la îngrijirea pielii și până la menținerea echilibrului emoțional.”

„Sunt o femeie împlinită”

Tatiana Ustica spune că se consideră o femeie împlinită și fericită. „Am un serviciu foarte bun, care îmi place mult, am o familie frumoasă, o fetiță minunată... Sunt o fire modestă și sunt recunoscătoare pentru tot ce am. Poți să ai mii de afaceri, dar sufletul gol. Mă mulțumesc cu ceea ce am și sunt fericită”, susține ea. Totodată, spune că este o perfecționistă și va munci mult, în continuare, ca să le reușească pe toate și să fie mai bună în tot ce face. „Aș vrea ca timpul să treacă mai încet, uneori îmi pare că o zi trece ca o oră. Și mai sunt atâtea de realizat...”.

Tatiana și-a mai văzut împlinit un vis din copilărie. Încă din anii de școală își dorea să fondez un ONG. Acum sunt mii, unele funcționale, altele mai puțin, însă pe atunci erau mult mai puține. Inspirată de un proiect văzut în Italia, a decis să conceapă și la noi ceva similar. „Am fondat un ONG, în cadrul căruia îmi propun să organizez campanii de informare pentru femei, referitor la cancerul de sân. Totodată, vom organiza și diferite evenimente prin care vom colecta bani pentru a ajuta femei cu această problemă de sănătate”. Spune că în țara noastră s-au mai făcut câteva proiecte în acest sens, dar că își propune ceva diferit, de mare amploare. ONG-ul se numește CREDE și în curând se va da start campaniilor și proiectele propuse. „Multe femei nu conștientizează că trebuie să aibă mai multă grijă de sănătatea lor”, crede Tatiana Ustica.

Ideea de a crea un ONG i-a venit pe când avea 14 ani și iată că acum o vede realizată. Tatiana spune că așa îi este firea, că nu a renunțat niciodată la planurile sale și fie mai devreme, fie mai târziu, cu multă muncă, credință și responsabilitate, le-a realizat pe toate.

„Când faci lucrurile cu suflet, le reușești pe toate. Da, uneori trebuie să mai faci sacrificii, dar e important să nu uităm de noi, de sufletul nostru, să rămânem mereu libere și să nu uităm să fim frumoase”, e de părere Tatiana. Rețeta ei este să ne planificăm bine fiecare zi, să încercăm să realizăm tot ce ne-am propus, astfel încât să dormim liniștit seara, iar a doua zi să ne trezim cu multă energie și poftă de viață. În plus,crede că e important să ducem un mod sănătos de viață, să fim în armonie cu noi înșine, să ne bucurăm de fiecare clipă și să fim recunoscători pentru ceea ce avem.

Text: Ludmila Sîrghi

Articol publicat în revista "Mame de succes", nr. 3 (9) 2015

Fotografii: fotoland.md

Adaugă comentariu