Frumoasa experienţă a familiei Chitoroagă

Frumoasa experienţă a familiei Chitoroagă

E o familie unică, în care domneşte fericirea şi care reuşeşte să profite de fiecare clipă petrecută împreună. Au fost deschişi şi mi-au permis să le cunosc frumoasa experienţă din scoarţă-n scoarţă, mi-au destăinuit cele mai frumoase amintiri şi mi-au oferit o gamă de lucruri noi din care am ce învăţa. Îşi consideră copilul un băiat mare, chiar dacă micuţul lor împlineşte abia primul său anişor. Sunt mândri de fiecare realizare a acestuia.

Daniel a venit pe lume atunci când a hotărât el să vină, iar cuplul Chitoroagă ne-a mărturisit că acest odoraş n-a intrat în scena vieţii nici prea devreme, nici prea târziu, a venit atunci când părinţii săi erau deja pregătiţi pentru o astfel de experienţă deosebită. Pentru că e primul lor copilaş, Daniel a fost aşteptat şi primit cu multă-multă dragoste şi căldură, iar emoţiile pe care le-au trăit atunci când au aflat că vor deveni părinţi nu pot fi descrise în termeni lumeşti. „Suntem ambii impulsivi, suntem semne de foc, iar Daniel este echilibrul nostru, semnul apei, care reuşeşte să ne potolească şi să ne stingă flăcările”, spune Aliona, mămica acestui pui de om.

A văzut lumina zilei pe data de 6 iulie, atunci când se serbează Ziua Internaţională a Sărutului, aceasta fiind încă o dovadă a faptului că s-a născut din iubire şi va fi însoţit mereu de pupicii şi căldura părinţilor săi. I-au ales numele cu mult înainte de apariţia sa, şi au hotărât că, dacă va fi fetiţă, o vor numi Camelia, iar dacă va fi băieţel – Daniel, un nume românesc de sfânt. Au evitat să urmeze tradiţia de a-i asocia numele cu vreo rudă, hotărând că Daniel va fi unic în neamul său.

Aliona fiind o mămică cuminte, pe tot parcursul sarcinii sale a ascultat de sfaturile medicului care a monitorizat-o, Mihai Strătilă, care i-a oferit cele mai bune sfaturi: „Care e prietenul cel mai bun al unei gravide? – Patul!, Ce trebuie să mănânce cel mai mult o gravidă? – Carne!”, iar Aliona a mâncat atâta carne cât n-a mâncat în toată viaţa ei.

Tânăra mămică a citit şi multă literatură, însă ne-a mărturisit că odată cu naşterea piciului a uitat toate lecturile. Tot ce a învăţat s-a pierdut, fiind neputincioasă în faţa copilului nou-născut – o lume nouă, plină de mister, ce se descoperă pas cu pas.

Deoarece au devenit părinţi pentru prima oară, fiecare lucru nou îi impresiona la maximum şi le provoca emoţii puternice. Atunci când Daniel a început să se întoarcă de pe spate pe burtică, au fost entuziasmaţi. Mămica acestui puişor îşi aminteşte cu drag de acel moment: „Eram prin cameră şi am observat că stătea pe burtă, ştiam sigur că l-am lăsat pe spate, aşa că l-am pus din nou în poziţia iniţială, continuând să-mi văd de treabă. Dar în doi timpi şi trei mişcări Dani era din nou pe burtă. Eram în culmea fericirii şi îmi amintesc că le-am povestit tuturor marea realizare a fiului meu”.

Odată cu naşterea lui Daniel părinţii nu s-au grăbit să-şi reamenajeze casa. Medicul chiar i-a îndemnat să mai întârzie cu cumpărăturile, spunându-le că locul pruncului e alături de mama sa şi nicidecum într-un pătuc separat. Au procurat totuşi un pătuc după ce l-au născut, pentru că frica de a nu-l strivi şi responsabilitatea pentru o altă viaţă este mult prea mare. Acum însă, când s-au convins că medicul a avut dreptate, se trezesc în fiecare dimineaţă în faţa unei privelişti ce le provoacă zâmbete şi se bucură de atingerile divine ale lui Daniel. Piciul este foarte matinal, iar atunci când se trezeşte, nu întârzie să le dea de ştire scoţând un „îîîî” somnoros, la care mămica trebuie neapărat să îi răspundă.

Fiecare copil are anumite obiceuri şi pasiuni, iar pentru Daniel pasiunea cea mare sunt butoanele. Am avut norocul să îl văd în plină acţiune în timp ce apăsa pe butoanele telefonului şi nu mi-a fost de mirare când părinţii mi-au destăinuit că acest puşti se pricepe la tastat orice buton ce i se iveşte în cale. Daniel e pasionat şi de muzică, şi oricât de amuzantă ar fi combinaţia, piesele lui preferate sunt „Satisfaction” de Benny Benassi şi „Foaie verde şi-un chiper” de Ion Paladi.

Pentru că e un bărbat adevărat, lui Dani îi plac la nebunie maşinile, iar atunci când iese la plimbare, le urmăreşte cu privirea pe toate şi ţine neapărat să le atingă cu mânuţa chiar. Pe lângă toate astea, Daniel este încântat şi de câteva prezentatoare tv, şi în clipa în care le aude vocile la televizor prezentând ştirile, micuţul e numai ochi şi urechi.

Din puţinul timp pe care l-am avut la dispoziţie pentru a-l cunoaşte pe Daniel am înţeles că e un băieţel stilat, iar când va creşte ceva mai mare, va reuşi să cucerească mai multe inimioare. Totuşi, părinţii ne-au mărturisit că pentru ei comoditatea are prioritate: „Vrem să se simtă bine în hăinuţele sale, suntem de părerea că unii părinţi exagerează atunci când vine vorba de vestimentaţie şi dau o prea mare importanţă aspectului în detrimentul comodităţii. Pentru noi sănătatea copilului este mult mai importantă decât mofturile şi moda vestimentară”.

Primul cuvânt pe care l-a rostit a fost „tata”, de aici şi frumoasa relaţie dintre cei doi. Cum aude cheia în broască, micuţul Dani se smuceşte din mâinile mamei şi fuga-fuga să-şi întâmpine tatăl. Odată ce tatăl său e acasă, jocurile nu mai contenesc. Cei doi sunt pasionaţi de fotbal, un joc pe care au început să îl practice încă de când Dani era foarte mic. „Înainte de a se naşte, mi-am zis că propriul meu exemplu va servi la educaţia fiului meu. Ştiu că nu e suficient să îi zici unui copil să se joace, pentru că aşa nu vei obţine niciun succes. Trebuie să participi tu însuţi, nu valorează atât vorbele, cât faptele. Lovesc şi eu în minge atunci când este necesar, mă implic în toate jocurile noastre şi îmi văd copilul încântat. Ne jucăm de-a prinselea, ne ascundem prin casă, ca mama să nu ne găsească. Să ştiţi că am înregistrat succese”, ne-a mărturisit domnul Vasile.

La data de 6 a fiecărei luni, părinţii îi fac poze micuţului Daniel, poze care vor fi aranjate cu grijă într-un album şi vor imortaliza creşterea odoraşului lor. Tot în această zi, la ora 14:25, oră la care s-a născut, părinţii îl felicită cu multă căldură, iar domnul Vasile are grijă să îşi uimească plăcut soţia cu un buchet de flori.

Întrebaţi ce planuri au pentru viitorul lui Dani, cei doi părinţi mi-au spus că nu vor insista să le urmeze calea, ci îi vor permite să îşi aleagă singur viitorul. Vor încerca însă să îl ghideze şi să îi ofere tot ce au mai bun. „Vreau să fie un om citit, aşa că am să încerc să îi insuflu pasiunea pentru lectură, pentru că lectura este cea care pune baza unui om cult. N-am să insist să îi placă ceea ce îmi place şi mie, am să îi ofer libera alegere. Vrem să interacţioneze cu multă lume pozitivă şi sunt sigur că îşi va atinge scopurile”, spune tăticul micului odoraş.

Cuplul Chitoroagă consideră că un copil nu are nevoie de prea multe, el necesită multă dragoste din partea părinţilor, nicidecum un zâmbet fals şi forţat, ci energia pe care o emană relaţia dintre părinţii săi. Copiii au nevoie de dragoste la nivel emoţional şi în niciun caz de dragoste ce se manifestă prin procurarea diverselor chiţibuşuri materiale. Familia Chitoroagă vă îndeamnă să nu pierdeţi momentele valoroase din sânul familiei!

 

Articol publicat în revista Odoraş, Nr. 6 (75), 2014

Adaugă comentariu

Închide