Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Reţetă de pâine ca pe vremea bunicilor

Reţetă de pâine ca pe vremea bunicilor

Dacă oricum stăm acum mai mult pe acasă, vă propunem să coaceți pâine sănătoasă, fără drojdie, din maia, așa cum făceau încă bunicii noștri. Vedeți mai jos cum să faceți maia și apoi cum să pregătiți și pâinea.

Cum să faci maia

Poţi face maia acasă din doar două ingrediente: apă plată şi făină. Însă trebuie să ştii că nu e tocmai rapid de obţinut. Întreg procesul poate dura până la 7 zile, dar rezultatul merită, cu siguranţă!

Iată cum trebuie să procedezi:

Pune într-un borcan 100 grame de făină şi 100 mililitri de apă plată şi amestecă.

Acoperă borcanul cu o folie şi lasă compoziţia să fermenteze, la temperatura camerei, aproximativ 2 zile (după o zi deja poţi observa nişte bule la suprafaţă, e un semn că treburile merg bine).

După cele 2 zile, aruncă jumătate din compoziţie şi completează cu 50 de mililitri de apă plată şi încă 50 de grame de făină, apoi amestecă din nou.

Acoperă din nou borcanul şi lasă din nou la fermentat pentru o zi, la temperatura camerei.

În următoarele 4 zile, repetă procesul: aruncă jumătate din compoziţie, completează cu 50 de mililitri de apă şi 50 de grame de făină.

În ultima zi, respectiv a 7-a, compoziţia ar trebui să îşi dubleze volumul.

Dacă plănuieşti să faci pâine de mai multe ori pe săptămână, ţine borcanul cu maia la temperatura camerei şi repetă zilnic procesul cu aruncatul, respectiv completatul. În schimb, dacă faci pâine mai rar, poţi ţine borcanul cu maia la frigider şi „hrăneşti” cultura o dată pe săptămână, urmând procesul mai sus menţionat.

Reţetă de pâine cu maia

Pentru o pâine zdravănă, ai nevoie de următoarele ingrediente:

50 de grame de maia

350 de grame de apă călduţă

500 de grame de făină albă

O linguriţă cu sare

Mod de preparare:

Se amestecă într-un castron încăpător apa şi maia cu o furculiţă, apoi se adaugă făina şi sarea, se amestecă din nou (cu furculiţa sau cu mâna) până la omogenizarea compoziţiei.

Se acoperă castronul cu folie alimentară şi se lasă la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute.

După expirarea timpului, aluatul se frământă bine în castron timp de câteva minute, prin tehnica întinderii şi împăturirii, apoi se acoperă din nou castronul şi se lasă aluatul „la odihnit” încă 30 de minute. Ulterior, se repetă procesul de frământare, prin aceeaşi tehnică, se acoperă din nou castronul şi se lasă la temperatura camerei (aproximativ 25 de grade) timp de 5-6 ore.

După expirarea timpului, aluatul trebuie să fie frumos crescut, dar nu exagerat.

Aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru dat cu făină şi se modelează într-o formă rotundă. Ulterior se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la odihnit încă 15 minute.

După expirarea timpului, se dă aluatului forma rotundă finală şi se pune într-un recipient rotund, dat în prealabil cu făină, unde va sta la frigider, acoperit, timp de aproximativ 10 ore, la o temperatură de 5 grade Celsius.

După expirarea timpului, aluatul se scoate din frigider şi se mai lasă la dospit, acoperit cu un prosop, la temperatura camerei, încă 2-3 ore.

Înainte cu 45 de minute de a băga pâinea la cuptor, acesta se porneşte şi se setează la o temperatură de maximum 250 de grade Celsius.

După ce aluatul este dospit şi cuptorul preîncălzit, se pune aluatul pe o foaie de copt şi se aşază într-un vas rotund. Se crestează puţin aluatul, se pune capacul şi apoi se introduce la cuptor, unde se va coace timp de aproximativ 20 de minute.

După cele 20 de minute, se îndepărtează capacul şi se reduce temperatura cuptorului la 220 de grade Celsius şi se lasă pâinea la copt încă 30 de minute.

La final, pâinea coaptă se scoate din vas şi se lasă la răcit pe un grătar metalic.

Pâinea se taie felii abia după ce se răceşte complet.

 

Sursa: csid.ro

Share:

Articole recomandate