Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Ne distrăm şi creăm bombonele sănătoase în condiţii casnice

Ne distrăm şi creăm bombonele sănătoase în condiţii casnice

DIN JURNALUL UNEI MAME

Majoritatea dulciurilor sunt extreme de nocive pentru sănătatea copiilor noştri. La sugestia specialiştilor am început să scot din raţia zilnică tot soiul de dulcegării din comerţ: bomboane, acadele, ciocolate, bastonaşe, etc., atât de apetisante şi frumos ambalate, şi în acelaşi timp, atât pline de E-uri.

Odraslele, desigur, au protestat şi au cerut (indirect) să le înlocuiesc bunătăţile cu altceva, dar tot dulce să fie. Să le explici unor copii faptul că dulciurile distrug dantura, crează dependenţă şi acumulează kilograme era inutil. A trebuit să acţionez altcumva. Dar cum? 

Şi atunci am început să „răsfoiesc” internetul în căutarea unor alternative sănătoase. Fructele uscate şi mierea au fost cea mai bună găselniţă... pentru cei care le iubesc. Ai mei însă nu preferă fructele uscate (cu excepţia stafidelor) – şi asta în condiţiile în care acestea sunt nu doar o sursă importantă de zahăr, ci şi de vitamine. Şi atunci am recurs la un truc vechi de când lumea, dar care de obicei dă roade.

Am decis să fac bombonele din fructe uscate, dar cu implicarea copiilor, devoratori de dulce, în procesul de creare. Bomboanele astea mi-au făcut cu ochiul încă de acum câteva luni, când am văzut reţeta pe un blog cu mâncăruri simple, dar sănătoase. Mi-am zis că trebuie neapărat să le încerc şi acum era momentul potrivit. Pe lângă faptul că sunt făcute doar din ingrediente naturale şi promit un gust deosebit de delicios, aceste bunătăţi se fac foarte uşor, arată excelent şi stârnesc curiozitatea celor mici.

Pentru asta am mers împreună cu „kinderii” la supermarket şi am cumpărat fructe uscate la kilogram: stafide, prune, caise şi smochine, câte două mânuţe de copil de fiecare sort, un plic cu fulgi de cocos şi nuci. Preţul abia dacă a ajuns la suma de 40 de lei. „Ieftin, bun şi mult în kilogram”, mi-am spus zâmbind. Deşi copiii au strâmbat din nas şi s-au uitat cu tângă la rafturile de alături cu biscuiţi, au fost nevoiţi să se conformeze. Probabil, isteriile le-au lăsat pentru acasă.

Eu, însă nu le-am dat timp, pentru că acasă ne-am apucat imediat de lucru.

Fructele uscate le-am muiat pentru o oră, deşi se cereau cel puţin trei, apoi le-am scurs de apă. Am tăiat caisele mai mărunt, şi le-am dat iniţial prin maşina de tocat, apoi prin robot. Am copt miezul de nucă timp de câteva minute. Deşi puteam să îl pun şi crud, copt are o aromă deosebită. L-am lăsat să se răcească, l-am curăţat de cojile care, după coacere, se desprind foarte uşor şi l-am băgat la tocător.

Între timp, am discutat cu cei mici despre cât de rele pot fi ciocolatele lor preferate şi le-am amintit cât de neplăcută este vizita la stomatolog. Nu ştiu cum s-au amestecat lucrurile în capul copilului mai mare, dar întrebarea lui: „Este adevărat că cei care fac ciocolate sunt buni prieteni cu stomatologii?”, m-a amuzat la culme. Să fie aşa, dacă crede el...    

Am mixat împreună toate ingredientele (nu înainte de a rămâne fără o cantitate importantă de stafide, preferatele lor – aşa că un mic sfat, asiguraţi-vă din timp cu o cantitate suficientă de ingrediente) şi am obţinut o compoziţie omogenă. Am muiat palmele în apă, după care am stropit (neplanificat) jumătate din bucătărie şi, în sfârşit, ne-am apucat de format bombonele mici. Până la urmă, le-am făcut eu, însă le-am lăsat celor mici plăcerea de a tăvăli biluţele formate prin fulgii de cocos. Şi aici am ratat o bună parte din fulgii de cocos...

Le-am pus la frigider până a doua zi. Reacţia lor atunci când le-au gustat a fost una pe măsura aşteptărilor mele: „Mmmm, delicios!” a spus cel mare. Mezinul, obişnuit să îl copie pe cel mic întru totul, a mâncat consecutiv două biluţe una după alta! Deşi bombonelele făcute cu mânuţa lor nu sunt atât de dulci ca cele din comerţ, iar cu gustul lor urmează să se obişnuiască, sunt sigură că primul pas către o alimentaţe sănătoasă fără dulce s-a făcut deja.      

 

Dragi mămici, cititoare ale revistei Odoraş, aşteptăm să vă împărtăşiţi cu noi, cu reţetele voastre de bomboane sănătoase şi să fie neapărat însoţite de poze. Le aşteptăm la emailul: odoras@gmail.com Sănătate vouă şi copiilor voştri!

Share:

Articole recomandate