Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

TRUCURI: Cum să nu aluneci pe gheață!

TRUCURI: Cum să nu aluneci pe gheață!

Ați reușit deja să simțiți senzația că vă fuge pământul de sub picioare? Asta e! Odată cu bucuria fulgilor de nea, vine și sezonul căzăturilor, iar unele dintre ele, pot fri mai puțin „reușite” și chiar vă pot duce în spital.

 

Sugestii de care să țineți cont atunci când ieșiți din casă:  

  • Mergeți cu genunchii uşor îndoiţi şi cu trunchiul puţin aplecat în faţă – aşa vă veți păstra echilibrul şi veți vedea bine pe unde călcați. Faceți pași mărunți. Nu vă grăbiți și nici într-un caz nu permiteți copiilor să alerge pe gheaţă sau pe zăpadă.
  • Evitați gresia de pe scările sau din faţa magazinelor, oficiilor, a farmaciilor. E foarte lunecoasă. În caz că trebuie să intrați într-un magazin, scuturați bine picioarele și faceți primul pas cu mare atenție.
  • Evitați hainele care împiedică mişcările. Paltonul şi geaca prea voluminoase sau strânse pe corp reduc libertatea de mişcare şi vă fac să vă simțiți încordați. Căciula, în schimb, trebuie să fie groasă, moale, pentru a apăra capul de cucuie sau de accidente mai serioase, dacă se întâmplă să cădeți.

 

Trucuri pentru a face talpa încălțămintei să fie antiderapantă: 

  • Ungeţi talpa cu superglue sau aracet pentru tapet, presăraţi-o cu nisip amestecat cu pietriş mărunt, apoi lăsaţi peste noapte să se usuce bine.
  • Apelați la cizmarii care lipesc pe talpa încălțămintei un cauciuc special. Acesta face încălțămintea să nu mai fie lunecoasă.
  • O altă metodă testată din moși-strămoși, frecați în fiecare seară talpa încălțămintei cu un cartof. Ajută garantat. 
  • Un alt truc este cu adevărat eficient împotriva căzăturilor - trageți o pereche de șosete peste încălțămintea de iarnă.  
  • Unii aplică pe tălpi fâşii de scotch de hârtie sau câteva bucăţele de leucoplast, care trebuiesc înlocuite la fiecare două – trei zile.
  • Căutați în magazinele sportive de specialitate crampoane sau bandă cauciucată cu resort, care se fixează pe talpa încălțămintei de iarnă. Este adevărat că îngrelează mersul, dar scade riscul căzăturilor.

 

Cum reacționează adulții la impactul cu solul?

Adulții și în special cei neinițiați în timpul căderii și al pierderii echilibrului au tendința să-și contracte musculatura în mod inutil, să se sprijine cu brațele perpendicular pe direcția contactului cu solul, liniile de forță fiind transmise asupra antebrațului, unde se produc cele mai multe accidente, în general luxații și fracturi.

Cum reacționează copiii la căzături?

Copiii de vârstă mică în timpul pierderii echilibrului se relaxează și în mod instinctiv feresc brațele din direcția căderii, a contactului cu solul. În acest fel, musculatura gâtului nu este bine dezvoltată și capul ia contact cu solul. De aceea, aveți grijă ca cel mic să poarte mereu căciulă groasă, atunci când e ghețuș și zăpadă.

Foto: click.ro; undp.org.fj

Share:

Articole recomandate