Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce chimicale cancerigene se găsesc în vopseaua de ouă pentru Paște

Ce chimicale cancerigene se găsesc în vopseaua de ouă pentru Paște

Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorului din România atrage atenţia că vopseaua de ouă pentru Paște are mai multe chimicale cancerigene ca niciodată. Conform unui studiu recent, vopseaua de ouă care se comercializează în prezent pe piaţa românească, conţine cu 58% mai mulţi aditivi decât în urmă cu 6 ani, spre exemplu.

Printre chimicalele din vopseaua de ouă regăsim E102, cu un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide. Asta în timp ce alţii afectează în special copiii. Vânzătorii știu ce fel de E-uri se găsesc în vopseaua de ouă, dar nici cumpărători nu reprezintă un mare interes eticheta.

„În primul rând să fie în limba română. Informațiile sunt în ordine descrescătoare şi termenul de valabilitate convorat cu mediul de depozitare, iar nu în ultimul rând să cerem bonul fiscal.

Sunt unii oameni care cumpără acelaşi tip de vopsea de multă vreme, şi merg pe încredere. Nu contează neapărat ce conţine, ci dacă face treabă bună când e vorba de culoare.

Ceea ce este important este să cumpărăm vopsea de ouă şi să nu cumpărăm vopsea tipografică, vopsea de maşină. Dacă pe eticheta oului vopsit nu se regăsește informația cu privire la vopseaua respectivă, mai bine nu îl cumpărăm.”, afirmă Sorin Mierlea, președinte Infocons.

Ce chimicale se găsesc în vopsea de ouă

Aditivii periculoși din vopseaua de ouă:

– azorubina – În combinaţie cu benzoaţii favorizează hiperactivitatea la copii.

– albastru briliant FCF – Unele persoane acuză reacţii alergice. NU este recomandat copiilor hiperactivi.

– tartrazina – Are un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide.

– benzoat de sodiu – Poate produce iritaţie gastrică, anorexie, vomă, afectarea ficatului şi a rinichilor

Ce E-uri se găsesc în vopseaua de ouă, potrivit unui studiu mai vechi

După ce au fost analizate 17 sortimente de vopsea de ouă au fost identificați 32 de aditivi alimentari, într-un studiu ANPC din 2017:

E 101ii – riboflavina – 5 – fosfat; E 102 – tartrazină; E 104 – galben de chinolină; E 110 – galben portocaliu S.; E 120 – carmin; E 122 – azorubină (carmoisine); E 127 – eritrozină; E 131 – albastru patent V; E 132 – indigotină; E 133 – albastru briliant FCF; E 141ii – complexe de cupru ale clorofilinelor; E151 – negru briliant BN; E 160b – annato – colorant portocaliu natural – extras cu solvenți dintr-un fruct exoctic; E 171 – dioxid de titan; E 172 – oxid de fier; E 200 – acid sorbic; E 202 – sorbat de potasiu; E 211 – benzoat de sodiu; E 223 – metabisulfit de sodiu; E 270 – acid lactic; E 296 – acid malic; E 300 – acid ascorbic; E 330 – acid citric; E 524 – hidroxid de sodiu (soda caustică, leșie); E 410 – gumă din semințe de caruba; E 412 – gumă de guar; E 415 – gumă de xantan; E 422 – glicerină (glicerol); E 433 – polisorbat 80; E 470b – săruri de magneziu ale acizilor grași; E 555 – silicat alumino potasic (antiaglomerant); E 640 – glicină – potențiator de aromă);

 Sursa: viva.ro

Share:

Articole recomandate