Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Alimente cu mucegai: care sunt sigure, care trebuie aruncate

Alimente cu mucegai: care sunt sigure, care trebuie aruncate

Există 4 tipuri de alimente cu mucegai care sunt sigure pentru consum. Îndepărtezi partea mucegăită, le păstrezi la frigider și le poți consuma în continuare. Dar sunt și alimente cu mucegai care devin periculoase de la primele pete verzui, scrie libertateapentrufemei.ro

Alimente cu mucegai sigure pentru consum:

1. Șunca afumată

Este firesc să apară mici pete de mucegai pe șunca uscată și afumată. Curăță bine cu un cuțit zonele cu mucegai și folosește șunca pentru a pregăti ceva delicios, fie la grătar, fie la cuptor.

2. Fructele și legumele cu pulpa tare

Fructele și legumele care au o consistență tare și mai puțină apă precum morcovii, țelina sau varza pot fi consumate, chiar dacă au mucegăit pe alocuri. Taie părțile mucegăite și pune legumele la o ciorbă sau la o supă.

3. Salamurile crud-uscate

Pudra albă care se dezvoltă pe coaja acestor salamuri este în realitate un mucegai bun care împiedică celelalte bacterii și mucegaiuri nocive să se dezvolte în aliment. Îndepărtează coaja și consumă salamul fără teamă, câtă vreme se află în intervalul de valabilitate înscris pe etichetă.

4. Brânzeturile tari

Telemeaua veche sau brânza cheddar sunt brânzeturi tari care este posibil să mucegăiască, dacă le ții în zonele mai umede din frigider. Chiar dacă au mucegăit, taie zonele afectate de mucegai și folosește brânza să gătești pateuri, plăcinte sau alte bunătăți la cuptor.

5 tipuri de alimente care trebuie aruncate dacă au mucegăit:

1. Dulcețurile și gemurile

Unele gospodine nu se îndură de gemurile de fructe la care au trudit în toamnă și nu le aruncă dacă au apărut pete de mucegai sub capac. Chiar dacă arunci o bună parte din gemul afectat de mucegai, nu este recomandat să îl mai consumi. Mucegaiul din aceste borcane produce o mycotoxină care se răspândește în tot conținutul borcanului și este periculoasă pentru sănătate.

2. Fructele și legumele cu pulpa zemoasă

Căpșunele, perele, fructele de pădure, citricele sau bananele care au mucegăit trebuie aruncate. Nu risca să le consumi, chiar dacă tai părțile mucegăite. Ele conțin deja spori de mucegaiuri periculoase.

3. Pâinea și produsele de patiserie

Pâinea și toate produsele pe bază de aluat copt, cozonacii, checurile, gogoșile, plăcintele sau pateurile devin periculoase când mucegăiesc. Trebuie să le arunci imediat. Ele dezvoltă un soi de mucegai negru pe care tu abia îl vezi cu ochiul liber, dar care face ravagii dacă este ingerat.

4. Nucile și fructele uscate

Odată ce au mucegăit, nucile, alunele, caisele sau prunele uscate nu trebuie să mai fie consumate. Nu le mai poți salva! Ele trebuie să ajungă la gunoi sau la compost.

5. Brânzeturile moi, feliate sau răzuite

Aruncă imediat untul, smântâna, iaurtul și brânzeturile moi care au mucegăit. Mucegaiul lor este deosebit de acid și provoacă dureri de stomac persistente, greață și vărsături.

Share:

Articole recomandate