Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Tata-i la serviciu: Ce faci pentru o relaţie armonioasă TATĂ-COPIL!

Tata-i la serviciu: Ce faci pentru o relaţie armonioasă TATĂ-COPIL!

Se ştie că tata joacă un rol foarte important în educaţia copilului. Adesea însă, fiind permanent în deplasări sau la serviciu, tatălui îi este dificil să stabilească o comunicare bună cu copilul. Pentru a îmbina reuşit cariera şi educaţia copilului, el are nevoie de multă energie şi răbdare, dar rezultatele merită tot efortul.

Mama este întreaga lume a copilului, e caldă, comodă, sigură, liniştită, dă dovadă de multă dragoste şi înţelegere. Dar cine este tata? Tata este drumul spre creştere şi maturitate, libertate şi putere interioară, e o lume mai mare, care există dincolo de căminul familial. Sarcina principală a tatălui este să-i ofere copilului cât mai multă atenţie, chiar reieşind din graficul său încărcat. Trebuie să încerce să-i demonstreze copilului, prin fapte şi atenţie, că-l iubeşte nespus de mult, că îi este cel mai bun prieten, ca acesta să crească o personalitate sigură şi echilibrată.

 

Tata revine târziu de la serviciu. Ce trebuie să facem?

 

În acest caz, în primul rând, trebuie să comunicăm cât mai intens.

Mama trebuie să-i spună tatălui cât mai multe despre copil, ce a făcut astăzi, unde s-a plimbat, cu cine s-a văzut, ce a mâncat etc. Povestiţi-i cum v-a şmecherit, cum îi apar primii dinţi, cum se joacă în apă sau încearcă să pape singurel. Povestiţi-i soţului despre fericirea pe care o trăiţi zilnic lângă copilul vostru, ajutaţi-l să se simtă aproape şi să cunoască totul, să se intereseze şi să dorească să participe la creşterea acestei lumi noi.  Ajutaţi-l să fie mândru de copilul lui şi să participe la educare, ca să simtă cât de plăcut este să fii tată.

După care, permanent vorbiţi-i copilului despre tata. Nu vă scuzaţi în faţa copilului că tata lipseşte sau întârzie, ca el să nu simtă necazul din inima dumneavoastră. Vorbiţi-i de ce tata se reţine la serviciu, din ce motive şi de ce trebuie să lucreze până târziu. Dar nu-i spuneţi în niciun caz că tata lucrează pentru ca micuţul să aibă de toate, nu puneţi vina pe umerii copilului. Vorbind despre serviciu, nu vă plângeţi că soţul vine obosit şi chinuit. Din contra, vorbiţi despre tata ca despre un erou care e capabil şi le reuşeşte pe toate. Vorbiţi despre toate lucrurile bune pe care le face tata şi cât de interesantă este munca lui.

Un alt sfat este să faceţi tot posibilul ca tata să se intereseze permanent de treburile piciului. Ar fi bine să îl sune pe parcursul zilei, să-l întrebe ce face, cu cine se joacă. Chiar dacă piciul nu răspunde la întrebări, pentru el o poate face mama. Important este să audă copilul discuţia şi să înţeleagă cât de mult părinţii îl iubesc. Odoraşul trebuie să vadă că tatălui ii dor de el şi se gândeşte la dânsul.

Plecând la serviciu, soţul poate să-i lase un desenuţ sau câteva cuvinte scrise. Nu este neapărat să-i comunice ceva deosebit de interesant, îi poate scrie doar: „Norocel, puişorul meu!”. Împreună cu piciul îi puteţi pregăti şi tatălui o surpriză pentru diseară. De asemenea, plecând la serviciu, tata îi poate lăsa ascunse câteva surprize pe care, la trezire, micuţul să le găsească întâmplător. Poate să le pună în dulăpior, sub pernă sau în gentuţa pentru grădiniţă. Dar nu exageraţi, ca să nu-l deprindeţi cu nărav şi să creadă că aceasta e compensaţia că vă vede rar.

 

Tata merge des în deplasare. Ce trebuie să facem?

 

Puteţi folosi şi în această situaţie sfaturile de mai sus. Dar progresul tehnic asigură şi alte posibilităţi, cum ar fi scrisorile electronice cu desenuţe, felicitări. Tata îl poate suna pe micuţ, folosind camera web de la telefon sau calculator. Important este să aleagă de fiecare dată aceeaşi oră ca şi micuţul să aştepte ora dată.

Iar mama împreună cu copilul poate să însemne în calendar zilele rămase până vine tata, pentru că aceasta vă ajută să controlaţi situaţia.

Nu speriaţi copilul că îi veţi spune tatălui, când va veni, cât de neastâmpărat este şi nu fiţi geloasă, când tata revine şi în casă e sărbătoare. Fiţi pregătită că, în ziua sosirii, piciul va sta doar în capul lui tata şi acesta îi va face toate capriciile.

Inventaţi anumite tradiţii, pe care să le respectaţi de fiecare dată, cum ar fi: „Când revine tata, cumpărăm o tortă mare şi petrecem seara împreună” sau: „Tata găteşte pizza noastră preferată iar mama face cel mai delicioasă tartă de mere”.

 

Foto: today.com

Share:

Articole recomandate