Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Jocurile afară - un lux al copilului modern

Jocurile afară - un lux al copilului modern

Perioada când copiii petreceau majoritatea timpului afară, inventând diferite jocuri şi activităţi, se pare că de mult a apus. Suntem prizonieri ai propriilor invenţii şi ne ţinem copiii încapsulaţi între patru pereţi, unde şi cel mai mic monitor le subjugă existenţa. Probabilitatea ca un copil să stea în faţa computerului este mult mai mare decât aceea de a-l vedea pedalând pe bicicletă. Se pare că uităm să le facem cunoştinţă copiilor cu mama-natură, ceea ce presupune nu doar pădurea şi marea, dar tot ce ne înconjoară, atunci când ieşim din casă.

Cercetările au demonstrat că plimbările permanente şi neplanificate îi oferă copilului posibilitatea să se dezvolte mai repede, să-şi descopere resurse şi abilităţi noi, să devină mai liniştit, dar şi mult mai fericit.

Aparent sunt doar avantaje şi totuşi există anumite bariere care-i fac pe părinţi să-şi ţină copiii în casă, invocând motive mai mult sau mai puţin plauzibile. Cum pot fi depăşite aceste bariere şi care sunt avantajele plimbărilor şi jocurilor în aer liber? Sunt „necunoscutele” pe care vom încerca să le dezlegăm în continuare.

Atenţie, pericol de ieşit afară!

Ştirile despre crime, abuzuri, catastrofe ne pun în gardă şi ne activează sentimentul de autoconservare. Astfel, puţini părinţi îşi lasă copiii afară, fără supraveghere, iar atunci când sunt obosiţi de rutina zilei, îi ţin şi pe aceştia în casă.

Cum putem rezolva acest lucru? În primul rând, stabilim anumite reguli de care trebuie să ţină cont copilul nostru când iese în stradă. Acestea trebuie să corespundă vârstei şi capacităţii de înţelegere a copilului. Îi explicăm ce îi este permis să facă şi ce nu: poate merge în curtea vecină sau la cineva în vizită doar după ce vă anunţă. În cazul în care aveţi copii de diferite vârste, cel mare îl poate supraveghea pe cel mai mic; iar telefonul e un accesoriu care, de multe ori, ne salvează, astfel, îi cerem copilului să-l ţină deschis. Vecinii şi ajutorul din partea acestora ne pot scuti de multe bătăi de cap. În cazul în care aveţi vecini, nu ezitaţi să stabiliţi relaţii amicale, astfel, îi puteţi ruga să supravegheze şi copilul dumneavoastră, iar altă dată vă puteţi revanşa. Acest ajutor reciproc este binevenit, deoarece copiii au nevoie de libertate pentru a explora lumea din jur.

Acasă este mult mai bine!

Jocurile la calculator, televizorul, internetul sunt stimuli ce ne ţin copiii în casă. Cu toţii recunoaştem că este o mare problemă. Dar ce oportunităţi le oferim în schimb?

Dând frâu liber imaginaţiei şi fanteziei, putem ţine copiii departe de monitoare, astfel, le putem organiza un picnic şi în faţa blocului ori le putem construi un „laborator de cercetare”, unde pot aduna diferite plăntuţe şi gâzuţe, pentru a le cunoaşte mai bine. Jocul în echipă este o modalitate de a le antrena mintea şi corpul. Inventaţi pentru copii diferite misiuni: de exemplu, câte tururi va face în jurul casei timp de 5 minute; să stabilească ierarhia copiilor din curte, după vârstă, după înălţime, şi foarte important e să nu uitaţi să-i stimulaţi, dar nu cu un nou joc la calculator.

Copiii au necesitatea de a cunoaşte lumea şi a se dezvolta în condiţii fireşti, naturale. Dacă vă veţi aminti de propria copilărie, veţi înţelege nevoia lor de libertate şi independenţă.

Deveniţi un exemplu pentru copilul dumneavoastră, prin a petrece mai mult timp în aer liber, faceţi sport, mergeţi în parc, la pescuit, în pădure. Învăţaţi să experimentaţi împreună, cultivându-i dragostea pentru viaţă, care se transmite şi la nivel inconştient şi, astfel, amintirea emoţiilor pozitive în viaţa adultă va fi asociată cu fericirea.

Sursa foto: extra.foxsportspulse.com

Share:

Articole recomandate