Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Nașterea și creșterea copiilor în Suedia: Operația cezariană se face la cererea femeii, iar vaccinarea este recomandată, dar nu este impusă de lege!

Nașterea și creșterea copiilor în Suedia: Operația cezariană se face la cererea femeii, iar vaccinarea este recomandată, dar nu este impusă de lege!

Janna Gert Hansen (Snejnitskaya) locuiește în Suedia din anul 2016, aceasta are o fetiță de doi ani - Tora. Ea este sigură: Suedia este perfectă pentru nașterea și creșterea unui copil și este imposibil să găsești o țară mai confortabilă. Aflați mai jos de ce Janna a ales să nască și să locuiască anume în această țară. 

Tot ce ține de copii, inclusiv sarcina și nașterea în Suedia, este gratuit. În general, sistemul medical din Suedia este gratuit sau foarte ieftin (cu excepția stomatologiei).

Oamenii lucrează și plătesc impozite în mod onest (suficient de mare, aproximativ 30%). Ei conștientizează că trebuie să îmbunătățească viața lor și programele sociale.

Concediul de maternitate în Suedia începe cu 60 de zile înainte de nașterea copilului și durează 480 de zile (15,7 luni).

Dacă pentru mamă este mai comod să lucreze câte puțin chiar de la nașterea copilului, atunci concediul de maternitate este împărțit pe ore. De exemplu, o mamă poate lua un „concediu” timp de trei sau șase ore pe zi. Astfel, concediul de maternitate poate fi prelungit pe mai mulți ani. Cunoscuții mei nu au făcut acest lucru, dar această practică există.

Concediul poate fi luat doar de unul sau ambii părinți, dacă optează pentru a doua variantă atunci vor împărți zilele între ei.

În general, suedezii niciodată nu se grăbesc, inclusiv să înceteze concediul de maternitate. Ei cred pe bună dreptate că momentele minunate (primul zâmbet, prima îmbrățișare) nu se vor repeta niciodată și ar fi o greșeală de neiertat să le ratezi.

De regulă, conceperea copiilor are loc atunci când oamenii sunt stabiliți profesional (30-35 de ani).

Cu toate acestea, multe mame folosesc timpul concediului de maternitate pentru a se gândi fără stres și necazuri unde să meargă mai departe: recalificare sau îmbunătățirea nivelului profesional. Suedezilor le place să studieze la orice vârstă - încercarea de a stăpâni o nouă profesie la vârsta de 50 de ani nu este o problemă pentru nimeni.

Mama primește 80% din salariu pentru primele 390 de zile de concediu de maternitate, zilele rămase sunt numărate la rata minimă - 180 de coroane pe zi. Dacă o femeie nu a lucrat înainte de sarcină, atunci primește 250 de coroane pe zi, aproximativ 7.500 de coroane pe lună.

Sarcina în Suedia este urmărită foarte atent: medicii nu supraîncarcă mama însărcinată cu tot felul de analize. Dacă sarcina se desfășoară în mod normal, se face minimul necesar: hepatită, HIV, HPV, diabetul în timpul sarcinii, tensiunea arterială se măsoară în timpul fiecărei întâlniri.

Medicii și moașele sunt gata să răspundă la orice întrebare (moașele sunt cele care supraveghează sarcina, medicii sunt implicați doar dacă este necesar). Nu am întâlnit niciodată cadre medicale care să-mi răspundă cu dispreț sau într-un mod nepoliticos.

Moașa oferă recomandări privind stilul de viață, activitatea fizică și nutriție: recomandă legume și fructe proaspete, apă plată. Nu recomandată să consumăm carne crudă, fructe de mare și pește (fără tratament termic).

Medicii au o atitudine pozitivă față de nașterea naturală. Suedia are un procent foarte mic de operație cezariană - aproximativ 16%. Deși se face nu numai din motive medicale, ci și la cererea femeii. Medicul va afla de ce femeia dorește cezariană, îi va explica avantajele nașterii naturale, dar dacă insistă, atunci în absența contraindicațiilor medicale, medicul va fi pro operație.

Personal, am insistat asupra operației de cezariană. Nașterea fără durere a fost motivația mea și am obținut ce am dorit. Nu am avut nici o consecință de la intervenție, iar a doua zi după nașterea fiicei eram deja acasă.

Puteți alege o clinică și o moașă la discreția dvs. oriunde în țară și, dacă o femeie nu este mulțumită de serviciile lor, ea poate schimba atât medicul, cât și clinica.

Clinica te acceptă numai atunci când apa s-a rupt și contracțiile au început, nu mai devreme. Din momentul internării, personalul înconjoară femeia aflată în travaliu cu atenție și, cel mai important, povestește despre toate etapele nașterii. Într-un moment atât de tensionat pentru o femeie (mai ales dacă aceasta este prima ei experiență), cel mai rău lucru este să nu știe exact ce se întâmplă. Moașele, asistentele medicale și medicii comentează fiecare acțiune.

La fiecare naștere asistă o echipă mare. În cazul meu, au fost opt ​​persoane în sala de operație. În blocul de naștere este baie și toate dispozitivele necesare pentru o naștere confortabilă. Toate acestea le primești gratuit.

Dacă o femeie dorește să aducă lumânări sau muzică în sala de naștere, i se va permite – important să se simtă confortabil.

Nou-născutul este dat imediat mamei timp de câteva minute, aplicat pe sân, după care este măsurat, cântărit și returnat din nou mamei – din acest moment nu se mai despart niciodată. Tata poate fi acolo de la început până la sfârșit, dacă sistemul nervos îi permite.

Condițiile sunt destul de confortabile. Pe tot parcursul zilei și nopții sunt disponibile gratuit - fructe, iaurturi, biscuiți, produse de patiserie, sucuri, ceai și cafea.

Meniul pentru micul dejun - omletă, brânzeturi, cârnați, salate, vafe calde;

pentru prânz - carne friptă, curcan înăbușit, legume înăbușite, supă, salată;

pentru cină - salate, caserolă de legume, paste. Salatele sunt întotdeauna diferite - legume, leguminoase, sosuri.

În prima zi, bebelușul este examinat de un pediatru și, dacă totul este în regulă atât cu mama, cât și cu copilul, atunci în aceeași zi puteți merge acasă. După o operație cezariană, li se permite de obicei să meargă acasă în a doua sau a treia zi.

La scurt timp după naștere, femeia poate participa la un curs special de formare pentru proaspetele mame. Dar chiar înainte de începerea cursului, asistenta medicală vizitează în mod regulat copilul acasă în primele săptămâni, apoi te invită la clinica ei pentru examinări programate.

Statul poate chiar să plătească pentru serviciile unei dădace sau a unei menajere, dacă există o necesitate justificată în acest sens: fiecare caz de apel pe această chestiune este considerat individual.

Alăptarea este încurajată, dar în Suedia totul este pe o notă de recomandare. Medicii îi vor spune mamei totul, vor răspunde la întrebări, dar ea va lua singură decizia.

În primele luni de viață, bebelușul este supravegheat minuțios, este examinat în mod regulat de către medici pediatri, o asistentă medicală și se efectuează teste și analize. De asemenea, de fiecare dată, medicii clarifică cum se descurcă mama cu hrănirea. În Suedia sunt create condiții confortabile pentru alăptare.

Hrănirea în public nu provoacă proteste din partea celor din jur, iar în locurile publice (centre comerciale, aeroporturi, gări, clinici) este ușor să găsești încăperi pentru alăptare.

Schema de introducere a alimentelor complementare este standard, potrivit OMS. În același timp, suedezii cred că este foarte posibil să înveți un copil să mănânce din farfuria mamei de la o vârstă fragedă.

La grădiniță, dimineața au o gustare - fructe, la prânz - o salată de legume proaspete și fierbinți: lasagne, carne și legume, pui, garnitură de legume sau paste, spaghete. Nu oferă dulciuri – doar fructe.

Suedia are o tradiție interesantă legată de consumul de dulciuri. Copiii sunt învățați că pot mânca dulciuri o dată pe săptămână - sâmbăta, dar în aproape orice cantitate. În alte zile este inutil să rogi părinții – ei te vor refuza în totalitate.

Medicii stomatologi susțin că se deteriorează mai puțin dinții în acest fel. Funcționează cu copiii mici, dar copiii mai mari îi văd în mod regulat cu bomboane și ciocolată în orice zi a săptămânii.

Un copil de orice vârstă poate și ar trebui primblat în orice vreme, principalul lucru este să se îmbrace corect. Chiar și în nordul țării, unde înghețurile ajung la -30, băieții și fetele oricum se primblă. Suedia încearcă să nu supraîncălzească copiii. Aceștia trebuie îmbrăcați ușor și confortabil.

Pediatrii locali nu tratează răcelile în niciun fel - la fel ca la adulți, trebuie să dispară de la sine.

Dacă temperatura crește peste 39, puteți da un antipiretic, dar este mai bine să permiteți sistemului imunitar să facă față singur. Medicii suedezi sunt, în general, reticenți în prescrierea medicamentelor. Răspunsul la toate este paracetamol, fără prescripție medicală. Singura excepție este că copiilor sub 15 ani li se oferă gratuit sticle de vitamina D, se administrează 5 picături pe zi.

Toate vaccinurile sunt gratuite. Vaccinarea este recomandată, dar nu este cerută de lege.

Majoritatea părinților își vaccinează copiii, dar există și cei care refuză. Recent, a existat un caz în care, când părinții au divorțat și a fost instituită tutela, instanța s-a alăturat părintelui care era în favoarea vaccinărilor.

La grădiniță copilul este acceptat de la un an. Nu există probleme cu înscrierea la grădiniță, cu excepția așteptării unui loc timp de 3-4 luni. Părinții înțeleg aproximativ când trebuie să meargă la muncă și înregistrează copilul din timp. Un loc în grădiniță este garantat. Orașul nostru cu o populație de 4000 de persoane are patru grădinițe publice și șase grădinițe private.

Numărul de copii din grupuri este diferit, dar ar trebui să existe întotdeauna un profesor pentru maximum 5 copii. Plata pentru grădiniță (dacă venitul părinților permite și dacă ambii părinți lucrează) este de 3% din venitul lunar, dar nu mai mult de 1200 de coroane.

Ca și în altă parte, există dezavantaje și aici. În medicină, de exemplu, trebuie să aștepți mult pentru a te programa la medic, din motiv că nu există suficienți specialiști. Datorită fluxului mare de refugiați și a lipsei de integrare a acestora, nivelul de educație în școli începe să scadă. Dar, cu toate acestea, Suedia este o țară foarte confortabilă și este dificil să găsești un loc mai potrivit pentru a naște și a crește un copil.

 Sursa: deti.mail.ru

Share:

Articole recomandate