Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Un copil de șase ani a fost transferat cu elicopterul la spital după ce ar fi mâncat seminţe de mătrăgună

Un copil de șase ani a fost transferat cu elicopterul la spital după ce ar fi mâncat seminţe de mătrăgună

Un băieţel de şase ani a fost transportat la Spitalul de Copii din Iaşi (România), cu elicopterul. Copilul, susţine mama sa, ar fi mâncat fructe sau seminţe ce păreau a fi de mătrăgună. Băiatul este tahicardic şi somnolent.

Băiatul de șase ani este din satul Tamaşi, judeţul Bacău şi a ajuns iniţial la Unitatea de Primiri Urgenţe din Bacău.

Medicul şef al UPU SMURD Iaşi spune că băiatul a fost transferat cu elicopterul, pentru că avea nevoie de îngrijiri la Spitalul de Pediatrie de la Iaşi.

„Copilul a ajuns la UPU de la Spitalul de Pediatrie Bacău după ce ar fi mâncat de pe câmp nişte fructe sau seminţe de pe câmp ce păreau a fi de mătrăgună, conform mamei. Este somnolent, tahicardic, şi a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul Sfânta Maria Iaşi”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

 

Mătrăguna este o specie de plante erbacee, perene prin rizom. Mai este denumită și beladonă, doamna-codrului sau doamnă-mare, cireașa-lupului, iarba codrului sau țilidonie.

  • Tulpina, cu înălțimea de 50–150 cm, formează de regulă de la jumătate trei ramificații.
  • Frunzele sunt ovale, cu marginea întreagă, dispuse altern la baza ramurilor și perechi în partea superioară (una dintre ele fiind mult mai mare ca cealaltă).
  • Florile sunt brun-violete sau brun-purpurii.Planta înflorește în perioada iunie-august.
  • Fructele, bace sferice cu multe semințe, sunt mai întâi verzi, apoi negre, lucioase și suculente.

Substanțele active sunt reprezentate de alcaloizi, în special hiosciamină, atropină, scopolamină, beladonină. În prezent nu se mai utilizează în medicina populară din cauza toxicității neobișnuit de mari.

Sursa: digi24.ro; wikipedia.org

Share:

Articole recomandate