Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Semnal de alarmă: Numărul cazurilor de rujeolă a crescut considerabil la nivel mondial

Semnal de alarmă: Numărul cazurilor de rujeolă a crescut considerabil la nivel mondial

Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă. Potrivit unui studiu, numărul cazurilor de rujeolă a crescut considerabil la nivel mondial şi a ajuns, anul trecut, la peste 307 mii. În topul ţărilor afectate de maladie se numără Filipine, Brazilia şi vecinii noştri ucraineni. Aceste date au alertat şi specialiştii de la Chişinău, care reînnoiesc apelul către părinţi să-şi vaccineze copiii, anunță Canal 2.

Potrivit raportului OMS, anul trecut, în Ucraina, au fost înregistrate 12 mii de cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă la un milion de oameni. Zilnic, în ţara vecină, maladia afectează 100 de persoane. Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Chişinău spun că din această cauză, anul trecut, şi în ţara noastră s-a înregistrat un număr record de îmbolnăviri.

Majoritatea cazurilor au fost înregistrate într-o tabără din Morenii Noi, de unde au pornit toate cazurile. A fost un copil venit din Ucraina între ei, bolnav de rujeolă. Din toate cazurile de rujeolă pe care le-am avut 96 de procente din copii, nu sunt vaccinaţi”, a spus medicul epidemiolog, Larisa Ţurcan.

Şi în 2019 au fost înregistrate deja patru cazuri de rujeolă, aşa că medicii îndeamnă din nou pacienţii să se imunizeze. „Primele trei zile nu se diferă de o viroză. Este asemănătoare unei infecţii respiratorii acute. În interiorul guriţii copilului, la nivelul molarilor, apar nişte pete mici. A treia a patra zi apar erupţii. Toate erupţiile cu febră, trebuie să ducă mămica la medic neapărat”.

În ţara noastră, rata de vaccinare este de 80%. Părinții care au ales să-şi imunizeze copiii spun că o altă cale de a ocoli boala nu există.

Dacă copilul este vaccinat, o sută de procente este protejat de o boală oarecare”.

„Dacă faci vaccinul nu-i provoci nimic, dacă nu o faci poate să se molipsească de ceva şi este mai mare risc pentru copil”.

Rujeola este o boală contagioasă şi foarte periculoasă. Virusul poate fi contactat într-un interval de până la două ore după ce o persoană infectată a părăsit încăperea. Se răspândeşte pe calea aerului şi infectează tractul respirator.

 

Sursa foto: delo.ua

Share:

Articole recomandate