Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic specialist despre hipertensiunea arterială la copil

Medic specialist despre hipertensiunea arterială la copil

Valorile normale ale tensiunii arteriale la copil variază în funcție de vârstă și sex, din acest motiv folosindu-se în practica curentă tabele cu percentile, scrie medlife.ro. Astfel, definiția tensiunii arteriale (TA) normale și crescute la copil este:

  • TA normală - TA sistolică (TAs) și diastolică (Tad) sub percentila 90 pentru vârstă și sex
  • Prehipertensiune - TAs sau TAd peste percentila 90 (sau 120/80), dar sub percentila 95.
  • HTA stadiul I -TAs sau TAd > sau= percentila 95, sau sub percentila 99 plus 5 mm Hg.
  • HTA stadiul II- TAs sau TAd > sau = percentila 99 plus 5 mm Hg

Conform medicului specialist Dr. Stefana Moisa, tensiunea trebuie măsurată folosind o manșetă adecvată vârstei copilului (trebuie să acopere minim 40% din grosimea braţului între olecran şi acromion şi cel puţin 80% din circumferinţa braţului). Se vor face trei determinări consecutive la interval de circa un minut în decubit dorsal, atât în poziţie şezândă cât şi în ortostatism. Pentru diagnostic sunt necesare trei seturi de determinări la interval de cel puţin o săptămână. Iniţial se determină TA la ambele braţe; dacă tensiunea diferă se ia în considerare valoarea cea mai mare.

Tensiunea arterială trebuie măsurată mai ales la copiii care:

  • au istoric de greutate mică la naştere;
  • au istoric de suferinţă perinatală şi mai ales complicaţii ale terapiei intensive din perioada neonatală;
  • au malformaţii congenitale de cord (pre- şi post- operator);
  • au malformaţii ale aparatului urinar;
  • au istoric de boală familială renală;
  • urmează tratament cu medicamente ce cresc TA;
  • au presiune intracraniană crescută;
  • au alte boli ce se însoţesc de HTA (neurofibromatoza, scleroza tuberoasă etc)

Nou-născutul cu hipertensiune arterială prezintă retard al creșterii, convulsii, iritabilitate sau letargie, dispnee, semne și simptome de insuficiență cardiacă congestivă, în timp ce copilul mai mare poate descrie cefalee, astenie, anomalii de vedere sau epistaxis. Examenul clinic poate decela anomalii precum sufluri abdominale, perfuzia inadecvată a trenului inferior, hirsutism, tireomegalie, retard al creșterii, diaforeza, hematurie, inflamații articulare, etc.

Pentru decelarea unei posibile cauze a hipertensiunii la copil se folosesc teste sangvine variate, examenul urinii, ecocardiografia, ecografii abdominale, în unele cazuri computer tomografia sau cistoureterografia micțională, angiografia, etc. Sunt utile, de asemenea, monitorizarea continuă a tensiunii arteriale pe 24 ore (ABPM) și examenul fundului de ochi.

Tratamentul se adresează cauzei oricând acest lucru este posibil. În cazul hipertensiunii arteriale primare, se va recurge inițial la măsuri non-farmacologice, adresate stilului de viață (regim hiposodat, scădere în greutate, evitarea sedentarismului. În cazul în care se impune tratament farmacologic, se pot folosi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, sartani, betablocante, blocante ale canalelor de calciu, inhibitori alfa adrenergici, vasodilatatoare directe sau diuretice, cu monitorizarea răspunsului la tratament și a efectelor adverse.

Share:

Articole recomandate