Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Infecțiile respiratorii acute- cum le facem față?

Infecțiile respiratorii acute- cum le facem față?

   Fiecare dintre noi suferă de o răceală sezonieră la o anumită perioadă a vieții. La etapa actuală în țara noastră avem foarte multe infecții respiratorii la copiii mici, deoarece sistemul imun al copilului este imatur, iar sugarii abia învață să lupte împotriva virușilor. În general, infecțiile respiratorii acute pot fi provocate de peste 57 de tipuri de adenoviruși, fiind foarte contagioase. Potrivit datelor oficiale prezentate de către Ministerul Sănătății al Republicii Moldova infecțiile respiratorii acute (IRA) determină 40- 60% din bolile copilului de vârstă fragedă și 30-40% din maladiile preșcolarului și școlarului. Mai multe detalii despre manifestările IRA, simptome și metode de tratament aflați din interviul de mai jos realizat cu Ala Holban, medic pediatru, Conferențiar Universitar, Departamentul pediatrie USMF.

  • Doamna Holban, pentru început explicați-ne vă rog ce reprezintă infecțiile respiratorii acute?
  • Însuși termenul de infecție respiratorie acută ne spune despre faptul că este vorba de o infecție, de un agent infecțios care le provoacă. Termenul uzual, utilizat de către populație este „răceala”. De fapt, este vorba despre un grup foarte larg de patologii. Inclusiv și infecția Covid este una care are, noi spunem medical, tropism respirator, adică are manifestări legate de sistemul respirator și unele chiar foarte grave. Dacă am defini la modul general, infecțiile respiratorii acute ar trebui să spunem că sunt niște patologii care au semne similare. Marea majoritate a infecțiilor respiratorii acute care circulă în comunitate, și înainte de pandemie, și acum în pandemie, sunt majoritar virale.
  • Ce presupune IRA la copii?
  • Ceea ce ține de grupele de vârstă, eu ca si pediatru vreau să menționez că spre deosebire de adulți, infecțiile respiratorii afectează copiii mici, mult mai des, iar atât evoluția, adică felul în care se manifestă la copii, cât și conduita clinică, adică felul cum intervenim, este diferită și asta noi trebuie să reținem.
  • De ce copiii se infectează mai rapid decât adulții?
  • În primul rând copilul vine pe lume cu o imunitate care nu este bine stabilită, adică sistemul imun este încă în devenire. Modul lui de dezvoltare presupune contactul cu anumiți agenți infecțioși. Sistemul imun se învață să facă față prin acele infecții pe care copilașul le suportă pe parcurs. În primele luni el este ajutat de laptele matern care îi oferă o protecție imuno- pasivă. La fel, chiar de la naștere el începe să fie imunizat cu vaccinuri. Însă, infecțiile respiratorii nu toate pot fi prevenite prin vaccinuri. Avem unele infecții cum ar fi tusea convulsivă sau mai nou streptococus pneumonia care pot fi preveniți prin vaccinare, dar mare majoritate nu se pot preveni și atunci copilașul mic treptat va contacta toate acele infecții care circulă în comunitate. Pe de altă parte el are și niște particularități de a reacționa, el este mult mai vulnerabil pentru că și sistemul lui respirator, să zicem așa, morfologic, este altfel construit decât la adult. El urmează să parcurgă încă o cale lungă până când o să facă față la toate problemele și infecțiile care afectează sistemul respirator.
  • Datorită căror factori copiii se pot mai ușor îmbolnăvi?
  • O infecție respiratorie acută, mai mult sau mai puțin gravă, apare prin contribuția mai multor factori cum ar fi: un bolnav în preajma ca sursă de infecție, imunitatea fiziologică a sistemului imun, factorii de mediu nefavorabili, condițiile de îngrijire alimentară neadecvate, maladiile cronice, care fac organismul copilului deosebit de vulnerabil.
  • Ce viruși pot provoca copilului o infecție respiratorie acută?
  • Există o multitudine de virusuri care pot să provoace simptome de infecții respiratorii și evident că anul trecut, probabil, am remarcat că numărul de infecții respiratorii a fost mult mai mic decât celălalt an. Și asta este explicabil, pentru că o bună parte din anul 2020 a fost cu restricții foarte dure, a fost și o perioadă de carantină strictă. Evident că și numărul de infecții respiratorii la copii a fost mai mic. În anul 2021 cu relaxarea restricțiilor și cu micșorarea numărului de îmbolnăviri au crescut și cazurile de îmbolnăviri cu alte infecții decât Covid. Există o multitudine de tipuri de virusuri care pot produce simptomele specifice răcelii, de cele mai multe ori fiind vorba despre virusuri dintr-o categorie numită rinovirusuri. Deseori se întâmplă să fie vorba despre o infecție cu mai multe asemenea virusuri deodată.
  • Care sunt simptomele specifice pentru IRA?
  • De obicei este guturaiul, care reprezintă congestie și eliminări nazale, ridicarea temperaturii corporale, durere în gat,  gât roșu, tuse seacă sau umedă, inclusiv alte caracteristici, voce răgușită, durere de cap, dureri musculare, alte tulburări de comportament. Desigur că manifestările diferă în funcție de vârsta micuților. Părinții pot observa cu ușurință că ceva s-a schimbat în comportament, chiar și în comportamentul alimentar, ei mănâncă mai puțin, dorm mai mult. Astfel părinții înțeleg că copilul nu se simte bine.
  • Manifestările la copii au unele particularități față de adulți?
  • Chiar și un guturai banal poate afecta grav starea copilului mic, mai cu seamă sugar , cum ar fi respirație orală nedezvoltată, imposibilitate de a suge sânul mamei. Un matur sigur că suportă mult mai simplu aceste simptome. De asemenea, copii mici cu IRA sunt predispuși către asocierea otitei, bronșitei, inclusiv obstructive, bronșiolitei, pneumoniei. Copii sub 6 ani cu febra pot să dezvolte  convulsii febrile.
  • Care este tratamentul recomandat de către medicii pediatri pentru tratarea IRA la copii?
  • Atunci când copilul răcește, unii  părinți încearcă tot felul de metode  tradiționale  de tratament  pe care  le aud  de la prieteni sau rude. În speranța de a ușura starea copilului  părinții recurg  la anumite  tratamente pe care le utilizează chiar ei fiind bolnavi,  neștiind  că de fapt un copil nu este un adult în miniatură.  Copilul are particularități fiziologice specifice  vârstei,  răceala evoluând cu totul diferit ca la adulți, iar tratamentul este şi el specific fiecărui caz in parte, de aceea noi îndrumăm întotdeauna părinții să consulte un medic pediatru, nu să administreze ei singuri un anumit tratament. Trebuie să consultăm medicul pentru că mai multe medicamente 
    nu întotdeauna înseamnă mai bine!
  • Care sunt semnele de gravitate care necesită spitalizare?
  • Prezența unui sau mai multe semne de pericol, cum ar fi copil fără cunoștință, nu poate bea sau suge, vomită după fiecare hrana/băutură, are convulsii, semne de insuficiență respiratorie. Însă, pentru a nu se ajunge la o asemenea stare, părinții trebuie să se adreseze medicilor de la apariția primelor simptome.
  • Ce măsuri trebuie să întreprindem pentru a scădea riscul de îmbolnăvire a unui copil?
  • În primul rând este recomandabil ca copilul să se afle la aceiași temperatură  constantă, între 20-22 grade, nu este bine când temperatura se schimbă brusc. De asemenea, umiditate în aer trebuie să fie peste 60%. Întotdeauna spațiile trebuie să fie aerisite, astfel încât copilul să aibă suficient oxigen. Un alt factor foarte important pentru prevenirea infecțiilor respiratorii acute este alimentare conform vârstei, hidratarea corectă, facilitarea respirației nazale.
  • Vă mulțumim!

 

           

    Ala Holban, medic pediatru, Conferențiar Universitar, Departamentul pediatrie USMF.

Share:

Articole recomandate